Diari La Veu del País Valencià
Reclamen la igualtat d’oportunitats en ‘la Dipu et beca’
Redactaveu / València

La Plataforma d’Afectats per la Dipu et Beca, una agrupació d’estudiants que s’oposa a “les polítiques d’endollisme i irregularitats que practiquen els ajuntaments d’un gran nombre de pobles en la concessió d’aquestes beques”, ha difós un comunicat en el qual demana la igualtat d’oportunitats a l’hora accedir a aquestes ajudes.

Des de la Plataforma entenen que l’establiment d’unes titulacions específiques, que en repetir-se les mateixes any darrere d’any, “suposa una cribació per a una gran part dels i les estudiants de cada poble, que no estant cursant aquestes titulacions no poden, des de l’inici, aspirar a gaudir d’aquest tipus de beques”.

En segon lloc, denuncien que tot i que alguns i algunes estudiants no poden gaudir d’aquestes per no estar cursant les titulacions especificades, “es dóna el cas de persones concretes que, per proximitat a l’alcaldia, tant els alcaldes com els regidors, o al partit governant, ocupen places reservades per a titulacions les quals no estan estudiant, i l’únic criteri pel qual hi accedeixen és l’endollisme”.

El tercer punt de la nota de premsa de l’esmentada plataforma assegura que en molts casos, les baremacions són secretes “i envoltades per un vel d’opacitat, de manera que no s’especifica quins són els motius d’una puntuació o l’altra”. D’aquesta manera, sostenen, “les persones pròximes a les alcaldies, repeteixen beca un any darrere de l’altre, quan un dels principis de les bases d’aquesta beca és un repartiment just de les mateixes, penalitzant en la puntuació els estudiants que ja han gaudit

d’elles”. Per aquesta raó, troba que algunes persones “repeteixen beca diversos anys seguits, obtenint majors puntuacions que altres que no han pogut gaudir mai d’elles”.

A més, la Plataforma denuncia que “no es té en compte la situació socio-econòmica i familiar dels aspirants” a l’hora de concedir les beques, “de manera que no es prima l’accés a elles als que més ho necessiten”.

Finalment, la Plataforma d’Afectats per la Dipu et Beca denuncia que les “irregularitats, practicades especialment pels ajuntaments governats pel PP, són un atac als drets dels i les estudiants”, donat que “no es valora la capacitació per ocupar les places ofertades en l’administració, sinó les relacions personals de les alcaldies amb molts dels beneficiats”.

Aquestes accions suposen, segons la Plataforma, “una mostra més del sistema cacic que impera a les polítiques d’alguns partits, que utilitzen la política i els recursos públics com un mecanisme per crear una xarxa de clientelismes i favors, contraris als principis d’igualtat, solidaritat i justícia que, des de la Plataforma, pensem havien d’imperar a les actuacions dels organismes públics”.

La plataforma d’afectats per la Dipu vol comunicar amb aquest comunicat als mitjans de comunicació la “denúncia pública” d’aquestes irregularitats “que ens afecten a totes i tots, directament o indirectament, per tractar d’aconseguir unes beques que complisquen el seu objectiu d’una manera justa, transparent i solidària”.

Comparteix

Icona de pantalla completa