Diari La Veu del País Valencià
La llengua i els mitjans han de ser eixos bàsics

Sembla que hi ha un principi d’entesa i continua el diàleg entre els partits escollits per governar la Generalitat Valenciana des d’un vessant de progrés i una ideologia d’esquerres. Malgrat els versos altisonants d’alguns dels candidats, els posats altius d’altres i la remor de pacte amb Ciudadanos que arriba des de Madrid, les trobades entre PSPV, Compromís i Podem apunten a un pacte, per altra banda fonamental per a consolidar el projecte de futur que ha escollit la ciutadania. De fet, aquestes reunions són una prova de foc per demostrar si el futur govern del País Valencià és capaç de fer una nova política basada en noves actituds que aposten pel consens, la cooperació i tot allò que faça referència al treball en equip en benefici de la ciutadania.

Dit açò, i a l’aguait amb el que es decidisca en aquestes reunions, no volem que es perden de vista certes qüestions que des del nostre diari entenem com a fonamentals. Ha quedat sobradament clar que el què és més important que el qui (tot i que per certes actituds no ens sembla sincera aquesta premissa), i que el com també serà fonamental per arribar a entendre’s. Tot aquest joc de paraules s’ha vist reflectit en cinc eixos bàsics programàtics basats en solucionar urgències socials com el rescat ciutadà, la pobresa, pla de xoc contra la corrupció… en definitiva 5 evidències que tothom signaria perquè evidentment ningú està a favor de la corrupció ni de la pobresa ni de les retallades. Efectivament ningú podrà dir que no són la prioritat però hem de ser clars i demanar més, molt més.

Nosaltres entenem com a fonamental governar amb sentit d’Estat valencià, és a dir, fer-ho des de posicions federalistes o sobiranistes per combatre l’infrafinançament amb què ens castiga l’Estat espanyol i evitar de nou una desfeta com la que actualment pateix el nostre país. També considerem prioritària la constitució del Consell Valencià, per a nosaltres de la Dignitat, que governe i siga capaç de garantir el canvi social i vertebrar el nostre país, perquè és evident que ningú millor que nosaltres lluitarà contra tots els mals sistèmics que hui dia pateix la nostra terra. Finalment, als cinc eixos bàsics programàtics que han acordat, volem exigir-ne dos més: un pla de xoc a favor de la llengua, de l’escola en valencià, la igualtat lingüística i els valors culturals valencians; i un altre pla de xoc per a reconstruir mitjans de comunicació públics íntegrament en valencià, plurals i de qualitat.

Comptat i debatut, els cinc eixos amb què ens han bombardejat aquests dies els partits que volen protagonitzar el canvi, no reflecteixen algunes de les prioritats i urgències que el nostre país necessita. Per una banda ho és la llengua, com a vehicle transmissor i vertebrador de la nostra cultura, i que ens agermana amb la resta de territoris de l’àmbit lingüístic; per altra banda ho són els mitjans de comunicació públics, els encarregats d’unir i vertebrar el país a través de la difusió dels seus continguts, del relat de l’actualitat del nostre país i de la visió del món a través de mitjans valencians. Ambdós eixos, units estretament per la urgència de tornar a la llengua i la cultura dels valencians al lloc que es mereix, esdevenen cabdals per a entendre la realitat d’un país que ja ha patit prou, que no té més temps per recuperar una llengua esquarterada i sotmesa, i uns mitjans de comunicació públics agredits i, malauradament, inexistents. Donem suport sense embuts als cinc eixos bàsics programàtics que ens proposen per al canvi social però exigim el mateix lloc per a la llengua, l’escola, la cultura i els mitjans de comunicació públics, de qualitat i en valencià, perquè un país sense cultura i desinformat és un país perdut, un país que continuarà desvertebrat.

Comparteix

Icona de pantalla completa