Diari La Veu del País Valencià
L’AVL reclama al Consell ‘trellat’; els polítics ‘no són filòlegs’

RedactaVeu / València.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) considera que les manifestacions realitzades pel conseller de Governació i Justícia, Luís Santamaría sobre la Institució “són polítiques, no filològiques” i ha recordat que els acadèmics són “respectuosos amb el Consell i lleials a l’Estatut, com correspon a una institució de la Generalitat”.

Així es manifestava aquest dijous la Institució normativa en la seua pàgina oficial de Facebook arran de les declaracions de Santamaría, qui va apuntar un dia abans que l’AVL “mai va haver de deixar de ser una acadèmia de la llengua valenciana que defensara a ultrança la nostra llengua com a principal senyal d’identitat del poble valencià” abans de demanar-li que “reflexione” per a tornar a ser “una font de consens sense contribuir a un conflicte que no desitgem”.

Sobre aquest tema, l’AVL ha demanat “trellat” i ha manifestat que “la postura de l’AVL és sempre de cautela i prudència”. “La nostra no és una institució política. Les manifestacions del conseller Santamaría, entenem, són polítiques, no filològiques. Nosaltres som respectuosos amb el Consell i lleials a l’Estatut, com correspon a una institució de la Generalitat. El camp de la política no és de la nostra competència; per tant, l’AVL no farà cap declaració oficial”, apunta en la seua entrada en la xarxa social.

Així mateix, en un altre comentari l’AVL recorda l’article 3 de la Llei de creació de l’AVL, que estableix que aquesta és “la institució normativa que té com a funció determinar i elaborar, si escau, la normativa lingüística de l’idioma valencià, així com vetlar pel valencià partint de la tradició lexicogràfica, literària i la realitat lingüística genuïna valenciana, així com la normativització consolidada, a partir de les denominades Normes de Castelló”. “Avui, cal recordar-ho”, conclou l’Acadèmia.

Santamaría va fer les declaracions en ser preguntat sobre per què l’AVL no ha corregit sis mesos després la definició de ‘valencià’ en el Diccionari Normatiu Valencià, després de la petició formulada pel Consell. La definició de l’ens normatiu assenyala que el valencià és la ‘Llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana, així com a Catalunya, les Illes Balears, el departament francés dels Pirineus Orientals, el Principat d’Andorra, la franja oriental d’Aragó i la ciutat sarda de l’Alguer, llocs on rep el nom de català’.

Comparteix

Icona de pantalla completa