Diari La Veu del País Valencià
El PP perdrà 219 alcaldies al País Valencià si no canvia la llei electoral
RedactaVeu / València

El secretari de Relacions Institucionals del PSPV, José Manuel Orengo, ha afirmat hui que “el PP podria no obtenir l’alcaldia en les pròximes eleccions locals de 2015 en 219 municipis del País Valencià malgrat ser la força més votada”, ja que el nombre de regidors de la resta de partits polítics superaria al que aconseguiria el PP.

En les eleccions de 2011 aquest resultat de majories relatives per al PPCV es va produir en 85 municipis, amb el que s’ha produït un increment de més del 60% d’ajuntaments.

Els socialistes es basen per traure aquesta conclusió en l’informe elaborat pel responsable d’Acció Electoral del PSPV, Víctor Sahuquillo, que ha realitzat una comparativa del resultat al País Valencià de les eleccions de maig de 2011 amb l’extrapolació del resultat de les últimes eleccions europees de 2014.

En les eleccions locals de 2011 el nombre de municipis en el qual la força més votada va aconseguir la majoria absoluta va ser de 414, un 76,4% mentre que en les europees de 2014 va ser de 248, un 45,8%, la qual cosa significa un descens del 30,6%.

Així mateix, el nombre de municipis en els quals cap força política aconseguiria la majoria absoluta passa de 128 (23,6%) al 2011 a 294 municipis (54,2%).

Així, Orengo ha denunciat que “el PP vol fer trampa, canviant les regles del joc a nou mesos de les eleccions, sense diàleg ni acord”, en referència a la intenció del president Mariano Rajoy d’emprendre la reforma electoral per a l’elecció directa d’alcaldes. D’aquesta manera, ha remarcat que “Rajoy vol canviar les lleis per a triar els alcaldes, després del resultat de les europees, quan ja és conscient que no té la majoria social encara que encara té la majoria en les Corts Generals”.

El nombre de majories simples o relatives creixeria un 31%

Amb aquestes dades -referides en tot moment al nombre de regidors no de percentatges de vot obtinguts, és a dir, aplicada la Llei d’Hont per al repartiment de regidors en cadascun dels municipis – es dedueix que el panorama polític pot “canviar radicalment” en les pròximes eleccions municipals ja que en el 54% dels municipis, i per tant en 294 ajuntaments, l’opció política guanyadora tindria menor representació que el conjunt de representants de forces polítiques, és a dir, el nombre de majories simples o relatives creixeria un 31% -passant del 23,6% de 2011 al 54,2% de 2014- “obrint-se la possibilitat d’acords diversos per a configurar els governs municipals”, ha remarcat el dirigent socialista.

D’altra banda, cal assenyalar que dels 166 municipis que perdrien la majoria absoluta en la majoria la suma dels representants institucionals que representarien les forces polítiques d’esquerra és superior a la suma dels representants de les forces polítiques de dreta.

Comparteix

Icona de pantalla completa