Diari La Veu del País Valencià
Puig i Montón, en l’executiva de Pedro Sánchez amb el 86% dels vots
RedactaVeu / ACN / Madrid

“Hui és un mal dia per a la dreta espanyola” ha manifestat el líder socialista Pedro Sánchez en el seu discurs de clausura, després de ser aprovada la nova executiva del PSOE en què estaran els valencians del PSPV Ximo Puig i Carmen Montón i que ha rebut el suport del 86,19% dels delegats al Congrés Extraordinari del PSOE. Chacón, Navarro i Batet han sigut designats com a membres de la nova direcció, on el PSOE andalús obté vuit cadires.

Així, el secretari general del PSPV i candidat a la Generalitat, Ximo Puig, i la diputada Carme Montón, són els dos representants dels socialistes valencians en la nova executiva del PSOE que liderarà Pedro Sánchez. Puig passa a ocupar una secretaria -de Reformes democràtiques- dedicada a temes institucionals amb competències àmplies però compartides amb altres àrees que anirien des de la reforma federal fins als canvis en institucions passant per les mesures contra la corrupció i a favor de la transparència. Per la seua banda, la diputada Carme Montón, persona de la confiança del secretari general del PSPV, és ja la nova secretària d’Igualtat, una secretaria per la qual ara passen les grans decisions que es prenen dins del PSOE.

Sánchez ha acabat de configurar el seu equip aquest dissabte de matinada després dels problemes d’última hora fruit del paper que ha cedit a Susana Díaz com a presidenta del Consell de Política Federal, en detriment de la Federació Asturiana, que fins ara hi tenia a Javier Fernández.

El tram final del Congrés ha posat de manifest el malestar dels contrincants de Sánchez a les primàries, Eduardo Madina i José Antonio Pérez Tapias, amb la composició de la nova direcció, on “no hi ha hagut integració”. La nova direcció tindrà dos membres del PSPV valencià i huit membres del PSOE andalús. Fa dos anys eren sis. A més de Susana Díaz, que serà presidenta del Consell Federal, com a presidenta del partit hi ha la mà dreta de Díaz, Micaela Navarro -en substitució de José Antonio Griñán- i el diputat Antonio Pradas serà el nou secretari de Política Federal. Andalusia també tindrà com a representant la consellera de Sanitat de la Junta, María José Sánchez Rubio.

Dos representants del PSPV i tres del PSC

La secretària d’Igualtat serà Carmen Montón i Patxi López assumeix la Secretaria d’Acció Política. Ximo Puig serà el de Reformes Democràtiques i Adriana Lastra la de Política Municipal. La de formació serà Estefania Palop i Pedro Zerolo el de Moviments Socials. La de la UE serà Iratxe Garcia i la d’Agricultura María Luisa Faneca.

El PSC ha situat a la nova executiva tres representants, un més que fins ara. L’exministra Carme Chacón ocuparà la Secretaria de Relacions Internacionals, i la diputada al Congrés Meritxell Batet -membre de l’antic equip de Madina- la d’Estudis i Programes. L’exprimer secretari del PSC Pere Navarro, serà vocal.

Sánchez ha situat a l’executiva dos afins a Madina; Manuel de la Rocha Vázquez, fill del diputat de l’ala esquerra Socialista del partit Manuel de la Rocha, i la diputada del PSC al Congrés Meritxell Batet.

El secretari d’Organització serà el fins ara cap dels socialistes de La Rioja, César Luena, de només 33 anys. La secretària d’Ocupació serà l’extremenya Mari Luz Rodríguez, la de Canvi Climàtic Pilar Lucio, la d’Administracions Públiques l’aragonesa Susana Sumelzo, i el secretari d’Educació serà el canari José Miguel Pérez.

Per últim, la de Benestar Social María Luisa Carcedo, el de Cultura Ibán García del Blanco, el d’Emigració Roberto Jiménez, la de Cooperació Noemí Cruz, la de Petits Municipis Manuela Galiano i la d’Immigració Eva Matarín.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha configurat, després de diverses hores de negociació i després de ser proclamat capdavanter dels socialistes, una executiva integrada per 38 membres (set menys que l’actual), amb 25 secretaris d’àrea i onze vocals, entre els qual figuren els valencians Ximo Puig i Carme Montón.

La llista elaborada per Pedro Sánchez ha sigut sotmetsa a votació dels 1.036 delegats aquest diumenge i ha obtingut el suport del 86,19% dels vots.

Puig: “Una direcció satisfactòria per a la federació valenciana”

El secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha elogiat el discurs amb el qual el nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha clausurat el congrés extraordinari del partit. A més, ha qualificat la intervenció de “potent” i ha considerat que s’ha pronunciat amb “sinceritat, valentia i coratge”.

Ximo Puig, ha qualificat de “satisfactòria per a la federació valenciana” la composició de la nova direcció del partit, ja que tant ell com la diputada Carmen Montón ocuparan “llocs claus” en l’Executiva Federal mentre que altres onze valencians formaran part del nou Comitè Federal del PSOE. En aquest sentit i com a responsable de la nova secretaria de Reformes Democràtiques, Ximo Puig ha insistit que treballarà “de forma transversal perquè les meues decisions no es limiten únicament a aquest àrea concreta sinó perquè puga tenir poder de decisió i influència en tot allò que afecte als interessos dels valencians”.

