Diari La Veu del País Valencià
Amb ACPV per la Competència Lingüística

S’albiren propers gestos ben intencionats que ens recorden que s’ha obert una etapa on l’absolutisme ha plegat i ara és el torn de gestionar les coses a partir del consens entre totes les parts, també la que inclou la societat civil representada en diferents entitats, associacions, etc. Parlem en aquest cas de la presentació, per part de la Conselleria de Justícia, de l’esborrany de l’avantprojecte de Llei de la Funció Pública Valenciana i del procés de tramitació que ara s’obri. Una llei necessària, urgent, que ha de regular l’ús del valencià en les administracions públiques valencianes i protegir el dret dels usuaris que la fan servir normalment, davant actituds discriminatòries que, malauradament, són massa habituals. I una llei que compta amb l’aportació d’elements actius de la societat civil que han dit la seua, i això és un punt a favor de l’actual tarannà del Govern del Botànic, que trasllada el seu model de diàleg i consens a la relació amb les entitats i associacions del País Valencià.

Una de les entitats que més clarament s’ha posicionat sobre la necessitat de comptar amb una llei d’aquestes característiques és Acció Cultural del País Valencià (ACPV). De fet, en la roda de premsa convocada per a posar sobre la taula el seu posicionament, l’històrica entitat ha deixat veure un to conciliador per a poder bastir a través del diàleg una llei capaç de representar els drets dels valencianoparlants a usar la seua llengua quan ha de tractar amb l’administració valenciana.

La posició d’ACPV és absolutament clara al respecte. En la seua proposta assenyala fonamentalment 4 eixos d’actuació: el consens com a mètode per a establir la llei, la no discriminació lingüística com a principi, que els funcionaris que pertanyen a qualsevol administració valenciana siguen plenament competents lingüísticament per a garantir la no discriminació dels usuaris del valencià i proposa 4 millores en l’esborrany de l’avantprojecte de llei. Entre les millores, ens crida l’atenció la reclamació d’una versió en valencià de l’esborrany de l’Avantprojecte, perquè realment sobta que una llei que ve a regular l’ús

Amb tot, volem sumar-nos sense embuts a les reivindicacions i el treball que està duent a terme ACPV per a aconseguir una llei justa, eficaç i d’acord a la realitat lingüística del nostre territori, així com també agrair al Govern valencià el seu perfil obert i dialogant per a escoltar i considerar les propostes que les principals entitats en defensa de la llengua els han traslladat.

És necessària una llei que garantisca la igualtat lingüística de tots els ciutadans i acabar d’una vegada amb la discriminació que patim els usuaris del valencià només perquè volem fer ús del nostre dret a parlar la llengua que parlem de manera natural. Per a això, el personal que treballa per a una administració pública ha de poder garantir que atendrà tots els usuaris amb igualtat, i per tant, li cal, necessàriament, una plena competència lingüística.

Potser ja ha arribat l’hora que els valencians puguem gaudir d’una llei adaptada a la nostra realitat lingüística, perquè si no és així, si ara deixem passar l’oportunitat, potser podem arribar massa tard.

Comparteix

Icona de pantalla completa