Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià dins el projecte de les CUP

Raimon Ribera / Enviat especial a Prada (UCE).

Dimecres vesprada a la Universitat Catalana d’Estiu va haver un acte de la CUP, ‘Països Catalans. Segle xxi’, que comptà amb la participació de Toni Infante, membre de la CUP Almàssera i de l’MDT, Marta Serra, del grup de suport a la CUP de Perpinyà, i del diputat al parlament de Catalunya David Fernàndez.

Toni Infante va plantejar la situació del País Valencià, com es viu la realitat nacional a València i de com anava a afectar el procés al sud del País. En aquest aspecte, comentava que encara que fins i tot una part de l’esquerra independentista veu el procés al Principat amb certa reticència, la independència obrirà un nou estadi en què es trencaran els consensos i “s’obrirà el meló d’allò que no es pot decidir”. En ser preguntat per l’estratègia política i l’ús de símbols de cara a les eleccions al País Valencià ha dit que cada nucli haurà de prendre les seues decisions i ha assumit que queda molta pedagogia per fer, però que és una lluita col·lectiva i que la independència haurà de ser un procés d’empoderament que vaja des de l’individual al col·lectiu.

David Fernàndez digué que “els Països Catalans són el marc nacional irrenunciable per a la CUP”. Segons ell, el problema de la seua falta de cohesió actual és el resultat de la gestió de la transició i l’autonomisme, que “al Principat es va traduir en donar l’esquena al País Valencià” i que des de l’esquerra això s’haurà de reflectir en “la construcció d’un teixit associatiu i sindical que tinga aquest marc”.

Marta Serra féu un breu repàs històric de la relació de la Catalunya Nord amb la resta del territori i va esmentar les dificultats a nivell electoral que tenen els partits minoritaris. També el desconeixement que es té des de la resta dels Països Catalans de la situació nord-catalana i de com aquesta ha canviat en les últimes dècades, tot i que encara hui viuen generacions que van viure en català amb naturalitat a la Catalunya Nord.

Comparteix

Icona de pantalla completa