Puig, qui ha volgut felicitar també a Carmen Montón pel seu nomenament com a nova secretària d’Igualtat, ha assegurat que el nou lloc li permet “mirar des d’Espanya els problemes que ens afecten als valencians i prendre les decisions amb una mirada més àmplia i diferent”. “La meua principal prioritat és poder donar resposta a les necessitats dels valencians i a açò és al que em vaig a dedicar en els pròxims deu mesos”, ha apuntat el secretari general del PSPV, qui s’ha mostrat convençut que “aquest és el moment de conformar l’alternativa al PP al País Valencià i recuperar la credibilitat en la política i en les institucions”.

En efecte, la seua nova secretaria, una de les de major pes i rellevància tindrà en l’executiva conformada per Pedro Sánchez, estarà enfocada a la regeneració democràtica, la renovació del partit, el foment de la participació, la lluita contra la corrupció així com la recuperació de la confiança en les institucions. “Fins i tot a Madrid són conscients del dany que el PP li ha fet a les institucions amb la seua forma d’exercir la política” al País Valencià, ha assenyalat el líder socialista, qui a més ha reiterat que ell mantindrà “el mateix discurs en defensa dels interessos del País Valencià a València i a Madrid i per descomptat sempre per sobre dels interessos partidistes, no com fan Fabra i el PP”.

El líder dels socialistes valencians ja va assenyalat durant la seua participació en el Congrés Extraordinari del PSOE que “qualsevol socialista voldria formar part d’un projecte il•lusionant i de canvi com el que planteja la nova direcció” socialista.

Segons fonts del PSPV, amb aquest congrés i amb la nova executiva del PSOE, s’ha obert “un nou temps de força, unitat i canvi profund en el partit per a donar solució als gravíssims problemes que pateix la societat espanyola”.

Puig, que ha format part de la taula d’aquest congrés extraordinari i que es postula com un dels integrants de la nova executiva dels socialistes, ha qualificat de “procés històric, carregat d’emoció, sentiment i raó” l’elecció del nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

El responsable del PSPV, que ha instat a “donar solució als greus problemes que pateix la societat espanyola”, ha demanat a la nova direcció del PSOE “un esforç per a escoltar a totes les persones que tinguen alguna cosa que aportar”.

“La política ha de canviar i el canvi ha començat pel Partit Socialista, però no obstant açò aquest és només el primer pas de molts que vindran després encaminats a l’increment de la participació democràtica, la reconversió de les institucions i la lluita definitiva contra la corrupció”, ha plantejat Ximo Puig, per a qui “la crisi social, econòmica i territorial que pateix Espanya han de convertir-se en les prioritats de la nova direcció”.

Aquesta és la llista que aquest diumenge s’ha sotmès a la votació dels 1.036 delegats:

-Presidència: Micaela Navarro.

-Secretari General: Pedro Sánchez.

-Secretaria d’Organització i Acció Electoral: César Luena.

-Secretaria de Política Federal: Antonio Praadas.

-Secretaria d’Igualtat: Carme Montón

-Secretaria d’Acció Política i Ciutadania: Patxi López.

-Secretaria de Reformes Democràtiques: Ximo Puig.

-Secretaria de Política Municipal: Adriana Llastra.

-Secretaria d’Economia: Manuel de la Rocha.

-Secretaria de Sanitat: María José Sánchez Rubio.

-Secretaria d’Ocupació: María Luz Rodríguez.

-Secretaria de Ciència, Participació i Política en Xarxa: María González Veracruz.

-Secretaria d’Estudis i Programes: Meritxel Batet.

-Secretaria de Relacions Internacionals: Carme Chacón.

-Secretaria de Formació: Estefanía Palop.

-Secretaria de Moviments Socials: Pedro Zerolo.

-Secretaria de Canvi Climàtic i Sostenibilitat: Pilar Lucio.

-Secretaria d’Administracions Públiques: Susana Sumelzo.

-Secretaria de la Unió Europea: Iratxe García.

-Secretaria d’Agricultura, Pesca i Desenvolupament Rural: María Luisa Faneca.

-Secretaria d’Educació: José Miguel Pérez.

-Secretaria de Benestar Social: María Luisa Carcedo.

-Secretaria de Cultura: Anaven García del Blanco.

-Secretaria d’Emigració: Roberto Jiménez.

-Secretaria de Cooperació per al Desarollo: Noemí Cruz.

-Secretaria de Petits Municipis: Manuela Galiano.

-Secretaria d’Immigració: Eva Matarín.

-Vocals: Pere Navarro, Tomás Gómez Franco, José Ramón Besteiro, Rosa Eva Díaz Tezanos, Emiliano García-Page, Francina Armengol, Carlos Pérez Anadón, María Ascensión Murillo, Javier Abreu, Francisco Pizarro i Juan Pablo Durán.

Comparteix

Icona de pantalla completa