Diari La Veu del País Valencià
Ferran Baixauli: ‘Els anys de govern del PP han estat anys de nul·la participació’

Les majories aclaparadores del PP, majoritàriament en molts del municipis valencians, han deixat pas a governs multipartits, els quals ens brinden a la ciutadania pactes de tres, quatre o cinc partits.

El cas de Sedaví n’és un més de la pluralitat que per tot arreu hi ha (i la comarca n’és un bon exemple), i de com la majoria absolutíssima del PP ha passat a millor vida, afortunadament per a la democràcia i el progrés.

Un any després del canvi de govern en l’ajuntament de Sedaví, de nou, fruit de l’acord de govern entre el PSPV i Compromís i Sí se Puede, tornen a tindre, en aquest poble de l’extraradi de València, un nou alcalde.

En aquest cas, Ferran Baixauli substitueix José cabanes, alcalde del PSPV per al primer any de legislatura, tal com demana l’acord.

MAP / Sedaví

De tindre una majoria absolutíssima, com porta el PP això d’estar i ser l’oposició?

El PP no sap fer oposició i menys en temps de canvi com aquest. Nosaltres fonamentem un govern de participació i consens per a tots els veïns del poble, i ells, per la seua forma de fer política vertical tenen vertaders problemes a l’hora de participar. Per exemple: no varen voler fer propostes als pressupostos del 2016 en cap de les sis comissions realitzades, varen preferir esperar fins al ple on s’aprovaven, per presentar tres propostes; les tres eren propostes de compromís presentades en la legislatura passada, i una d’elles ja estava aprovada.

-Què esperen els ciutadans de Sedaví en aquesta nova etapa?, què podeu oferir?

Tot i que l’herència econòmica del PP en termes generals no és tan greu com en altres municipis, (50 % de deute del pressupost), a Sedaví arrosseguem dos processos judicials, (el cas de l’expropiació d’uns terrenys a l’entrada del poble i la seua mala gestió administrativa, procés el qual hem acabat de liquidar fa uns mesos; i el contenciós administratiu per la fraudulenta mala gestió de la piscina coberta, la qual acaba de concloure fa uns dies amb la bona notícia de la sentència favorable per a l’ajuntament), que han paralitzat en aquest primer any de legislatura els distints plans i projectes que ens hem marcat en el programa de govern.

Pel que fa al programa de govern signat ara fa un any, el canvi d’alcaldia no varia en res l’acompliment de les polítiques dissenyades pels tres grups de l’equip de govern, més enllà de l’obligatorietat de fer front als procediments que abans comentàvem.

Quines polítiques són eixes?

Un dels elements comuns dels tres grups que formem part de l’equip de govern és la restitució de la participació i, en definitiva, la democràcia, al nostre poble. Els anys de govern del PP han estat anys de nul·la participació, poca qualitat democràtica i gens de transparència en la gestió municipal.

En eixe sentit creiem de màxima prioritat aprofundir en la participació ciutadana, i això és, sobretot, concretar-ho en els pressupostos participatius. A més de mesures objectives com la creació d’horts verds urbans o augmentar, amb la mesura de les nostres possibilitats, la creació de riquesa mitjançant plans municipals de treball, a través de convenis, entre altres, amb el Servef, a més de la creació de la borsa de treball amb prioritat per a persones amb un perfil clarament demostrat de necessitat peremptòria de treball.

La història i el nou model…

En tot cas, per poder definir amb el rigor que cal eixe projecte de ciutat i programa de govern que portem endavant, és necessari conèixer amb profunditat quina és la recent història i particularitat del nostre poble. Fonamentalment parlem del model productiu i de l’economia del poble, la qual, fins fa no moltes dècades, estava basada en la producció del moble i en el sector de la fusta; de ser un poble que vivia, pràcticament de la producció del moble i de l’expectativa del negoci desenvolupista dels anys 60, 70 sobretot, hem passat a ser un poble amb escassos recursos de producció de riquesa pròpia. Sedaví és en l’actualitat un municipi pegat a València i això, en termes econòmics i de desenvolupament urbà, vol dir fagocitar a tots els nivells, per tant hem de tenir clar que la nostra capacitat de creixement econòmic i sostenibilitat com a municipi passa, ineludiblement, per millorar les relacions amb la resta dels municipis de l’àrea metropolitana, en millorar i formar part de les connexions dels serveis públics, sobretot de transport, i per seguir col·laborant en la recerca de solucions conjuntes al nou model de ciutat, això és, el disseny de politiques col·laboratives amb altres administracions i ajuntaments de l’àrea.

Comparteix

Icona de pantalla completa