Diari La Veu del País Valencià
[Vídeo] El sòl de la serra Mariola ens parla
Natxo Lara

La visita a peu de serra ha estat un èxit pel que fa a l’estat del terreny. Paco Agulló ha arribat a dir que si continua el procés natural, en pocs anys es podria recuperar l’aspecte de La Mariola abans del foc que va cremar més de 500 hectàrees fa ara dos anys. Tècnics de la Conselleria i el responsable dels parcs naturals de la Font Roja i La Mariola, Naxo Palmer, han encapçalat l’expedició que ha comprovat que les tècniques de regeneració natural i els experiments (generació de sòl amb palla) han tingut efectes molt positius.

Ara bé, el que no ha agradat tant als ecologistes ha estat el tema de l’extracció de fusta cremada. Per una banda, aquest material contribueix a la regeneració natural i per altra, la seua treta amb màquines acaba de destrossar l’entorn ja castigat pel foc. Per això, Agulló ha dit que “hem pogut comprovar com a la zona rebroten pins i altres espècies, i tot sembla indicar que hi ha bons indicadors de la regeneració. Això no lleva que puguen haver-se comés errades en la retirada de la fusta, i per això hem indicat als tècnics que des de l’Ajuntament sol·licitarem a Conselleria que, aprofitant aquest cas sobre el qual s’han efectuat estudis especialitzats, l’incendi de Serelles puga servir per establir una pauta a seguir en casos semblants”.

Protocol d’actuació

Paco Agulló ha aprofitat per demanar el disseny d’un pla d’actuació post-incendis per saber què fer quan es produeix un foc i quines són les línies a seguir en matèria de regeneració, “per la qual cosa, i atenent els diversos informes que s’han realitzat d’aquesta zona, fins i tot amb l’aplicació de diferents sistemes pioners per afavorir la regeneració, Serelles podria servir per establir un full de ruta per a aquesta mena de procediments”, ha apuntat el regidor.

Sense subvencions

Un altre aspecte delicat és la falta d’ajudes i subvencions tant del Ministeri com de la Generalitat. Des del consistori alcoià es queixen que no arriben diner per reposar i recuperar la serra. En primer lloc perquè la Generalitat va dir que el foc no havia cremat 500 hectàrees, el mínim censat per considerar el foc de gran mida i per tant, susceptible de rebre diners públics. En demostrar que sí s’havien superat les 500 Hc, el Ministeri va instar la Generalitat a pagar la meitat de la subvenció: diners que no han arribat.

Aquesta informació ha sigut publicada en AraMultimedia.com

>

Comparteix

Icona de pantalla completa