Diari La Veu del País Valencià
‘Per arribar a acords alguns hauran de fer un gir de 180 graus’

Antonio Domínguez / Emilio Sánchez / València.

-Quina valoració fas de les primàries ara que ja han passat?

La valoració és molt positiva perquè nosaltres no hem fet unes primàries, sinó un procés constituent de l’organització, potser ha estat un error nostre a l’hora de comunicar, això no són primàries, és un procés constituent en què per primera vegada es tria la direcció mitjançant la participació de la ciutadania. Molta gent esperava que això foren unes primàries com les d’altres partits i això no és així, potser això és el que ens ha impedit mobilitzar més gent, però la primera vegada en què a la democràcia valenciana es fa un procés com aquest, podem donar-nos per satisfets, ja que més de 8.000 persones han participat en el procés i estem molt contents

-Fa dos mesos estaves tocant a la porta de Compromís?

No, fa temps que em preguntaven, perquè semblava natural per a molta gent que després d’haver-hi treballat en el tema de la RTVV des de fa més d’un any, des de desembre de 2013 abans que existira Podem, hi havia gent que considerava com a natural que per la meua defensa de la RTVV pública i en valencià, el meu lloc natural podien pensar alguns que era Compromís, però la veritat és que vaig aclarir això en el seu moment, em vaig posar en contacte amb els companys de Compromís i vaig aclarir que jo no tenia cap intenció de ser candidat

-No volies ser el número dos de Compromís?

No, no, no es podia, a més perquè amb el seu reglament de primàries era impossible.

-Aleshores no és cert?

No, jo tinc una magnífica relació amb gent de Compromís. A més, fins i tot relació personal i política, no només amb gent com Mònica o Enric Morera sinó amb molta gent que m’he trobat en el camí treballant a la ILP, i puc entendre que molta gent pensés que aquest era el meu destí però jo no he assumit cap compromís amb ningú, l’únic interés ha estat el de treballar en Podem.

-Ni tampoc al PSPV-PSOE?

Jo amb el PSOE tinc bona relació amb molta gent, pensa que per la meua feina com a funcionari de l’Administració, he treballat en 11 ajuntaments i en 2 conselleries, he conegut a molta gent del PSOE i també a càrrecs d’altres partits i a més he col·laborat amb molts regidors de PSPV, EU o Compromís en molts temes concrets perquè sempre he estat disponible per a qui ha volgut assessoria, ajuda o col·laboració en un tema concret però no he mantingut relacions per ser candidat del PSOE o EU. Fa uns 20 anys em van proposar anar a les llistes de l’ajuntament d’EU, però ho vaig declinar.

Antonio Montiel amb Ferran Puchades al debat de l’ACV Tirant lo Blanc

-Tens més que relacions amb el PSPV-PSOE?

Mai he sigut membre del PSOE, per la meua condició de funcionari he treballat amb Aliança Popular, amb el PSOE, el BLOC, el PP amb la CDS i altres forces, però és que jo sóc funcionari quan treballe en un ajuntament o conselleria governa qui governa i sempre he estat un funcionari d’alt nivell i he tingut relació directa amb molta gent, i això és inevitable quan ets funcionari, jo no he estat mai càrrec de confiança, en ser funcionari hi ha llocs, quan són llocs d’alta responsabilitat com a cap d’àrea o administrador de centre hospitalari… El lloc es proveeix per lliure designació entre funcionaris de carrera d’aquesta categoria i en aquest context jo he treballat com a gerent de l’oficina del centre històric de València i vaig dimitir al 96 perquè s’havien congelat ajudes a 700 famílies del CHV per valor de 1.000 milions de pessetes que el PP no ​​pagava i me’n vaig anar a la Conselleria de Benestar Social.

Amb la condició de funcionari de carrera, que és una condició que porta a desenvolupar llocs de treball, alguns d’una categoria professional i altres d’una altra, jo no he estat mai càrrec de confiança. Jo he estat en llocs destinats a funcionaris de carrera.

-Però hi ha més que contactes amb l’actual PSPV-PSOE?

No el conec, crec que a Ximo Puig li he donat la mà un parell de vegades. L’última vegada que vaig coincidir amb ell va ser en un acte de la ILP el 29 de novembre. No tinc cap contacte amb el PSPV. Tinc amics, conec els alcaldes dels pobles que he treballat.

-És veritat que no tens el suport de les bases del partit?

Això no té a vore gaire amb el resultat de les eleccions. La persona de la nostra candidatura que menys vots ha tret, té més del doble que la resta de candidats. Nosaltres hem portat un resultat molt positiu i punt, no hi ha res de veritat en això, no entenc l’obstinació de portar aquest procés més enllà.

Et consideres un titella de l’aparell del partit?

La candidatura de Copete ha estat avalada per Teresa Rodriguez i per Miguel Urban. Em sembla normal que en Podem faça falta gent de tots els nivells que tinga opinió, si Copete és avalat per Teresa Rodriguez, que és una persona rellevant de la nostra organització o per Miguel Urban, no veig el problema de veritat, no entenc quina és la preocupació de la gent en aquest sentit, jo crec que ja estan els resultats i si algú no està d’acord que es dirigisca a la comissió de garanties. També sóc baixet potser… i tinc 56 anys, no estic en la mitjana d’edat de molta gent de Podem, i què? Estan anant per un camí que no és el que ens fa més forts, sinó que ens debilita.

-El CEPS controla el partit, com comenten altres veus de Podem?

Jo fa més de 10 anys que vaig deixar aquest càrrec en aquesta fundació, i ho vaig fer davant notari. Com serà això? A mi això em sembla una acusació gratuïta. Tenim un partit en què hi ha més de 350.000 inscrits, en què s’han sotmés a votació tots els càrrecs, no crec que hi haja cap organització ni votació que siga capaç de controlar tanta gent.

-Aniràs a les primaries?

Serà una decisió col·lectiva. Hi ha molta gent a la candidatura que encara ha de plantejar-se aquesta possibilitat. En el meu cas serà una decisió col·lectiva, ho parlaré amb el meu equip i ja veurem, no trigaré molt, però es sabrà com una decisió col·lectiva

-Segons el teu punt de vista, les primàries a secretari general van ser un procés net?

Sí. La prova és que els mitjans de comunicació us heu fet ressò de qualsevol desgavell. Tothom ha pogut dir el que volia, hem tingut actes col·lectius les candidatures.

-Altres veus de Podem comenten que en el Levante et tracten millor, és cert?

Jo porte 14 anys publicant al Levante, i a la Veu només porte un any. Per això em tracten millor en el Levante que en la VEU… és això el que volies que digués?

-Penses que guanyareu la majoria absoluta?

A mi no m’agraden les majories absolutes, jo crec que aquest país apunta a un trencament del bipartidisme i més majories absolutes no solucionaran la situació.

-I parlant de pactes?

Jo crec que en aquest sentit tant nosaltres com en l’àmbit de Madrid ho hem deixat clar: tenim la mà oberta per a qualsevol tipus d’acord que servisca per a un canvi substancial, però alguns per arribar a aquests acords hauran d’enganxar un gir de 180 graus. Per tant, nosaltres no premiarem ningú ni per donar butlla ni per fer cap tipus de capelleta, cadascú que faça la seua tasca i posar-se en sintonia amb el que demana la societat valenciana, i després de les eleccions parlarem.

-I pactes preelectorals?

No, de pactes preelectorals no hem parlat.

Comparteix

Icona de pantalla completa