Diari La Veu del País Valencià
Involució sense precedents en el tracte normatiu del català en 2013
ACN / Barcelona

“La involució se substancia en tot aquest catàleg de sentències i lleis on la posició de la llengua catalana va perdent pes”, ha destacat Miquel Àngel Pradilla, director de la Xarxa CRUSCAT i coordinador de l’Informe.

L’informa fa èmfasi en els atacs al català per part dels governs a l’Estat i de les comunitats del PP d’Aragó, el País Valencià i les Illes Balears. L’any 2012, indica, les autonomies on el PP va recuperar la seua hegemonia a l’Aragó i les Illes Balears “van iniciar una croada contra el reconeixement, la protecció jurídica i la normalització lingüística de la llengua catalana”. A l’any 2013, segons el document, es van consolidar “les noves orientacions ideològiques en relació amb el paper de la llengua catalana en el seu territori històric fa evident una involució sense precedents”. “Això és pel marc legal nou”, ha destacat Miquel Àngel Pradilla.

En aquest mateix sentit, Oriol Sagarra, membre de la Junta Directiva d’Òmnium Cultural, ha dit que el 2013 serà “conegut malauradament pel terrabastall que sembla concertat entre diferents governs del PP” i ha citat el tancament de Canal 9 a València, les ràdios o LAPAO.

El document també indica que un dels “focus de l’atac al català” és en l’educació. L’informe assenyala que la Llei Wert “posa contra les cordes els fonaments del model de conjunció lingüística escolar”. “A vegades sembla que la nostra capacitat de sorpresa arriba al final, però no acaba d’arribar mai”, ha recalcat Sagarra.

A les Illes Balears, el curs 2012 / 2013 es va oferir per primera vegada la tria de la llengua vehicular al segon cicle d’educació infantil i al primer cicle d’educació primària; mentre, al País Valencià el nou decret de plurilingüisme es va començar a implantar al segon cicle d’educació infantil el curs 2012 / 2013. Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua, ha destacat que la xifra d’alumnes que volen estudiar en valencià i que no poden fer-ho s’eleva a 126.000 alumnes.

Respecte a la ràdio en català, aquesta es consolida a Catalunya amb un 59,3% d’audiència enfront d’un 40,7% en castellà. Una situació ben diferent es produeix al País Valencià i a les Illes Balears on el català va a la baixa. Al País Valencià, s’ha recordat el tancament dels mitjans de comunicació audiovisuals de la Generalitat Valenciana o que per exemple s’hagen deixat de rebre les emissions de Catalunya Ràdio i de Catalunya Informació en el territori valencià.

El català “va fent camí cap a la normalitat lingüística”

En qualsevol cas, Pradilla ha destacat que la llengua catalana en conjunt “va fent camí cap a la normalitat lingüística. Un camí lent en el millor dels casos i tortuós en una part substancial de l’àmbit lingüístic”. Per la seua part, Joan Domènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans, ha destacat el valor de tenir un informe com aquest per conèixer quina és la situació de la llengua.

Comparteix

Icona de pantalla completa