Diari La Veu del País Valencià
UCE: ‘La consulta del 9N se celebrarà i serà legal i pactada’

Raimon Ribera [Enviat especial a Prada]

La primera jornada de la Universitat Catalana d’Estiu que va tancar ahir amb més de 400 inscrits, tot i que s’espera una afluència contínua durant aquests dies que podria superar fàcilment el miler d’assistents. A banda dels cursos, que començaren a les 9h, el diumenge passat va tenir lloc la inauguració de la Universitat Catalana d’Estiu [veure article anterior]. Més tard, va ser el moment de les dues xarrades: una a càrrec de la portaveu d’ERC al Parlament, Anna Simó, i l’altra a càrrec d’Stefano Valdegameri.

La primera va parlar sobre el possible escenari econòmic i polític que pot obrir-se amb la independència de Catalunya i els ‘sacrificis’ que hauria d’assumir la societat catalana per salvar les dificultats que pot suposar l’escenari de l’estat propi. Així, Anna Simó també va afirmar que la consulta del 9N se celebrarà i serà legal -d’acord a la legalitat catalana- i pactada ,ja que compta amb el suport de 5 partits, i va valorar positivament una possible entrada d’ERC al govern i se’n crearia així un de concentració per tenir una majoria àmplia a l’hora de negociar el nou estat tant a nivell estatal com internacional.

A la vesprada va tindre lloc la xarrada a càrrec d’Stefano Valdegamberi: ‘El Vèneto: la independència possible’, en la qual exposà la situació en què es troben després de la consulta en línia per la independència celebrada al mes de maig amb una participació del 63%, del qual un 89% de vot fou favorable, junt amb l’aprovació de la llei de consultes al Consell Regional Vènet amb el suport de la Lliga Nord. Amb recursos contra aquesta llei de consultes per part de l’estat italià, el procés -ens deia Valdegamberi- avança amb una pregunta ja decidida que apel·la directament a la independència.

Més tard va tindre lloc, al claustre del monestir de Cuixà, la inauguració de l’exposició al voltant de la figura de l’abat Escarré i una xarrada en què es va referir la seua història, el seu exili forçat durant el franquisme i la seua producció literària, que va tenir una difusió limitada. La xarrada va estar precedida de la interpretació del Cant dels Ocells, cançó tradicional catalana, que versionà posteriorment el compositor català Pau Casals, qui va estar també exiliat a Prada durant el franquisme, on va crear el festival de música que ara rep el seu nom.

La jornada tancà amb una mostra de falconers a la Place du Republique de Prada i just després es va projectar un documental al voltant de la figura de l’abat Escarré.

Comparteix

Icona de pantalla completa