Diari La Veu del País Valencià
Reivindiquen a Brasil la presència de l’Educació musical en els sistemes educatius
Redactaveu / Porte Alegre (Brasil)

La Federació de Societats Musicals valenciana (FSMCV) i la Universitat de València han reivindicat, durant la 31a conferència de la Societat Internacional per a l’Educació Musical (ISME, International Society for Music Education) que se celebra en la ciutat de Porto Alegre (Brasil), una major i eficaç presència de l’educació musical en els sistemes educatius dels països.

Les dues entitats han exposat les conclusions de nombroses i prestigioses investigacions sobre els beneficis pedagògics que reporta la música i la importància de promoure la formació i renovació metodològica del professorat, la investigació i les propostes didàctiques amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’educació musical.

La ISME, amb el lema ‘L’escolta de la diversitat musical del món’, reuneix 2.000 experts de més de 70 països que, del 20 al 25 de juliol, assisteixen a ponències, tallers, simposis i a un festival en el qual es realitzaran més de 80 concerts de 50 grups de diferents cultures del món en diversos espais de la ciutat. Així mateix, se celebren dues fires, una relacionada amb la indústria de la música i una altra sobre productes propis de la cultura brasilera.

Els objectius de la present edició són promoure l’intercanvi cultural, científic i artístic; la socialització, el debat de la recerca i les pràctiques entre experts de diferents països, fomentar la interacció dels estudiosos, contribuir amb la formació dels professors, artistes i investigadors i contribuir a enfortir l’educació musical a Brasil, país que ha incorporat recentment la música en el contingut curricular de l’ensenyament obligatori.

La FSMCV, que ha acudit a les últimes edicions de la ISME, ha aprofitat el congrés per a posar de manifest l’excepcionalitat del seu moviment associatiu compost per 544 societats musicals i les seues escoles de música (el 50% de l’Estat espanyol) amb 40.000 músics, 60.000 alumnes i més de 200.000 socis. Al País Valencià, amb 542 municipis i un cens de 5,1 milions, les societats musicals estan presents en el 90% de les poblacions de més de 200 habitants, conformen un projecte social i educatiu únic en el món i són el principal agent cultural del País Valencià, segons la FSMCV.

Josep Francesc Almeria, president de la FSMCV, vincula la cooperació internacional al suport institucional dels governs espanyol i valencià als quals insta “donar suport amb decisió a aquestes iniciatives que promocionen els músics, directors, compositors i, en suma, la cultura espanyola”. Un recent estudi de la Universitat de València subratlla la “capacitat de projecció exterior” d’aquest moviment associatiu que ajudaria a “la reconstrucció de la marca col•lectiva” amb una “fàcil connexió en l’àmbit internacional”.

La Federació manté, des de fa anys, convenis de col•laboració amb Colòmbia i República Dominicana dins del seu projecte d’internacionalització a Iberoamèrica.

Remigi Morant, doctor en educació per la Universitat Jaume I de Castelló i professor del Departament de Didàctica de l’Educació Musical de la Universitat de València, en la seua ponència va exposar un estudi de l’etapa infantil en el qual assenyala “la necessitat de col•laboració entre els centres educatius i del professorat i l’actualització en els processos metodològics per a una millora qualitativa en els àmbits formal i informal”.

Inversió en educació musical

Un treball d’Adela García de l’Institut Enginye, centre mixt del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) i de la Universitat Politecnica de València, sobre la base dels resultats del Programa Internacional per a l’Avaluació d’Estudiants (PISA en les seues sigles en anglès) 2012 conclou que “major cultura implica major rendiment i un major èxit acadèmic”, per tant, “la cultura és productiva en termes econòmics, no solament socials”.

L’estudi, en el qual també han participat Cecilia Albert, Universitat d’Alcalá, i Isabel Neira, Universitat de Santiago de Compostel•la, subratlla que les escoles influeixen en el rendiment, i aquelles que ofereixen música, teatre o activitats de voluntariat, “exerceixen un efecte positiu en els resultats, independentment de la família a la qual pertanyen”.

La Unesco, organització a la qual està afiliada la ISME, constata l’eficàcia pedagògica de la música i Unicef assegura que influeix en la capacitat d’aprenentatge, creativitat, desenvolupament motriu i socioafectiu i prevenció de la violència en una campanya, ‘Música per a la infantesa’, a Costa Rica que pretén que tots els xiquets i joves accedisquen a una educació musical de nivell. Els diners que es recapten serviran per a formar docents, adquirir material didàctic i comprar instruments.

Iniciatives a Regne Unit, EUA i País valencià

El govern britànic assignarà 22,7 milions d’euros de fons addicionals per a impulsar l’educació musical. El finançament passarà de 73,3 milions en 2014-15 a 94,9 en el següent any, la qual cosa suposa un increment del 30%. El ministre d’Educació, Nick Gibb, va afirmar que “cap educació pot ser completa sense les arts i la música”.

La campanya, ‘Protegeix l’educació musical’, organitzada per Incorporated Society of Musicians i que agrupa 134 organitzacions aconsegueix també que el govern del Regne Unit faça marxa enrere en la recomanació a les autoritats locals perquè reduïren el finançament.

A EUA s’ha anunciat la major inversió privada de la història del país en l’educació musical d’una ciutat a través de la iniciativa ‘Amp Up NYC‘ amb un finançament de 7,4 milions d’euros en les quals participaran Berklee College of Music, Little Kids Rock i el Departament d’Educació de Nova York. Aquest programa beneficiarà 60.000 estudiants de 600 escoles en la ciutat. Michelle Obama, ha assegurat en els premis Grammy Museum Education que “els estudis demostren que els xiquets que participen en les arts tenen majors taxes de graduació i majors taxes de matrícula en la universitat” i que aquestes tenen “un paper central en l’èxit dels nostres xiquets”.

La FSMCV sensibilitza i lluita, des de fa més de dos anys, per la presència de l’educació musical en el sistema educatiu espanyol amb diverses accions recolzades en prestigioses recerques científiques que avalen els seus múltiples beneficis pedagògics. Maria José Català, consellera d’Educació, Cultura i Esport, ha sigut sensible a les aportacions de la FSMCV el que ha motivat que es desenvolupen nombroses iniciatives entorn de la música i a la seua presència en l’ensenyament del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa