Diari La Veu del País Valencià
Ens hem de creure aquesta democràcia?
Evidentment no. Comencem així responent a la pregunta que molts ciutadans del País Valencià es faran alhora de començar a perfilar quina serà la seua opció alhora de participar en les eleccions de maig del 2015. I serà la resposta més habitual perquè ha quedat demostrat que l’ús de la política que han fet la majoria absoluta dels representants electes sorgits de la voluntat del poble, ha dut el País Valencià a una situació d’extremada crisi a tots els nivells.

No estem descobrint res nou quan expressem el nostre ferm rebuig a una manera de fer errònia i interessada, que ha posat sempre per davant els interessos d’uns pocs respecte de les necessitats de la gran majoria. No sobtarà el fet que publiquem al nostre diari el malestar que el poble està patint pel desemparament a què l’actual sistema ens ha condemnat, i per això, volem fer ús de la nostra llibertat i exposar uns fets que són tan sobradament coneguts que hom acusa de demagog a qui els fa servir.

Hem fet esment que evidentment no hem de creure en aquesta democràcia perquè no es fa expansiva durant la legislatura, és a dir, el procés democràtic tot just acaba quan es coneixen els resultats, moment en què els partits que governen amb majoria fan el pas cap al seu refugi institucional i deixen de banda el poble i totes les promeses fetes. A més, gaudeixen de la impunitat necessària per fer ús de discursos preparats i assajats amb què demanen disculpes públiques a aquells que els han votat per prometre’ls quelcom que sabien sobradament que era impossible d’acomplir. En tot aquest procés no albirem per cap costat el més mínim símptoma que aquesta és una democràcia feta pel poble i per al poble.

És per això que hem de demanar a tots aquells partits que es posicionen com a candidats a governar el nostre país, que governen des de la democràcia i no fent-la servir només en el moment en què els pot garantir una dosi eventual de poder. Demanem més fets i menys paraules. L’únic que volem escoltar en els inacabables mítings amb què enarboren els seus programes, és la garantia que la sobirania efectiva recaurà en el poble, i si no ho fan així, marxaran immediatament per deixar que siga el mateix poble qui decidisca de nou quin vol que siga el seu futur. No defugim del fet que qualsevol estat necessita d’una comissió executiva que prenga decisions i dirigisca els afers de l’Estat, que és per definició literal el que vol dir governar. Tanmateix, pensem que ja és hora que la participació dels governats siga més decisiva que la que tenim fins ara i que s’assumisquen les responsabilitats de tot allò que no es faça democràticament.

Aquestes són unes eleccions claus per recuperar espai democràtic i per traçar el punt de partida perquè la classe política demostre que es pot governar justament. Però per començar a parlar-ne han de garantir que obriran l’ampli espectre que abasta un sistema democràtic i no seguiran fent la política de baix nivell amb què ens han colpejat fins ara.

Comparteix

Icona de pantalla completa