Diari La Veu del País Valencià
Mor l’activista Stéphane Hessel, autor de ‘Indigneu-vos’
Europa Press / Madrid

Hessel va nàixer el 1917 a Berlín i va arribar a França el 1925. Durant la Segona Guerra Mundial va ser capturat i deportat als camps de concentració nazis de Buchenwald i Daura-Mittelbau, d’on va poder escapar, per a posteriorment desenvolupar la seua carrera diplomàtica, d’ambaixador i escriptor, faceta en la qual destaca la seua obra ‘Indigneu-vos’, segons recorda el moviment ‘indignadosspanishrevolution’, amb qui va mantenir vincles arran del denominat 15-M.

Així, després de la guerra, convertit en diplomàtic, Hessel col·labora amb les Nacions Unides i, el 1948, forma part de l’equip redactor de la Declaració Universal dels Drets Humans. També va tenir relació amb partits europeus d’esquerres. En concret, l’any 2009, va mostrar la seua voluntat de recolzar les llistes del partit Europe Écologie per a les eleccions europees d’aqueix mateix any, durant la convenció nacional dels comitès locals del grup polític.

La seua faceta activista és potser la més recordada pels joves, després de l’edició dels seus llibres ‘Indigneu-vos’ i ‘Comprometeu-vos!’. Defensor de la causa palestina, en els últims anys ha viatjat diverses vegades a la zona per denunciar la situació a la Franja de Gaza. Així mateix, ha mostrat en reiterades ocasions el seu suport als moviments socials, com el 15-M, que han sorgit en tot Europa arran de la crisi econòmica.

En 2011, durant la presentació de la seua obra ‘Comprometeu-vos!’, llançava una crida a la joventut indignada: ‘Comprometre’s significa obrir-se al món que ens envolta. Suposa decidir, contra el determinisme històric, que existeix alguna cosa que inventar. És el contrari del derrotisme i de la resignació’.

L’escriptor i pensador insistia que els ciutadans ‘havien de preguntar-se’ si els Governs europeus apliquen els ‘valors fonamentals’ de la democràcia. ‘Les grans, enormes pressions que exerceixen les forces econòmiques sobre els nostres Governs, impedeixen que aquests escolten els seus pobles. Hui, les forces populars d’Espanya França, Amèrica o Itàlia poden reunir-se per a fer pressió sobre els seus Governs i desprendre’s d’aquest vassallatge de les forces econòmiques’, sentenciava.

La influència de les seues paraules i la importància de la seua figura per a moviments socials com el 15-M han provocat que, aquest dimecres, la seua mort siga un dels temes més comentats a la xarxa de microblogging Twitter.

>

Video- Stéphane Hessel, Fallece el Padre del “Movimiento Indignado” [ 27-02-2013]

Comparteix

Icona de pantalla completa