Diari La Veu del País Valencià
Denúncia per a cancel·lar les classes en més de 200 col·legis del País Valencià
RedactaVeu / València

Tal i com va anunciar ahir dimecres, STEPV ha presentat aquest matí una denúncia davant la Inspecció de Treball per exigir la cancel·lació immediata de les classes en més de 200 centres educatius dels País Valencià fins que baixen les temperatures.

En aquest sentit, el Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV-Iv) ha presentat aquest matí l’anunciada denúncia en què insta al fet que es paralitzen les classes en els centres educatius de les comarques valencianes “en superar-s’hi la temperatura i humitat permeses per la llei” -27ºC- que, en alguns casos, han arribat als 33 graus.

Així ho han posat de manifest el responsable d’Acció Sindical de l’entitat, Marc Candela, el de Salut Laboral, Benja Giménez, i el dels serveis jurídics del sindicat, Xavier Izquierdo, en una roda de premsa en la qual han denunciat que les altes temperatures que s’estan registrant en les aules és un problema “agreujat enguany per la decisió ‘propagandística’ de la Conselleria d’Educació” d’avançar l’inici del curs al 3 de setembre.

Aquesta circumtància, està obligant a impartir i rebre classes “sota un sol de justícia” creant una situació “de risc” per a 50.000 professors i tots els estudiants.

En la seua denúncia, el sindicat retrau a la Conselleria que en “multitud” de centres docents, “que no disposen dels mitjans tècnics necessaris per a poder salvar les elevades temperatures”, les mínimes s’han disparat fins a arribar a “nivells totalment inadequats per a l’exercici de l’activitat docent” i que, fins i tot, “contrària la normativa vigent sobre la matèria”.

En aquest sentit, els representants han recordat que l’annex III del Reial decret 486/1997 de 14 abril que estableix les disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball determina que “la temperatura dels locals on es realitzen treballs sedentaris propis d’oficines o similars estarà compresa entre els 17 i els 27 graus”.

STEPV esgrimeix com a prova els resultats d’una enquesta -realitzada en 183 centres d’Infantil i Primària i 54 de Secundària, Batxillerat i FP i de la qual va informar ahir La Veu del País Valencià– que apunta que el 96 per cent dels centres consultats afirmen que en les seues intal·lacions se superen els 27 graus permesos.

A més, comptabilitza un total de 123 centres d’Infantil i Primària que sobrepassen també els 30 graus (un 72% dels enquestats) i 33 de Secundària (69%). Així mateix, adverteix que es produeix una combinació “explosiva” amb la humitat relativa, que en més de la meitat dels centres supera el 70 per cent.

‘Aquesta situació és un atemptat a la salut’ d’alumnes i professors

SETPV considera que aquesta situació “suposa un atemptat a la salut” dels treballadors que presten serveis, així com als alumnes que hi assisteixen -i al·ludeix, en aquest punt, a dos alumnes de l’Alcúdia i Altea que van haver de ser atesos mèdicament-, i un esperó “a la precarietat en la prestació dels serveis”.

STEPV sol·licita a Inspecció de Treball que alce les “actes d’infracció i de liquidació que procedisquen”, que “es done trasllat a les direccions de Castelló, València i Alacant d’aquests fets, ja que el problema existeix en les totes les comarques del PV, i que s’inste la Conselleria d’Educació a la supensió de les classes “fins que les temperatures dels centres no arriben a les establides normativament”.

El sindicat ha fet notar que els pitjors casos es donen, justament, en els centres més nous, que s’han construït amb criteris d’estalvi i estètica però “sense tenir en compte altres fonamentals, com l’orientació”.

Traure els xiquets de les aules i presentar denúncia

A més, el Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià ha demanat als col·legis i instituts que denuncien també els casos i que exigisquen a l’administració “instruccions clares” sobre què fer. En aquest punt, han considerat que els professors que estiguen patint aquesta situació traguen els xiquets de les aules si aprecien que existeix “risc immediat”.

Els representants sindicals també han animat els pares dels alumnes que patisquen problemes al fet que vagen, en primer lloc, als serveis d’Urgències sanitaris i, després, a un jutjat de guàrdia per interposar una denúncia “per un presumpte delicte contra la salut pública”.

“Açò no és una anècdota, sinó un problema greu fruit d’una política que cerca un titular de premsa” iniciant el curs a principis de setembre per a ser els primers de l’Estat espanyol, han subratllat els representants sindicals.

A més, des d’STEPV emmarquen aquest tema en la “deixadesa brutal” de l’administració autonòmica en qüestions de prevenció de riscos laborals i han incidit que la comissió paritària per a la seguretat i salut laboral està paralitzada -sense convocar-se- des d’aproximadament maig de 2012.

Per al sindicat docent, les altes temperatures s’afigen a altres problemes viscuts en l’arrencada del curs escolar valencià, que han titllat de “despropòsit” i pel qual han reclamat la dimissió de la consellera d’Educació, María José Català.

Entre altres qüestions s’han referit a la pèrdua de docents, els defectes en les instal·lacions i el fet que l’avanç del curs haja provocat que alguns centres (39 per cent en Infantil i Primària i 49 en Secundària) tinguen la plantilla incompleta.

Comparteix

Icona de pantalla completa