Diari La Veu del País Valencià
Al PP d’Oriola no se salva ni la gavina

El cas d’Oriola, capital del Baix Segura, és de nota. Amb la imputació del regidor Antonio Rodríguez Barberá, queda imputada, al complet, la Junta de Govern de l’anterior legislatura. Nou regidors, tots acusats de prevaricació, tots del Partit Popular. Curiosament, Mónica Lorente, l’exalcaldessa, no pertanyia a la Junta. Però que ningú es preocupe, també està imputada per un afer de corrupció. Els nou regidors estan requerits per un jutjat de primera instància per aclarir els pagaments realitzats, tot i les reticències de l’interventor, a empreses d’Ángel Fenoll, un dels presumptes cervells del ‘cas Brugal’ i sospitós d’haver finançat la campanya local del PP en les eleccions del 2007.

Les investigacions comencen arran d’una denúncia presentada pel PSPV el 2008, un any després de la victòria popular per majoria absoluta. La regidora socialista, Antonia Moreno, posa en coneixement del jutge que la Junta de Govern adjudicava i pagava treballs sense comptar amb els “preceptius permisos i contractes”. El suposat beneficiari d’aquestes irregularitats era Fenoll qui, uns mesos abans, havia obtingut una concessió milionària per a la recollida de les escombraries. Segons la documentació aportada per la denunciant, s’haurien realitzat pagaments irregulars per valor de 55 milions d’euros des de l’any 2002, “de manera reiterada i sempre a determinades mercantils.”

Una vegada més i amb la tranquil·litat de sempre”

L’actual presidenta del PP oriolà, Pepa Ferrando, imputada també en aquesta causa i en una altra de factures vinculades a Fitur, assegura que els socialistes “no saben fer una altra cosa que anar al jutjat”. Preguntada per la citació judicial, contesta que “una vegada més, anirem amb la indignació i la tranquil·litat de sempre”. Ella serà qui òbriga el torn de declaracions el proper dia 28.

Si la imputació d’una Junta de Govern al complet ja és un fet grotesc, ho és molt més que una bona part dels seus membres continuen encara ocupant cadira a l’ajuntament. Així, dels dotze regidors que actualment té el PP al consistori oriolà, set estan imputats i un més condemnat. Els quatre restants s’han estrenat aquesta legislatura i no han viscut l’experiència del govern. L’Ajuntament d’Oriola està regit actualment per una coalició de socialistes i ecologistes.

Oriola, primera potència en escàndols

La premsa local pinta la capital del Baix Segura com un dels paradisos de la corrupció. Dels set alcaldes que ha tingut el consistori des del 1995, quatre han estat imputats o condemnats. Però no tota la misèria recau en el PP. L’any 2004, per un lamentable capítol d’enfrontaments interns, la direcció federal del PSOE va dissoldre l’agrupació local quan estava dirigida per l’exalcalde Francisco García Ortuño, imputat també en el ‘cas Brugal’.

Les sospites sobre la hipotètica concurrència de Juan Cotino, president de les Corts Valencianes, en aquesta història de favors inconfessables i voluntats comprades li dóna un punt de glamur i una espurna còmica. En quin cas no surt Cotino? Amb tota la raó, els alts càrrecs policials de Madrid es pregunten: “¿Qué coño pasa por allá abajo, que nos dan más trabajo que nadie?”

Infomació de Nació Digital- Xavier Borràs

Comparteix

Icona de pantalla completa