• La Veu del PV al Facebook
 • La Veu del PV al Twitter
 • La Veu del PV al Google +
 • RSS
 • contacte
Divendres, 24 de març de 2017

La Veu del País Valencià

suma't

Enquestes

Enquesta en curs

Dijous, 9 de març a les 11:30h

T'agrada el nom 'À.' (À punt) per a la nova radiotelevisió pública?


‘À.’. Llegit 'À punt'. Aquest és el nom del logotip corporatiu triat per a la nova radiotelevisió pública dels valencians. Així ho va anunciar la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) en una reunió celebrada a última hora del passat dimecres, en què els seus membres acordaren elegir aquesta proposta de l'agència Aftershare, del publicista i presentador Risto Mejide. 

El símbol 'À.' -amb una “a” majúscula i accentuada seguida d’un punt-, que es llegirà 'À punt'- identificarà així la renovada i previsiblement imminent ràdio i televisió valencianes dirigida per la periodista Empar Marco, seguint unes clares directrius per tal de fer una televisió innovadora, creativa i sostenible, amb dos canals de televisió –un generalista i un altre més cultural-, dos emissores de ràdio, una plataforma web amb continguts a la carta, una redacció única i multimèdia, una plantilla estimada inicialment en 500 treballadors, i un pressupost de 55 milions, entre altres caràcterístiques.

L'À' funcionarà com a logotip identificador de tots els canals de la corporació, de manera que per a la televisió es farà servir la fórmula 'À. tv', i per a la ràdio 'À. ràdio', segons ha transcendit fins al moment.

L’elecció d’aquesta proposta es justifica en 4 punts bàsics, segons ha explicat la CVMC: 

Primer, la lletra A “està inclosa al nom de les tres províncies que integren la Comunitat Valenciana”. 
Segon, “és la primera lletra de l'abecedari, és l'inici, començar des de zero, inaugura alguna cosa nova". 
Tercer: El consell rector ha volgut descartar “el criteri dels números” per a identificar els nous mitjans perquè “està esgotat”. 
I quart, l'accent obert sobre la majúscula vol incloure “un fet característic” del valencià.

Davant aquesta elecció d‘À punt’ per donar nom a la nova televisió valenciana -que ha estat escollida entre desenes de propostes participants en el  concurs públic d'idees obert per a la tria -, i després del concurs obert entre els lectors de La Veu sobre ‘quin nom li posaries a la nova RTVV?’, volem saber quina és la teua opinió sobre la proposta de batejar ‘À.’ la nova radiotelevisió pública valenciana. Per això et preguntem: T’agrada el nom? Sí? No? T’és indiferent? Quina seria la teua proposta? 


 56%


36%


7%


1%

Vots 1086 vots


Dilluns, 20 de febrer a les 12:30h

Qui t’agradaria que fóra el nou director de la nova RTVV?

Empar Marco, Josep Ramon Lluch i Salvador Enguix són els tres candidats finalistes que han sigut seleccionats per la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) per al càrrec de nou director general de la nova RTVV, segons va acordar el Consell Rector de la CVMC en una reunió celebrada el passat diumenge 19.
 
Els tres aspirants -Empar Marco, extreballadora com a lingüista de RTVV i delegada de TV3 al País Valencià; Josep Ramon Lluch, l’expresentador de Canal 9 en els seus començaments i director d’antena de la TV de Múrcia; i Salvador Enguix, exdelegat de RTVV a Alacant i delegat del rotatiu La Vanguardia a València-, hauran d’afrontar l’última fase del procés consistent en una entrevista personal de la qual eixirà finalment la persona que dirigirà la nova ràdio i televisió publiques del País Valencià.
 
Dels 20 aspirants que començaren el procés, cinc foren descartats per diferents motius, i dels 15 restants, el Consell Rector de la CVMC va escollir Marco, Lluch i Enguix com a finalistes.
 

Empar Marco, Salvador Enguix i Josep Ramon Lluch.
 
Davant aquesta última fase ens agradaria conèixer quin d’aquests tres aspirants t’agradaria que finalment fóra l’elegit com a nou director de la futura RTVV?


 53%


5%


42%

Vots 1183 vots


Dissabte, 25 de juny a les 09:45h Enquesta finalitzada el 26.06.2016

Creus que hi haurà 'sorpasso' d'A la Valenciana al PP al País Valencià?


84%


16%

Vots 122 vots


Dimecres, 18 de maig a les 10:30h Enquesta finalitzada el 28.05.2016

Creus que és positiva la “pau” lingüística entre l’AVL i la RACV?

Durant les últimes setmanes, en diversos mitjans de comunicació s’està publicant la possibilitat d’un pacte i un acostament per a la pau lingüística entre l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i la secessionista  Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV).

