Diari La Veu del País Valencià
Antena 3, un gran exemple de periodisme de qualitat

Demencial, ridícul, patètic, poc professional, manipulador… No sabem si la semàntica de la nostra llengua és suficient per a definir l’intent de generar polèmica i crear opinió que ha protagonitzat la cadena privada Antena 3 del grup A3MEDIA al voltant de la retolació dels senyals de trànsit al centre del cap i casal.

Per a aquells que encara no s’han assabentat en farem només un tastet aclaridor: entrevistaren una periodista valencianoparlant de la mateixa Antena 3, a qui feren contestar en castellà, per a intentar fer públic el ‘problema i el perill’ que suposa per als no valencianoparlants tenir uns senyals de trànsit no escrits en castellà. Absolutament repugnant i fortament rebutjable, perquè tots els fonaments del periodisme, tot allò que li dóna raó de ser i l’ha fet ser anomenat merescudament el quart poder, desapareix quan està per sobre la manipulació i la intencionalitat de la informació.

Tot no val. El vídeo mateix ja és un autèntic despropòsit en un tema que si no haguera sigut per la lamentable actitud del delegat del Govern espanyol, Juan Carlos Moragues, haguera passat desapercebut com un acte de normalitat social i lingüística. No entrarem a valorar si n’hi ha perill o no per estar escrits en valencià, perquè evidentment la resposta, per òbvia, és quasi absurda.

La mala praxis que ha demostrat Antena 3 de televisió amb aquest afer és altament rebutjable. Però seríem molt innocents si no notàrem que de tota aquesta acció emana un profund tuf centralitzador i intencionadament provocador. Tothom sap que el tema de la llengua és un viver de vots que els creadors de la Batalla de València han explotat al màxim durant tot el temps que dura aquesta eterna transició que patim. La manipulació informativa per a finalitats polítiques no l’han inventat ara, això ja ho feien Goebbles, Arias Salgado, Manuel Fraga… i no en guardem massa bons records, honestament.

Nosaltres com a mitjà de comunicació ho denunciem públicament, i demanem obertament als altres mitjans, associacions de periodistes, partits, entitats cíviques i culturals i a les institucions que corresponga, que diguen la seua. El silenci mai ha ser còmplice per omissió de les manipulacions contra la nostra llengua vinguen de qui vinguen. Amb la defensa del valencià: claredat, contundència i ni un pas enrere.

Comparteix

Icona de pantalla completa