Diari La Veu del País Valencià
Xiquets i mestres s’ofeguen de calor en aules a més de 30 graus
Leo Part / València

Els xiquets i xiquetes dels centres educatius de Primària de les comarques del País Valencià han viscut hui una jornada de començament de curs marcada per temperatures insofribles que inclús estan posant en risc la seua salut.

EUPV ja ha alertat aquest matí que les altes temperatures que s’estan registrant al País Valencià poden provocar malalties professionals i “risc molt greu per l’alumnat” donat que la majoria de les aules no estan preparades per a les elevades temperatures de la primera quinzena de setembre. De fet, segons la legislació laboral la temperatura d’una aula no pot passar de 27 graus.

El sindicat STEPV ha anat encara més lluny i ha anunciat que presentarà demà, dijous dia 4 de setembre, una denúncia a inspecció de treball i sol•licitarà l’ajornament de les classes fins que baixen les temperatures als nivells exigits per la llei.

I no sols això, el sindicat, a més, anima els pares a no dur els fills als centres escolar si l’administració no ajorna les classes.

I és que l’altíssima calor ha marcat, sens dubte, l’inici del curs escolar. Les xifres parlen soles: en l’enquesta que ha realitzat STEPV en vora 200 centres educatius del País Valencià, es corrobora que les temperatures estan per sobre del màxim de 27ºC permés per la legislació.

Així, el 96% dels centres enquestats, segons les mateixes fonts. tenien més de 27ºC en les aules aquest matí. En el 35% d’aquests centres el mercuri ha marcat entre 27 i 30ºC, mentre que en el 65% restant, les temperatures no han baixat dels 30ºC.

En alguns centres les AMPAs, segons les mateixes fonts sindicals, han comprat ventiladors per poder fer front al calor. En altres han sol•licitat a Conselleria la instal•lació d’aires condicionats. L’angoixa per les altíssimes temperatures a les aules ha fet que en determinats centres educatius s’haja optat per eixir fora de l’edifici a continuar les classes “perquè la temperatura interior era insuportable”.

Aquest diari digital, ha pogut saber que també a un centre educatiu de la Pobla un professor ha denunciat l’elevada temperatura que es registrava a l’interior de l’edifici de l’IES i ha sol·licitat la presència d’un inspector per tal de registrar i deixar constància de la “elevada temperatura”. “De segur que la senyora Català en el seu despatx té aire condicionat”, s’han queixat els docents.

La comarca de la Vall d’Albaida ha sigut una de les més afectades per les elevades temperatures registrades al llarg de la jornada. En aquest sentit, a moltes localitats s’han superat els 30º C, com és el cas de Bellús (34ºC), Guadasequies ((32,3ºC), Benisuera (32,5ºC) i El Palomar (31,5ºC).

Dos alumnes atesos per la calor a l’Alcúdia i Altea

El Sindicat ha afirmat tenir constància que dos alumnes han hagut de ser atesos mèdicament per la forta calor, en l’Alcúdia (Ribera Alta) i en Altea (Marina Baixa).

La queixa per la forta calor “ha estat generalitzada en l’enquesta” realitzada per l’esmentat sindicat. Així, les elevades temperatures registrades al llarg de la jornada –i que previsiblement continuaran al llarg dels pròxims dies- han impedit l’inici amb normalitat de les classes, que enguany s’han avançat al País Valencià al 3 de setembre, “sense cap motiu pedagògic”, segons denuncia STEPV.

Per tot això, STEPV ha anunciat que presentarà aquest dijous una denúncia a inspecció de treball i sol•licitarà l’ajornament de les classes fins que baixen les temperatures als nivells exigits per la llei.

D’altra banda, molts centres també s’han queixat que encara no tenen la plantilla completa i que les infraestructures presenten algunes deficiències que encara no s’han reparat per part de l’administració valenciana que, a més, s’ha estrenat enviant les forces policials a desallotjar alguns centres educatius –Cremona d’Alaquàs-, la qual cosa ha originat airades protestes d’Escola Valenciana i de la majoria de les forces de l’oposició, entre altres d’EUPV i de Compromis.

També la central CSI·F ha advertit que més d’un centenar de centres han contactat amb el sindicat per a alertar que les primeres sessions s’han impartit amb temperatures d’entre 30 i 35 graus, fet que que “incompleix la normativa vigent de seguretat i salut laboral”, que estableix un màxim de 27 graus. La Central Sindical Independent i de Funcionaris explica que les principals reclamacions per la calor s’han registrat en l’àrea metropolitana de València, en les comarques de la Costera i la Ribera, i en les comarques del Sud , on en les aules d’alguns centres s’aconseguien els 35 graus de temperatura.

A Almoines, on s’ha arribat als 34ºC a les aules i els xiquets d’Infantil han acudit amb menys roba i han realitzat jocs d’aigua per a combatre la calor, el grup Compromís ha convidat al president Fabra i a la consellera Català, a visitar l’escola el Castell, aprofitant la seua visita a Gandia, “i compartir amb la comunitat educativa la calor”.

Disposicions legals

El Reial Decret 486/1997 (BOE 23-4-97) estableix les disposicions mínimes de seguretat i salut que han de complir els llocs de treball, entre elles la temperatura. En compliment d’aquesta norma, l’Institut de Seguretat i Higiene en el Treball ha elaborat una Guia Tècnica per a l’avaluació i prevenció dels riscos relatius a la utilització dels llocs de treball, que aporta els criteris tècnics i les recomanacions per a facilitar la interpretació i correcta aplicació del citar RD.

El RD estableix que la temperatura dels locals on es realitzen treballs sedentaris propis d’oficines o similars estarà compresa entre 17 i 27° C. Com a treballs sedentaris també s’inclou el maneig d’eines de baixa potència, el treball en banc d’eines, i similars, per la qual cosa la pràctica totalitat de les activitats que es realitzen en els centres d’ensenyament estan incloses en aquest apartat.

Aquesta normativa afecta no solament les aules, oficines o tallers, sinó també els passadissos, escales, serveis higiènics, locals de descans, de primers auxilis, menjadors, o qualsevol local en el qual el personal haja de romandre o puga accedir en raó del seu treball.

Comparteix

Icona de pantalla completa