Inclús el diari Levante-EMV publica que la RACV compta amb la benedicció de Compromís, PSPV i PP per a la declaració d’aquesta “pau” lingüística.

La Veu ja va fer un editorial sobre aquest tema i ho va deixar ben clar: A la RACV i Lo Rat Penat les volem ben lluny…
 
Creus que és possible o positiu que l’AVL signe un acord amb l’entitat secessionista amb una normativa ortogràfica que pretenen signar les dos entitats?
 

52%


43%


5%

Vots 461 vots


publicitat

Dimecres, 11 de maig a les 13:15h Enquesta finalitzada el 17.05.2016

T’agradaria un acord valencià d’esquerres al Senat?

El PSPV de Ximo Puig ha llançat una oferta a Compromís i Podem per fer una entesa entre els tres partits en una candidatura única per al Senat.

Aquesta iniciativa ha sigut rebutjada per Pedro Sánchez i el PSOE, cosa que desacredita l’oferta dels socialistes valencians.

Estàs a favor d’un acord valencià per al Senat format per PSPV, Compromís i Podem?
 
92%


4%


4%

Vots 479 vots


Dimarts, 8 de desembre a les 10:00h

Qui creus que ha guanyat el debat a quatre?


  9%


7%


81%


4%

Vots 454 vots


Dimecres, 3 de juny a les 16:30h

Qui ha de presidir la Generalitat?

 

El dilluns es va celebrar la primera reunió entre els tres partits, PSPV, Compromís i Podem, que propugnen el canvi en la Generalitat Valenciana. El procés acordat és definir primer les polítiques i deixar per al final l'acord sobre qui assumirà la presidència. Puig (PSPV) i Oltra (Compromís) defensen la seua opció, mentre s'obri una tercera via: l'alternança en el càrrec. Quina opció d'aquestes tres et sembla millor?
 

Montiel, Puig i Oltra. Foto: ACN

5%


13%


82%

Vots 519 vots


Dimecres, 8 d'octubre a les 12:15h Enquesta finalitzada el 10.10.2014

Creus que Fabra s’atrevirà a parlar/llegir el discurs del 9 d’Octubre en valencià?


El president de la Generalitat Valenciana, el molt honorable Alberto Fabra i Part, ha de pronunciar  aquest dijous el seu discurs institucional amb motiu de la celebració del 9 d’Octubre, un parlament  dirigit al món i, en especial, al poble valencià al qual representa.

En anteriors ocasions el president Fabra ha pronunciat -no sense certa dificultat-, part dels seus parlaments amb motiu del 9 d’Octubre en valencià. Més recentment, les seues darreres polèmiques intervencions usant la llengua dels valencians –llegida- en les Corts han reactivat la polèmica pel que fa les seues carències en el coneixement i ús del valencià.

El president Fabra –castellanoparlant-, pot pronunciar el seu discurs del 9-OCT en qualsevol de les dues llengües oficials del País Valencià. No obstant això, són moltes les veus que li demanen  que done exemple com a màxim representant dels valencians i valencianes i conseqüentment a l’article 6 de l’Estatut d’Autonomia, que estableix que la llengua pròpia és el valencià', s’expresse aquest 9 d’Octubre de 2014 en valencià.

Segons una recent enquesta –encara oberta- realitzada per La Veu, a la pregunta de si el Cap del Consell hauria d’aprendre a parlar en valencià, un 75% dels enquestats considera que “sí”  en entendre “vergonyós que no sàpiga ni tal sols llegir-lo correctament”.  Un 2% dels 300 enquestats participants, opinen que hauria de ser no sols ell -Fabra-, sinó “tots els membres del Consell” els qui deurien “dominar a la perfecció el valencià” a nivell oral i escrit. Un 15% opina que Fabra ja parla el valencià correctament, i el  5% restant marca l’opció “altres”.
 

El president Fabra, en el Palau de la Generalitat, durant un discurs del 9 d'Octubre.
Foto: El Diario.es

 
Per tot això, creus que el president Fabra pronunciarà el seu discurs d'aquest 9 d’Octubre en valencià?


 12%


88%

Vots 126 vots


publicitat

Dissabte, 27 de setembre a les 11:45h

Què penses que passarà a Catalunya el 9-N?


Mas convoca els catalans per al 9-N

RedactaVeu / Barcelona.
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha convocat aquest dissabte els catalans a decidir el futur polític del país en la consulta del proper 9 de novembre. Una convocatòria llargament esperada des del passat 12 de desembre, quan CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP es varen posar d'acord per a un referèndum amb dues preguntes: "Vol que Catalunya siga un Estat?" i, en cas afirmatiu, "Vol que aquest Estat siga independent?".

