Diari La Veu del País Valencià
‘Ontinyent ha recuperat la normalitat democràtica’
En Ontinyent es respira festa, festa de Moros i Cristians. Les comparses apuren ja les últimes hores per a fer front a una de les celebracions més importants del País Valencià; les bandes ja estan preparades per a interpretar la marxa ‘Ximo’ del mestre Ferrero (il·lustre fill d’Ontinyent) que aquesta vegada dirigirà Andrés Valero.

I mentre, l’alcalde ens rep al seu despatx per a repassar l’actualitat municipal. Jorge Rodríguez esdevé actualment un dels baluards del PSPV, tant per la seua joventut com per la seua preparació.

Xavier Pérez / Ontinyent

Ontinyent està en plena setmana de festes. Com es presenten enguany després de la desaparició de RTVV per part del govern de Fabra, què els ha suposat?

Doncs el que ha suposat per a totes les festes dels pobles: perdre una finestra important per a lluir els nostres encants i allò que té interès a la ciutat. Nosaltres hem intentat suplir eixa mancança amb una àmpplia difusió tant a nivell local com a nivell comarcal i intentar arribar a la major quantitat d’ens comarcal de tota la Comunitat Valenciana.

-Quins actes destacaria d’aquestes festes?

Sens dubte l’acte principal és l’entrada del bàndol cristià per la vesprada i del moro per la nit. És un moment on s’ajunta l’esplendor, la llum, el color, el ball… i esdevé un dels actes més bonics al meu parer. A més, des del punt de vista religiós, la baixada del Crist que és un moment molt especial per a la ciutadania d’Ontinyent i, també, des del vessant emotiu, a més en l’any que es celebra el 50 aniversari de la marxa mora Ximo, l’entrada de bandes de dijous a la vesprada, en què es crea un moment, quan tot el poble escolta Ximo, i com si foren una sola persona desfilem tots junts.

– Com les definiria amb una sola paraula?

Amb una paraula? (riu)…Esplendor .

– Entrem en matèria. El passat mes de juliol es compliren tres anys des que va accedir a l’alcaldia acabant amb una legislatura de majoria absoluta del PP. Com valora aquest període de govern de progrés?

Com un període molt positiu, sobretot un període de normalitat democràtica. Nosaltres sempre hem treballat sobre els grans eixos que considerem claus: la regeneració democràtica, que és tractar d’escoltar i respectar tothom, tota la ciutadania; i per altra banda la necessitat de posar en marxa una sèrie de mesures que feren viable l’economia local. Pensem que hem reduït el deute de 20 milions i mig d’euros a 13,5 milions d’euros i a més ho hem fet destinant a política social més de 4 milions d’euros, i per a la política de promoció econòmica que ens ha permés que este any hàgem pogut posar en marxa el segon pla de reactivació econòmica i foment de l’ocupació… En definitiva hem recuperat la normalitat democrática.

– Per què a la fi no s’ha pogut arribar a un acord amb Esquerra Unida, i tanmateix les relacions amb Compromís sí que han sigut satifactòries?

Crec que des del primer moment hi havia una visió molt clara de fer un govern PSPV Compromís i ja pensàvem que EUPV quedaria fora i prestaria el seu suport a les mesures segons evolucionara la legislatura. L’acord ha funcionat molt bé i el govern amb Compromís ha sigut molt sòlid.

– Ontinyent és pioner a l’hora d’abandonar l’oligopoli elèctric de les grans empreses, amb la qual cosa s’estalviaran 70.000 euros. Creu que la mesura ha de ser seguida per altres ajuntaments o administracions? És possible un consum millor i més econòmic al marge de les grans empreses?

Estic plenament convençut que sí. Nosaltres sempre hem tingut en compte l’eina de la sostenibilitat, per tant no sols es tracta de consumir a un preu o un altre, si no a més, fer-ho de la forma més sostenible possible i fer un consum més responsable.

-En pocs anys hem assistit a la desaparició de les caixes i bancs valencians. Tanmateix, Caixa Ontinyent continua en peu i sembla ser exemple de bon fer amb beneficis de 800.000 euros en 2012, i tot després de destinar gran part dels 15 milions obtinguts com a resultat de sanejaments. Quina valoració fa de la presència d’aquesta Caixa?

