Diari La Veu del País Valencià
‘La dona que es rigué de Talleyrand’ al Mim de Sueca

Marc Martorell / Sueca.

El proper dijous 18 de setembre es presenta en societat La dona que es rigué de Talleyrand i ho fa en el marc de l’Off Mim de Sueca. Podria resultar confús el fet que es presente un llibre en un festival internacional de mim, però hi ha una sèrie de claus que cal tenir presents. D’una banda, les germanes Roig, autores del llibre, han creat un espectacle a partir dels textos que en formen part de La dona que es rigué de Talleyrand i que ens mostren moments de dones anònimes que de segur tots identificarem en una familiar, una veïna del carrer, una companya del treball, una antiga núvia i així fins arribar-nos al fons de la més profunda assimilació dels problemes i inquietuds que no deixen en pau les mil i una protagonistes dels relats.

Aquest llibre de narrativa feta de peces curtes ha estat escrit per Rosa Roig i il·lustrat per Manola Roig en un exercici de treball conjunt desenvolupat en cinc blocs diferenciats. Una part on veiem vides anònimes sense cap senyal que ens indique el sexe del o de la protagonista; un bloc on les converses entre persones, a penes dues frases de vegades, ens ofereixen un paisatge latent de vegades devastador, de vegades il·lusionant, però sempre commovedor. Així després arribem a una de les parts més intenses del llibre on les postals il·lustrades que els protagonistes s’envien entre ells ens van teixint una trama universal de pulsions, desitjos, fracassos i victòries que podem reconèixer al nostre voltant, al nostre dia a dia. L’ apartat de les Donuetes on j es dóna veu primordialment a dones que tal com explica el subtítol, es queden nues davant el món, dones nuetes sense cap por, valentes i decidides a mostrat qualsevol sentiment, per amagat que estiga. Tanca el llibre un apartat d’anuncis per paraules ple de sarcasme i ironia on homes i dones per igual s’ofereixen per a qualsevol acció imaginable.

Un llibre, en definitiva, molt valent, en molts aspectes, tant en el plànol narratiu com en el plànol il·lustratiu. En uns temps on el llibre digital, a un sol click, és tan fàcil de fer, ens trobem amb un envit agosarat per part dels editors de La dona que es rigué de Talleyrand; en paraules de David Vidal, un dels dos caps visibles d’El petit editor, que ha tirat endavant el projecte: Nosaltres cerquem l’excel·lència. Els llibres de hui en dia han de tenir més coses que la història, hem d’anar un pas més enllà. En el cas del llibre de les germanes Roig, hi ha l’espectacle de teatre que ha nascut del llibre i que converteix la presentació del mateix en un esdeveniment cultural multidisciplinar.

Així doncs, la cita queda clara. Dijous 18 de setembre a la papereria Arts de Sueca, cap a les 22 hores La dona que es rigué de Talleyrand començarà a dibuixar un somriure que a poc a poc amb el pas de les històries que els actors i les actrius, entre es quals es compten les mateixes germanes Roig, Lluís Roda, Rosa Serra, Macu Gimeno, Pilar Sánchez, Àngela Archer, Maria Luz Fons, David Martí i fins i tot els dos editors de l’obra acompanyats a la guitarra per Enric Casado i la veu de Nuria Navai, han preparat per al 25 festival internacional de Mim de Sueca. Allà ens veiem, i ens riguem, de Talleyrand.

Comparteix

Icona de pantalla completa