Diari La Veu del País Valencià
‘Que els catalans vulguen decidir no pot ser il·legal. És una barbaritat’

Leo Part / València

Hem quedat amb Xavi Castillo a la seu que la companyia Pot de Plom té a Picanya. Al llarg de l’entrevista ens parla, entre d’altres, de les imminents eleccions del pròxim diumenge 27-S. Lhumorista reconeix que tot el que està passant al voltant de l’anhelat procés independentista de Catalunya –desafiament sobiranista per als seus detractors- és un excel·lent caldo de cultiu per fer humor satíric per la vessant “apocalíptica” que segons ell ha anat adquirint al llarg de la campanya electoral. En les seues paraules es denota una sentida indignació.

Les eleccions catalanes són este diumenge. Com ho veus?

És molt simple. El tema català, que també ha sigut una cosa que ha aparegut en els ‘Verihue-hos’, i també en una cosa que vaig fer amb Enric Juezas que es deia ‘2013, un any pa cagar-se’, també eixia el tema de l’Artur Mas, de la Via Catalana, i esta cosa de ‘la España se rompe’. Tot això, a vore, des de fora, per a fer teatre té el seu punt divertit. Esta cosa apocalíptica que es trenca Espanya i que es separava d’Espanya i seguit tot açò dels bancs dient que Europa no sé què… Veus tota la mentida que hi ha darrere i veus a esta gent com l’Artur Mas, que és un fatxa, què està fent… I veus a l’Artur Mas al costat de l’altre, del Jonqueras. Tot això és molt esperpèntic. És molt esperpèntic…!

Sí, però tindràs una opinió formada?

El que sí que pense realment, i crec que ho pensa també gent de la companyia, és que hòstia! Jo quan veig les notícies ja, fer-te una anàlisi en profunditat és molt difícil, perquè està molt empastrada la cosa. Però sí que pense realment que s’hauria de fer un referèndum. Així de clar. Vull dir, que diguen si volen o no. I ja està! Jo quan sent parlar de la il·legalitat d’això. Hòstia! És que… Me… Agghh!! Me caguen la puta lo de la il·legalitat! Hòstia. Doncs si és il·legal que es reforme la Constitució. No passa res! No hauria de ser tan complicat reformar la Constitució perquè fóra legal que una gent vulga decidir si sí o si no.

Com han fet a Escòcia…

A Escòcia, clar, s’han parlat moltes coses. A Escòcia ho van fer i no va passar res: Ni s’ha obert la Terra, ni s’han trencat ‘las islas Britànicas’ ni res. M’entens? Van fer un referèndum, al final van decidir dir que no i ja està! I no ha passat més. I ací està fent-se llarg, està fent-se complicat. Està els junts pel sí, els altres no sé què. El Rajoy que no sap si… Hòstia el tema Rajoy és molt bo tio…! Rajoy és que dius… Collons! Per l’amor de Déu! És que ja és una més de la col·lecció! És que el Rajoy té una col·lecció impressionant! Aleshores és molt ridícul. És molt ridícul perquè no saben ni de què parlen.

Què em dius de la demostració de la Via Catalana?

Tu veus l’última manifestació, i veus tanta gent… Això ja com a govern això s’ha de tindre en compte. Dius: si tanta gent està eixint al carrer, eixa gent ha de dir si volen o no volen. I au! I no té més! I si a la millor arriben a la conclusió que volen estar fora, doncs estan fora i ja està! I no passa res. I l’economia ja s’ajustarà a això. ‘No me jodas’

Si és que fins i tot la quiosquera me diu: (imitant una persona major) “Es que a usted que le parece?: Se están dividiendo de España! Xica! Pero eso es porque le están metiendo miedo, señora Maruja…” saps? Referèndum i ja està.

I no pot ser il·legal que una gent vulga decidir. Això em pareix una barbaritat. Hòstia que decidisquen ells i ja està! Una altra cosa és el que jo puga pensar de l’Artur Mas o d’este o de l’altre. Això és una altra història.

Tens algun pronòstic per al diumenge?

La veritat és que no…

Què penses que pot passar si guanya el sí o si guanya el no?

Jo crec que no hi haurà cap “cisma” d’estos. Jo crec que és més una qüestió econòmica que una altra cosa. Jo crec que si guanyara el sí que és el que van dir ‘estos’, doncs s’iniciarà un procés. S’iniciarà un procés d’independència. No crec que siga tan traumàtic. No pense en absolut que siga traumàtic.

Perquè a més dius: “Estar fuera de Europa” A vore. En estos moments, veient tot el que està passant amb els refugiats, ¿quin respecte et mereix Europa si no saben ni ajuntar-se i posar unes mesures ràpides per a protegir una gent que està fugint d’una guerra? Aleshores, quin orgull és estar en Europa?

O siga, per una altra banda, si m’assente a vore les notícies i me ‘suda la polla Europa’. És que no. No. No saben ni protegir una gent que està passant-ho malament.

Per cert, ja que ha eixit el tema, no sé si saps el que ha passat amb el vaixell que ha oferit Balearia al govern valencià i que l’Executiu estatal ha rebutjat?

Sí, sí. Eixa és una altra… Jo com a valencià vaig dir: a vore, si com a govern valencià tu has parlat en Balearia, tens l’edifici, tens els mitjans perquè les persones estiguen ben acollides. Els bombers ho havien habilitat… O siga, si estava tot, per què? És una qüestió política. O siga per una qüestió política:. “Ay, no, no, no… es que hay que hacerlo con unas normas i que si tal que si cual”. Em pareix una barbaritat!

A eixe nivell és un poc com el tema de Catalunya. Haurien de tindre la independència com per a poder prendre eixes decisions i que no passara pel Govern central. Però igual com la decisió de poder tancar un CIE sense que depenguera del Ministeri. Per què a vore: On està eixe CIE? Està en València. Això és una animalada. Fora d’ací! Saps?

Però la putada és eixa: tanta dependència del Govern central, o tanta dependència d’Europa… Aleshores, no pots prendre una decisió. Perquè jo això ho tancaria ja. O siga, tanquem-ho ja. Jo ho tancaria tot. “No és que el Ministeri de l’Interior… Eso tal eso cual”. Porta uns canals i una legislació. És que és ‘pa cagar-se’. Però si no saben! No saben prendre una decisió sobre un tema tan greu. I després el rescat. L’únic que han rescatat són els bancs. Però és que això fa molta gràcia. Després ixen quatre bancs dient: “És que si Catalunya no sé què… “

Aquest és un fragment de l’entrevista realitzada per La Veu del País Valencià a Xavi Castilló en la qual fa un complet repàs a temes d’actualitat i que es publicarà íntegrament al llarg dels pròxims dies.

Comparteix

Icona de pantalla completa