Diari La Veu del País Valencià
‘El nostre programa serà una declaració d’amor a València’

Sergi Tarín / València

Volen fer campanya a dos veus “perquè creiem en el feminisme i la col·lectivitat”, asseguren Manuel Colomer i Mireia Biosca. Tots dos es reivindiquen com activistes de baix cap a dalt, des dels moviments socials i cap al carrer. Colomer prové de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i Biosca del col·lectiu Lambda. A Esquerra Unida (EUPV) formen part de la minoria sorollosa Espai Alternatiu. La seua llista és la darrera oportunitat perquè Guanyem València espente els partits polítics cap una convergència que deixe les sigles en segon lloc. Després de primàries blanes com les del PSPV, EUPV a la Generalitat o Compromís, estes prometen ser les úniques amb debat ideològic i suspens. Els ciutadans tenen fins el 30 de desembre per inscriure’s i participar.

– Les dos candidatures, amb la lletra davant, són coincidents en reivindicacions i herències, ¿quina és la diferència?

– Mireia Biosca: Apostem pel projecte de convergència política Guanyem València i l’altra llista no ho diu. La ideologia és la mateixa, però la forma de fer front al Partit Popular, en el nostre cas, és un projecte d’unitat popular que arribe a les institucions. L’altra proposta és, cadascú amb les sigles, arribar a les institucions i després ja veurem què fem.

– ¿Sorgiu per un malestar a dins l’organització o es tracta d’unes primàries com les de Blanco i Sanz a la Generalitat, qualificades de “fraternals”?

– Manuel Colomer: Les primàries a la Generalitat també estaven tintades per este debat, ja que arrossega de dalt a baix Esquerra Unida, la qual cosa no lleva que siga amable. Férem una assemblea a València en la qual el 98% estava per un procés de convergència, però el Consell Polític de la ciutat ha fet poques coses concretes a favor d’eixa convergència. A nivell estatal passa alguna cosa semblant. Hi ha diferència entre Alberto Garzón i Cayo Lara, entre estirar la corda per fer possible una convergència o ser arrossegat a la convergència.

– ¿Com s’articularia eixa convergència?

– MB: Que els partits polítics diguen un sí claríssim a Guanyem València i que s’hi inserten. A Guanyem, la gent està esperant-los. Tenim experiències a Barcelona i Madrid que ja estan caminant.

– ¿Per què Guanyem València està encara tan poc cuit respecte Barcelona o Madrid?

– MC: La geografia política valenciana té més tribus i això complica posar en marxa coses ambicioses. Pensem que una fórmula de coalició de partits polítics no basta, cal una nova fórmula i ens sembla adient una coalició ciutadana amb el recolzament d’uns partits polítics amb el compromís d’obeir l’assemblea d’eixa coalició. En el fons és un projecte més potent que el català, més semblant al madrileny. Portem ja un treball amb gent de Compromís i altres formacions i no és descabellat pensar que fem quallar Guanyem en tota l’esquerra valenciana.

– MB: A Barcelona ha estat diferent. Ada Colau fa que tota la gent s’ajunte. Ací no tenim una persona que aglutine tant, però sí uns moviments socials amb molta experiència.

– ¿S’està buscant una Ada Colau valenciana?

– MC: No dic que s’estiga buscant, ja que hem d’anar pas a pas. Però crec que sí que hi ha eixes persones. Potser no tinguen el tractament mediàtic d’Ada Colau, però hi ha gent que pot respondre a eixe perfil.

– ¿Hi ha noms a la taula?

– MC: Jo preferisc no dir-los. Si no guanyem, ¿per què anem a cremar el nom de qualsevol?

– La resta de candidats municipals, ¿quina actitud tenen cap a Guanyem?

– MC: [Joan] Ribó té una posició molt distant i centrada en la seua candidatura. Amadeu [Sanchis], encara que està políticament a favor de la convergència, té una actitud freda, poc compromesa. No hi ha temps perquè la gent continue desfent una floreta. I per això és la nostra decisió muntar una candidatura alternativa. D’altra banda, [Joan] Calabuig no entra dins els nostres càlculs. Hem de muntar un projecte que trenque amb les dos forces que han fet realitat el règim municipal, tant la dreta extrema de [Rita] Barberá, com l’extrem centre de Calabuig. No tenim interés a construir cap cosa amb el Partit Socialista. Altra cosa és que després que parlen els veïns s’haja de conformar un govern amb una certa correlació de forces.

– ¿Quina és la ciutat que ens ha llegat el Partit Popular?

– MC: Una ciutat molt hipotecada. Volem fer consultes d’aspectes importants als veïns dels diferents barris. Hi ha el tema central de l’auditoria del deute de l’ajuntament i veure què fem amb el País, perquè no anem a tindre una ciutat amb grans zones en mans de constructores en situació de paràlisi. Cal recuperar el control i caldrà una legislació autonòmica adient.

