Diari La Veu del País Valencià
ʺSi la LOMQE es posa en marxa serà una desfeta total per a l’Escola Públicaʺ
L’assemblea general de la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de València (FAPA-València) ha elegit per una majoria qualificada a Josep Ricard Revert, pare del CEIP Carles Salvador, del barri de Benimaclet. La Veu del País Valencià ha volgut parlar amb ell. Josep ens rep a la seu de FAPA, al despatx de direcció, on confessa que és “la primera vegada que entre”, i ho fa amb ganes de contar-nos el seu projecte, el de FAPA, que no és altre que lluitar per un ensenyament públic, de qualitat i en valencià.

Desa Bataller / València

-Nou president de FAPA-València. Com afronta aquest nou càrrec?

-Amb moltes ganes. Amb un equip prou important de gent que anem a treballar per l’ensenyament públic, que és una de les nostres finalitats, un dels nostres principals objectius, defensar l’escola pública, laica i en valencià.

-Abans pertanyia a la secretaria de relacions públiques. Què el va dur a presentar-se a aquest càrrec?

-La presidenta, Remei, va presentar la seua dimissió per qüestions de treball. Ella viu a Carcaixent, treballa a l’Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva i ho feia per torns. Aleshores va vore que existia una incompatibilitat entre el treball i el càrrec. A més a més, havia de preparar unes oposicions i no podia dur a terme les dos coses.

Aleshores ens reunírem un grup de gent i, d’entrada decidírem que durant aquest curs fins al 2014, que se celebrarà l’assemblea electoral, intentaríem portar endavant la Federació.

-Té pensat algun canvi a nivell intern, dins de la Federació?

-Jo el que vaig deixar molt clar és que volem una FAPA horitzontal, anem a trencar una mica les piràmides. Lògicament cadascú tindrà la seua àrea de treball de la qual serà responsable la persona que se n’encarregue. És a dir, jo apareixeré als llocs on he d’estar, però trobe molt important que, per exemple, la persona que s’encarregue de les comarques siga la que hi done la cara.

-Quines són les principals línies que seguirà FAPA-València?

-El principal objectiu és defensar l’escola pública, laica, de qualitat i en valencià i lluitar a fons contra les retallades d’aquest Govern que està desfent-ho tot.

-Un dels problemes més greus a nivell educatiu al País Valencià, a banda de les retallades, és el deficient estat en què es troben molts centres escolars. Com veu la situació?

-L’estat físic està molt malament en molts col·legis. Podem posar com a exemple l’escola Lluís Vives, a València, a Alacant, també la de Benidorm i molts altres centres que no ixen com pot ser el del Santo Ángel de la Guarda, a València, que està ple de barracons. El col·legi 103 també. No estan cuidant els centres escolars. S’ha retallat en despeses a les escoles i no estan cuidant-les.

Nosaltres encetàrem al mes de gener la campanya dels cascs. Anem a posar-nos, nosaltres i els nostres fills eixos cascs perquè hui per hui qualsevol escola pot caure.

-En aquest sentit cal recordar que FAPA-València va convidar la Conselleria d’Educació a visitar els centres recentment construïts.

-Sí, és cert. Eixe dia convidàrem el secretari autonòmic d’Educació, Rafael Carbonell, junt a la consellera, María José Català, a recórrer tot el País Valencià per a ensenyar-los els 600 col·legis nous que diuen que han fet. A finals de gener entregàrem la petició per registre d’entrada, explicant-los que nosaltres pagàvem l’autobús i posàvem la gasolina. En l’últim Consell Escolar convidàrem també el regidor d’educació de la ciutat de València. Volem que ens ensenyen eixes instal·lacions tan grans, eixes escoles tan boniques, perquè nosaltres recorreguem els col·legis de la ciutat i no les veiem.

Però no hem rebut contestació. Ni l’hem rebuda ni la rebrem. Així i tot, ara en març, una vegada passen les festes, tornarem a presentar la petició amb registre d’entrada. Perquè nosaltres no veiem eixes escoles tan noves, al contrari, nosaltres el que coneguem són escoles que estan fetes pols.

-Què pensa vosté de la coneguda com a Llei Wert?

-Nosaltres n’estem totalment en contra. Canvia totalment el sistema educatiu, no els importa el tema de l’escola inclusiva, els Consells Escolars perden força, les Ampa’s, aleshores, ja no tenen sentit…En aquest estat hi ha el costum que quan entra un partit polític al Govern canvia la Llei Educativa i són els nostres fills els que paguen eixes salvatjades. Ha d’haver un moment en què es faça un consens entre totes les parts que formen la comunitat educativa per a fer una Llei que servisca per a qualsevol partit.

Nosaltres volem un ensenyament públic, que siga gratuït. A la LOMQE es parla de fer treballadors qualificats, però qualificats per a què? Si hui per hui els treballadors qualificats han d’eixir de l’estat perquè no hi ha treball.

Creiem que aquesta Llei és un desgavell i una “espanyolització” del món educatiu.

-Les retallades estan afectant la qualitat de l’ensenyament?

-Per descomptat. La ràtio d’Infantil de 3 anys que, teòricament hauria d’estar en 20, ara estarà en 30 i això és una salvatjada, es massifiquen les aules. I eixes acumulacions de ràtio el que fan és llevar professorat. Pel que fa a la neteja, a totes les escoles també s’està retallant.

En el Consell Escolar Municipal de València nosaltres vam presentar un total de 61 deficiències d’una llista de solament tretze escoles. D’eixes 61 deficiències s’arreglaren onze, aquelles que eren menys costoses.

-Vosté prové del món de l’ensenyament. Com veu la situació de l’educació al País Valencià a llarg termini?

-La veig KO total. Considere que hauria d’ocórrer alguna cosa molt extraordinària, com podria ser un avançament d’eleccions i que aquesta gent isquera. L’educació ací està fatal, els que ens governen estan desmantellant tot el sistema educatiu. L’única vacuna que veig contra açò és que hi hagen eleccions anticipades abans que ho desmantellen tot. Si la LOMQE es posa en marxa jo crec que serà una desfeta total per a l’Escola Pública.

>

Josep Ricard Revert, president de FAPA-València

Comparteix

Icona de pantalla completa