El secretari del Govern, Jordi Baiget, ha estat l'encarregat de llegir el decret, que Mas –aquesta nit l'ha passada a la Casa dels Canonges– ha signat el document amb una ploma de fabricació catalana de la marca Inoxcrom que porta l'escut de la Generalitat incorporat. L'acte s'ha dut a terme al saló Verge de Montserrat, al costat del despatx del president. "L'objecte de la consulta és conèixer l'opinió dels ciutadans amb la finalitat que la Generalitat puga exercir la iniciativa política i legal que li correspon", sosté el decret.
 

A la sala hi havia el Govern en ple, a més dels representants dels grups parlamentaris de CiU –Jordi Turull–, ERC –Oriol Junqueras– i CUP –David Fernàndez i Quim Arrufat–. Joan Herrera, d'ICV-EUiA, ha declinat participar. També hi era la presidenta del Parlament, Núria de Gispert.
 31%


38%


26%


5%

Vots 448 vots


Divendres, 26 de setembre a les 17:45h

Creus que el president Fabra hauria d’aprendre a parlar en valencià?


El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, durant el seu discurs aquesta setmana en les Corts en el Debat de Política General del País Valencià, va llegir un text en valencià que va causar estupor, no sols entre els diputats presents al Parlament, sinó també entre la ciutadania del País Valencià, on el valencià és una de les dues llengües oficials.
 

 
La travada lectura realitzada pel molt honorable en el Parlament que representa el poble valencià va ser escandalosament penosa i desafortunada, i fa avergonyir qualsevol valencianoparlant. Tan vergonyosa va ser la seua pronúncia, ritme i entonació que, segons les fonts lingüístiques consultades, no aconseguiria “ni de lluny” l’aprovat en l’examen de coneixements oral ni del grau elemental -i bàsic- de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià.
 

Ja a principis d’any, el president Fabra va participar en un debat televisiu en el canal 13TV on, al ser preguntat si se sent còmode parlant valencià –després d’un lamentable discurs en valencià en el mateix Palau de la Generalitat- va afirmar: “Yo creo que todas las personas tenemos que mejorar. Yo soy castellanohablante. Pertenezco a una generación donde a los alumnos se nos hablaba en castellano. Intento hablar en valenciano con aquellas personas, que sobre todo, en un ámbito más distendido, pueda hablar en valenciano con ellos”.

Arran d’aquestes declaracions públiques del molt honorable president –o deshonorable pel que fa la seua capacitat lingüística en valencià-, Escola Valenciana va remetre un escrit a Alberto Fabra on li oferia participar en el programa Voluntariat pel Valencià, en el qual es posen en contacte un voluntari valencianoparlant amb una persona que vol aprendre a parlar en valencià. Aquest oferiment no ha tingut resposta per part del Consell fins al moment.

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, va destacar en eixe moment que un president de la Generalitat Valenciana “té l’obligació de dominar les dues llengües oficials i ha de donar exemple d’això tal com marca el punt 1 de l’article 6 de l’Estatut d’Autonomia, 'La llengua pròpia de la Comunitat Valenciana és el valencià', per la qual cosa s’entén que el màxim representant dels valencians i les valencianes ha d’actuar en conseqüència”.

Cal assenyalar que l’ensenyament en castellà que va rebre Fabra, i el motiu pel qual va justificar el fet de per què no sap parlar en valencià, no garanteix l’aprenentatge de les dues llengües oficials, mentre que l’ensenyament en valencià fomenta el plurilingüisme, assegura el domini del castellà i del valencià i d’una tercera llengua com l’ánglès.
,
Segons Moreno, per practicar el valencià en un àmbit més distés, "no hi haurà cap problema en facilitar-li -al president Fabra- totes les opcions possibles si tal com afirma, les persones hem de millorar”, i en aquest sentit podria millorar les seues capacitats plurilingües.
 

 73%


4%


14%


3%


5%

Vots 304 vots
publicitat

publicitat

publicitat

publicitat

publicitat

L'Oratge

 • Alcoi

  nuvols_parcials
  14 ºC
  6 ºC
 • Bunyol

  nuvols_parcials
  12 ºC
  9 ºC
 • Carlet

  nuvols_parcials
  16 ºC
  6 ºC
 • Catí

  sol
  16 ºC
  7 ºC
 • Dénia

  nuvols_parcials
  16 ºC
  6 ºC
 • Gandia

  nuvols_parcials
  16 ºC
  6 ºC
 • La Vall d'Uixó

  nuvols_parcials
  10 ºC
  3 ºC
 • Menorca

  pluja
  16 ºC
  9 ºC
 • Oriola

  nuvols_parcials
  17 ºC
  4 ºC
 • Peníscola

  sol
  16 ºC
  7 ºC
 • Valls

  sol
  15 ºC
  7 ºC

publicitat

Les més llegides


Xarxes socials La Veu