– ¿Com valoreu la tasca d’Amadeu Sanchis al front del grup municipal d’EU els darrers quatre anys?

– MC: Ha fet una bona tasca. Ha treballat molt l’associacionisme ciutadà clàssic. El que passa és que han aparegut altres actors que no han estat suficientment atesos pel conjunt del grup municipal.

– ¿Per exemple?

– MC: Al meu barri, Russafa, han aparegut moviments com Salvem Russafa, que no està dins el circuit clàssic. També la Plataforma pel Litoral, a la qual Esquerra Unida ha prestat atenció, però caldria un compromís més clar. Però és més una autocrítica al conjunt d’EUPV que no assenyalar ningú en particular.

– Heu posat l’accent en una candidatura de i pels moviments socials.

– MB: EUPV no és un partit polític sinó un moviment social i polític i, per tant, els nostres regidors deurien continuar estant al carrer. No té sentit que uns estem a un lloc i els militants de base als carrers.

– ¿Com s’ha bastit la vostra llista?

– MB: Vam fer una primera assemblea amb moviments socials i els explicàrem el projecte d’una EUPV de la convergència. La gent va dir que sí. Érem unes 30 persones i allí traçàrem els objectius. A la segona assemblea vam ordenar la llista. ¡Amb una diferència de dos dies! Hi ha gent de diferents sensibilitats sindicals i ací estan treballant. Gent de la precarietat màxima, alguns d’exàmens, altres mirant a veure com es guanyen la vida i tots estan donant el cent per cent.

– De fet és una llista heterodoxa. Hi ha una extreballadora del sexe, una militant del Frente Amplio uruguaià o una persona propera a Rafael Correa, el president de l’Equador. Alguns vos han definit com la llista dels frikis.

– MC: Hi ha concepcions molt antigues a EUPV i a la política valenciana. Alguns ens diuen frikis, però també ens han dit en altra ocasió prepolítics perquè no entràvem a les maniobres i als pactes. I ací ens teniu construint l’operació política més ambiciosa que s’ha fet en esta ciutat els darrers anys. No és una llista de frikis, sinó de fenòmens, de gent molt compromesa en els àmbits on fa un treball i que tindrà un resultat excepcional. Esta llista guanyarà o perdrà a les primàries, però farà una aportació d’il·lusió i coratge enorme i això EUPV ho apreciarà. El nostre treball no és dissoldre EU, sinó enfortir-la. I després vindrà una segona part: el programa que haurem de fer amb la resta de companys d’EUPV i després amb els de Guanyem. Este programa serà molt potent, serà una declaració d’amor a esta ciutat. Com diu el poeta Jorge Riechmann, la revolució és un acte d’amor i nosaltres volem compartir esta revolta ciutadana.

– I porteu a Manuel Monereo, un dels intel·lectuals més sòlids del Partit Comunista, en l’últim lloc.

– MB: Els últims llocs són simbòlics. En este cas és la simbologia que la llista està avalada per un gran pensador. Molta gent diu que és una llista anti Partit Comunista, però no és una llista anti ningú, sinó que aglutina moltes ideologies. A més, Monereo està a favor de la convergència i connecta amb la resta de llistes de l’Estat espanyol amb un posicionament semblant.

– La llista oficialista, la d’Amadeu Sanchis, ha fet les fotos dels candidats des d’una terrassa i sota l’epígraf “des del cel”. Vosaltres parleu de treballar de baix cap a dalt. Les formes també compten.

– MC: De vegades l’estètica sí que és una pista de per on es mouen, indica tarannàs… Sí hi ha molta distància, però pot ser fàcilment superable.

– MB: Indica una manera diferent de fer política. Nosaltres el despatx no l’hem xafat mai ni som una candidatura de grans discursos. Som de fer pancartes i els calls ens han eixit per estar organitzant les manifestacions, a peu de carrer. Si férem un foto de la candidatura no la faríem des del cel, sinó a peu de terra.

– A aquestes primàries s’obri la participació a la ciutadania. Però el marge per inscriure’s és molt escàs: fins el 30 de desembre. Just abans que comence la campanya i enmig un calendari netament festiu. No sembla la millor proposta per incentivar la participació.

– MC: És un proposta poc pensada. Ho diu molta gent. En la mesura en què la campanya estiga en marxa un decideix si participa o no.

– MB: La campanya l’anem a començar en gener i no entre torró i torró. Anem a fer campanya quan la qüestió ja estiga venuda, ja que els militants ja estan posicionats. El calendari és pèssim perquè hi haja una veritable participació ciutadana.

– ¿Qui ha decidit que el cens es tanque el desembre?

– MC: El Consell Polític de València.

– I allí no teniu molt de pes…

– MC: No tenim majoria i segurament no és un Consell Polític que estiga pensant en eixamplar la participació. Esquerra Unida ha de millorar molt el tema de les primàries.

Comparteix

Icona de pantalla completa