Diari La Veu del País Valencià
Josep Almudéver: ‘Arribarà el moment de la Tercera República’

RedactaVeu / Ontinyent.

José Almudéver, que es troba de gira pel País Valencià per tal d’explicar les seues vivències, ha pogut dedicar uns minuts a La Veu mentre s’acabava d’enllestir per a la seua xarrada, que va tindre lloc aquest dimecres, 13 d’abril, a l’Associació de Veïns del Llombo d’Ontinyent, una lliçó d’història en primera persona que ha convocat un centenar de persones. Fins i tot, hi ha alguns joves que encara que ja l’havien escoltat pel matí a l’institut, han decidit repetir l’experiència.

– Quines raons l’han dut a contar les seues experiències als joves estudiants del País Valencià?

Ells m’ho demanaren i trobe bé que sàpiguen la veritat

– Com està anant aquesta experiència?

Va molt bé, no m’esperava mai que als joves els interessara tant això. Està formidable.

– Quines preguntes li han plantejat els estudiants fins ara?

Pregunten com va començar la guerra, què passava en les presons… Saben el que volen.

– Quina opinió té dels joves d’ara?

La joventut d’ara té més sort que la d’abans perquè pot anar a l’escola fins que vol. En altres temps no es podia anar, només a Alcàsser hi havia un 70% d’illetrats, mentre que ara tot el món va a escola.

– Hui està a Ontinyent i demà a Xàtiva, justament el dia que es commemora el 85 aniversari de la proclamació de la Segona República. Quins records guardes en la memòria d’aquella històrica jornada?

Els pareixerà estrany, igual que els va parèixer estrany als obrers d’Alcàsser quan els vaig dir que aquella república no tardaria molt en caure. Jo era jovenet, tenia 12 anys en l’any 1931, però els homes em cridaven quan paraven a dinar i no em deixaven anar a jugar en els xiquets, volien saber coses i jo els ho deia: “Aquesta república no. Quan mataren els dos capitans, Fermín Galán i Ángel García, és quan hauria d’haver vingut la república, però ara, aquesta, no durarà molt. “Xe, xiquet, tu saps el que dius?” em deien. “Ja ho veuran si sé el que dic” els vaig contestar i va ser així.

– Joan Tardà va dir recentment: “Aspirem a la República dels PPCC, però abans s’ha de proclamar la del PV”. Què en pensa, d’això?

Això hauria de ser “todos a la una, como en Fuenteovejuna”, és el més segur que hi ha.

– Creu en un futur Estat espanyol republicà?

Sí, arribarà perquè no pot ser que continue com està. L’única cosa que hi ha de més és que van a escola fins que volen, cosa que no hi havia en la república, però com es pot dir que s’està bé amb un trasto com Rajoy? I, a més, la monarquia és una monarquia feixista perquè el que va fer rei al traïdor de Juan Carlos va ser Franco.

– No fa massa, en juny de 2014, davant l’abdicació del rei Juan Carlos I i la proclamació de Felipe VI, molts ciutadans –i aquest diari- van expressar la seua ferma i decidida voluntat que es brindara la seua legítima possibilitat de poder decidir lliurement si el poble vol monarquia o república com a model d’estat. Creu que aquest sentiment encara perdura?

Jo crec que arribarà, arribarà la Tercera República, per força, perquè va molt malament. Sí, les escoles i determinats aspectes van avançat, ja es veu que la joventut es meneja, però la gent de més edat pareix que encara tinga por perquè no hi ha molts que parlen, jo no sé perquè. Xe, digueu la veritat als joves! Perquè els professors de hui no poden dir la veritat, perquè els professors que han tingut ells, que són els del règim franquista, no els han dit la veritat. Els professors de hui, la majoria, diuen mentides perquè els han ensenyat això.

– Creu que aporta alguna cosa la monarquia al poble valencià?

No pot aportar res a ningú si, quan es nomena un monarca, llavors mana un sols i té palaus per tot, mentre que, potser, després hi ha gent que dorm al carrer.

– Com veu la situació política ara amb tots els canvis que han hagut?

El que està passant ara, com a València, és un avanç, però ha de ser quasi tota Espanya la que diga que ja en tenim prou de rei. Perquè és el rei el que està rebent els dirigents, perquè pareix que va a haver-hi eleccions altra vegada. Pel que fa als d’esquerra, jo no comprenc la situació: xe, tots d’esquerra i no aplegueu… Quin cas feu del poble? A França, per exemple, el primer que se n’ha eixit del govern era socialista i se n’ha eixit perquè no està d’acord, perquè allà, tant els de la república com els del govern donen més als rics que als pobres. Vosaltres sou socialistes.?

– Seria partidari d’una coalició d’esquerres en el govern ara mateix?

És el millor que hi hauria, que s’entengueren i tiraren fora ja Rajoy, més trasto que ell ja no hi ha altre a Espanya. Bé, sí, el coronel Juan Carlos I. I ell mateix se n’ha adonat perquè normalment un rei no dona la corona a ningú fins que no mor i la prova la tenim a Anglaterra, on la reina ja és quasi tant vella com jo i no la dona als fills, ni a qui siga, sinó que està mantenint-se. I Juan Carlos encara era jove i s’ho deixà perquè s’adonà que era un trasto.

És igual que a la resta del món: mentre hi haja capitalisme no hi haurà res bo per als obrers. I els obrers jo no sé com són tan babaus: el capitalista només té un sindicat i els imbècils dels obrers en tenen 50, si els patrons van tots a una, poseu-se tots en un sindicat per a defendre la classe obrera i després cadascú que vaja a votar on li done la gana.

– Què li diria, quin missatge donaria, als lectors de La Veu?

L’únic missatge que es pot llançar és que voten esquerres, però, sobretot, que obliguen els dirigents a ser, també, vertaderament d’esquerres.

Si voleu més informació podeu consultar Josep Almudéver, brigadista d’anada i tornada

Comparteix

Icona de pantalla completa