Nosaltres sempre diem que tan important és el camí com aquells que t’acompanyen en el viatge, i tindre un company de viatge com Caixa Ontinyent per a nosaltres és essencial. Han sabut mantindre l’arrel d’allò que eren: una caixa arrelada a les comarques valencianes, i a més han actuat sempre amb una responsabilitat i amb una coherència absoluta. Pensem que amb la desfeta que ha fet el PP valencià amb el nostre sistema financer, tindre en este moment una caixa sanejada i cada vegada amb més força ens enorgulleix. Nosaltres, a través del pla de reactivació econòmica ,col·laborem directament amb Caixa Ontinyent mitjançant la creació d’uns crèdits per a emprenedors, amb un 2% d’interès, sense aval, amb 5 anys de carència i 15 d’amortització per a posar en marxa noves iniciatives.

– L’ensenyament en valencià està patint actualment greus retallades per part de la Generalitat. Com ha afectat a Ontinyent? Quines mesures està prenent l’Ajuntament que vosté dirigeix per fer front a aquestes retallades?

Hem perdut tres unitats educatives, dos d’elles en valencià. Nosaltres vam afrontar el problema des de tres fronts diferents, primer polític a través de reunions i un treball constant amb el ja exsecretari autonòmic; segon la mobilització social mitjançant la plataforma PROU, tot un exemple de mobilització i de treball ben fet i coherent i finalment pensàvem que podíem arribar a una tercera via, en la qual ens trobem actualment, i és la via judicial a través d’un recurs contenciós administratiu contra l’arranjament escolar, ja que pensem que a Ontinyent s’han vulnerat determinats drets dels pares per a escollir lliurement l’ensenyament dels seus fills.

– Parlem del nou edifici del Campus d’Ontinyent. Què ha suposat per al poble?

Per a nosaltres era clau tindre molt clar que havíem d’apostar per la política de creació i atracció de talent. Hem tingut la sort que el rector de la UV, Esteban Morcillo, haja apostat molt seriosament per la nostra ciutat a través d’eixe nou edifici. A més, crec que durant la legislatura han passat coses molt importants per al món universitari. Per una banda hem passat de tindre dos carreres a tenir-ne tres amb la incorporació de la carrera de ciències de l’activitat física i l’esport, i per altra banda també hem canviat la titulació de FIC per la d’ADE, una de les més demandades en el conjunt de les universitats estatals.

– L’Ajuntament ha dut a terme enguany un pioner pla de participació que està sent l’admiració de tots. Quin és el seu objectiu?

Ja hem dit abans que un dels eixos centrals és el de la regeneració democràtica, i això vol dir tindre un contacte directe amb la ciutadania. Per això, en primer lloc vam renovar els consells sectorials, per altra banda vam crear un nou consell de consells, el Consell de la Ciutat, màxim òrgan de representació i a més vam voler donar una passa més i preguntar directament al ciutadà, i a través d’Ontinyent Participa els vam preguntar en què volien que invertírem els diners de les inversions, aproximadament 350.000€, que finalment seran uns 420.000€ en obres. El resultat: més de 5.000 persones van votar dient en quin ordre de preferència volien que desenvolupàrem els projectes.

– Vosté ha establit reunions amb altres alcaldes i representants del Ministeri per millorar i modernitzar la línia fèrroviària Alcoi-Ontinyent-Xàtiva. Com van les gestions? Creu que hi haurà resultats abans que acabe l’actual legislatura?

La decepció és absoluta. Nosaltres el que tenim clar és que no podem abandonar una reivindicació històrica i justa. Per això, amb la idea que la unió fa la força, vam organitzar una sèrie de reunions amb tots els alcaldes, de qualsevol color polític, dels pobles afectats per la línia, també amb la consellera d’Infraestructures, Isabel Bonig, i amb el director d’Infraestructures del Ministeri de Foment. La veritat és que el resultat van ser molt bones paraules però de Foment ni un gra. Amb tot açò, l’interior del país ha quedat totalment oblidat, i per tant la nostra lluita ha de ser aconseguir millors infraestructures de comunicació que ens ajuden a desenvolupar-nos millor.

