Diari La Veu del País Valencià
Increment constant de l’accidentalitat i les malalties professionals
RedactaVeu / València

La secretària de Salut Laboral i Medi ambient de CCOO PV, Consuelo Jarabo, afirma que una major accidentalitat i un repunt de malalties amb origen laboral són un dels costos associats a l’empitjorament de les condicions de treball, combinat amb l’elevada precarietat afavorida per les reformes

“Està constatada la desinversió en prevenció de riscos i un menor registre de baixes que no es correspon amb la realitat en els centres de treball, sinó amb la inseguretat, les penalitzacions econòmiques i la por a perdre el lloc de treball” explica Jarabo.

La secretària de Salut Laboral també recorda que la tendència a l’alça de la sinistralitat és multicausal, per la qual cosa requereix d’una acció política responsable i de l’esforç coordinat de patronal, sindicats i administració.

Normatives que perjudiquen la salut

El sindicat és molt crític amb les contínues modificacions de la normativa (Llei de Mútues, modificació RD Incapacitat Temporal, Reformes laborals…) “cada vegada més agressives, que acaben desprotegint les persones treballadores”.

Altres causes directes de l’augment d’accidents són la reducció de personal dedicat a la prevenció de riscs laborals en les empreses; males pràctiques en l’activitat preventiva (mala avaluació dels riscos, deficient vigilància de la salut) i infradotació de la inspecció, que redueix l’eficàcia en la labor inspectora.

Les xifres més significatives se centren en els accidents mortals, que han suposat un increment del 41’7%, enfront d’un 0’48% dels totals, segons l’avanç provisional de gener a maig d’enguany, últimes dades publicades pel Ministeri.

La conclusió lògica de l’anàlisi és que existeix un infraregistre de la sinistralitat. Molts dels accidents i malalties professionals són qualificats per les Mútues i l’administració com derivats de contingències comunes i no de les condicions de treball.

El risc associat al gènere

Segons el parer de la secretària de Salut Laboral, successius informes confirmen que les condicions de treball no afecten per igual els homes i les dones. Una dada significativa és el percentatge d’accidents “in itinere” patits per dones, ja que suposa un 57’67% dels mateixos.

Amb motiu de Dia Internacional de la Salut Laboral, CCOO PV ja denunciava que també les malalties professionals penalitzen el gènere, ja que les treballadores valencianes afectades per malalties professionals suposen el 58’7%.

Comparteix

Icona de pantalla completa