Diari La Veu del País Valencià
EUPV de Mislata presenta moció ‘per garantir l’elecció democràtica d’alcaldes’
RedactaVeu / Mislata

EUPV demanarà al pròxim ple de l’ajuntament de Mislata que manifeste en nom de la ciutadania de Mislata la “seua oposició” a la proposta de reforma del PP relativa al mètode d’elecció d’alcaldes/ses de les Corporacions Locals.

Segons explica en la nota, la composició dels municipis Estatals mitjançant el consens i acords entre majories i minories des de 1979 han sigut l’expressió més evident del desenvolupament –encara insuficient- de la democràcia, segons assegura EUPV de Mislata en un comunicat fet públic aquest divendres.

Així, la formació d’esquerres recorda que milers de regidores i regidors, d’alcaldesses i alcaldes, triats pels seus veïns, van accedir al govern dels seus ajuntaments amb la preocupació de satisfer les demandes dels seus veïns i veïnes, en un marc legislatiu de falta de definició constitucional sobre les competències locals, per a afrontar aquells reptes i actuacions que són demandats per la ciutadania.

Apel•lant al principi d’un servei de proximitat amb la ciutadania els ajuntaments varen ser el primer referent de visualització i valoració de la democràcia en el nostre país i van representar la primera experiència, fins ara irreversible, de descentralització política.

Des d’EUPV consideren “imprescindible conservar aquest paper”, que ha sigut garantit durant tot aquest període per un sistema electoral que ha permès que les opcions polítiques significatives, en les quals s’organitza la ciutadania a cada municipi, hagen configurat majories de govern local amb un respatller majoritari del vot popular a través d’un sistema de representació respectant la proporcionalitat contemplada en la Constitució Espanyola”.

“La Democràcia no és compatible amb un govern municipal que no reflectisca la majoria dels vots expressats en les eleccions”, sosté EUPV ja que “açò significa que una llista municipal no pot tenir la majoria de govern i, conseqüentment, l’alcaldia, si no té el respatller de la majoria dels votants, expressada per un sistema de representació política constitucionalment establert”.

A més, apunten, l’atribució de l’alcalde o alcaldessa a la llista més votada “portaria la paradoxa que podrien existir alcaldes i alcaldesses que hagueren obtingut menys del 20% dels vots”. En aquests supòsits, el nombre d’ajuntaments on l’alcalde “no estaria recolzat per la majoria dels electors seria molt majoritari i la democràcia quedaria seriosament afectada i els criteris de proximitat i participació ciutadana vulnerats”.

Comparteix

Icona de pantalla completa