– Quines són les mesures en matèria de Medi Ambient de les quals se sent més orgullós?

El Medi Ambient ha sigut un dels eixos en què el nostre regidor, Fran Quesada, ha insistit més. Per una banda la lluita per la reforestació. No cal oblidar que Ontinyent va patir un terrible incendi després del qual el Consell de la Generalitat, amb el senyor Camps al capdavant, ens va prometre la lluna i després no van fer absolutament res. Llavors vam executar una sèrie de mesures, junt amb els alcaldes dels pobles afectats, com la reforestació, o la que fem actualment del voluntariat contra el foc; volem millorar també el nostre paratge natural d’El Pou Clar a través d’una millor vigilància i hem incorporat una normativa molt més clara, a més d’apostar per la neteja de sendes i crear així un atractiu també turístic… I esta és la línia amb què continuarem treballant.

Com déiem abans, la crisi està afectant de manera molt greu els ciutadans, especialment les famílies més desafavorides. Creu que l’Administració local està en l’obligació d’ajudar aquest col·lectiu si no ho fa l’Administració autonòmica ni l’estatal?

Si l’administració local no fera el que fa per afavorir els seus veïns, la situació de desemparament seria total i absoluta. No entenc la nova llei que substitueix la Llei de Bases de Règim Local, perquè el que fa és llevar competències a aquells que millor les exercim en matèria social. A Ontinyent comptem amb un centre de dia, treballem per posar en marxa una residència per a discapacitats, comptem amb un centre ocupacional, tenim una àmplia cartera de Serveis Socials… és a dir, destinem molts diners per ajudar aquells que no han fet res per crear la crisi.

– Una valoració de les polítiques culturals en aquests tres anys…

Per a nosaltres és essencial comptar amb la gent, i en eixe sentit comptar amb una cultura musical com la que tenim i ajudar-los a desenvolupar les seues activitats ha estat clau. Per altra banda, des del punt de vista de les festes, preteníem recuperar una fita important com el concert de festes, que es va perdre a l’anterior legislatura i que considerem important perquè exerceix de model de la capitalitat amable que volem que Ontinyent tinga a la Vall d’Albaida.

Com valora personalment la seua gestió al front de l’alcaldia?

Només la puc valorar des del punt de vista que ho he intentat fer el millor que ho sabia fer. Al final serà la ciutadania qui valorarà el treball d’ací als quasi nou mesos que queden per a les eleccions. El que he intentat sempre és representar els ciutadans d’Ontinyent amb la màxima dignitat i deixar-me la pell per intentar que la ciutat es desenvolupe i, sobretot, deixar una herència millor que la que jo vaig tindre. És a dir, governar amb dignitat i humilitat. Sempre hem dit que a Ontinyent li faltava normalitat democràtica i és el que pretenem aconseguir.

– Es presentarà a les properes eleccions?

Sí, per descomptat i amb més il·lusió que mai.

– És possible que PSPV, Compromís, EUPV i potser Podem puguen arribar a un govern de la dignitat en el 2015 per a governar la Generalitat?

Estem davant d’una situació d’emergència nacional, i per tant és imprescindible que canvie el govern de 20 anys del PP i que obrim una nova etapa que estic convençut que Ximo Puig podrà liderar. Estic convençut que els governs de coalició són cada vegada més normals a Europa i per això pense que el que cal és treballar des del trellat, des de la dignitat i en base a tots els punts en comú, que els hi ha, i que en són sempre molts més que els que ens diferencien.

-La Veu és hui en dia l’únic diari íntegrament en valencià. Com valora el paper de La Veu del País Valencià?

Em sembla un projecte interessantíssim. He sigut testimoni del vostre creixement i la veritat és que és d’eixes veus crítiques que també són necessàries al País Valencià, i sobretot que enfoca el periodisme d’una forma que feia temps que no podíem veure.

Comparteix

Icona de pantalla completa