Diari La Veu del País Valencià
La confessió de Pujol ‘impacta’ en la campanya independentista, segons el ‘Financial Times’

RedactaVeu / ACN / Londres

La confessió de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, sobre els comptes que mantenia a l’estranger ha tingut ressò en alguns dels diaris internacionals més importants, com el ‘Financial Times’ o el ‘New York Times’. El rotatiu britànic titula que la confessió de Pujol “impacta la campanya independentista catalana”, i ha generat preocupació a Catalunya per si suposa “una distracció perjudicial” per al procés. El diari novaiorquès apunta, per la seua banda, que “el patriarca de la política catalana ha admès cometre frau fiscal a l’amagar diners a l’estranger” i que les seues paraules arriben “abans d’una importat reunió a Madrid per parlar dels plans secessionistes de Catalunya”.

“El senyor Pujol, de 84 anys, fundador del partit de govern a Catalunya, Convergència, va ser-ne el líder entre 1980 i 2003. Durant aquest període, va actuar com un baluard contra el separatisme català al garantir que el govern regional cooperava amb les diverses administracions centrals a Madrid”, assegura el ‘New York Times’ en el seu article.

Foto: ACN

El rotatiu explica, però, que “aquesta cooperació és va convertir en confrontació fa dos anys, després d’una gran manifestació independentista a Barcelona”. Pel ‘New York Times’ Pujol “fa temps que es va retirar de la política però continua sent una figura influent a Catalunya” i la seua confessió ha provocat que l’oposició “demane una investigació” per determinar si els diners “van ser heretats o venien de suborns del temps en què Pujol liderava el govern regional de Catalunya”.

Foto: ACN

Per al britànic ‘Financial Times’ la confessió de Pujol ha “provocat commoció a l’escena política a Catalunya, enmig d’una intensa especulació que la notícia suposarà una distracció perjudicial per la campanya independentista”. A més, el rotatiu creu que el cas de Pujol “probablement també ressonarà a la resta d’Espanya, on molts votants expressen la seua profunda desafecció amb la classe política arran dels escàndols de corrupció” .

El rotatiu financer diu que el comunicat de Pujol ha arribat abans de la reunió de dimecres entre el president Artur Mas i el president Mariano Rajoy. “La trobada es veu com un desesperat últim intent de trobar un acord negociat que evite una confrontació constitucional directa entre l’estat i la regió”, diu el ‘Financial Times’.

Per al diari anglès “el principal risc per al partit, i el moviment nacionalista, és que la confessió de Pujol provoque filtracions i informacions als mitjans implicant altres polítics catalans”. Segons el ‘Financial Times’, l’expresident va intentar amb el seu comunicat “limitar els efectes colaterals de l’escàndol, assumint tota la culpa”. El rotatiu també destaca que la premsa de Madrid va “reaccionar amb una evident satisfacció” a la notícia, i cita en concret l’ABC i El País.

Comparteix

Icona de pantalla completa