Diari La Veu del País Valencià
Un documental recupera la política cultural de Salvador Allende
Antonio Maestre / Madrid

Les 40 Mesures van ser un pla de Salvador Allende per fer arribar als més necessitats la sanitat, l’educació i la cultura. Entre les mesures s’incloïa la creació de l’Institut Nacional de l’Art i la Cultura, la gratuïtat de les medecines en els hospitals, llum i aigua per a tots o el mig litre de llet diari per a cada xiquet. Però el programa del govern d’Allende incloïa una mesura específica en la qual es demanava a diferents artistes que recorregueren el país en un tren per fer arribar les representacions artístiques a tots els llocs de Xile, on la gent no podia permetre’s l’accés a la cultura.

Un documental anomenat El tren popular de la cultura cerca finançament a través del microfinançament per a narrar el que va ser un moment de socialització de la cultura xilena que guarda unes tremendes similituds amb les missions pedagògiques de la II República, que també defensaven la difusió de la cultura per a les classes més necessitades a través d’accions itinerants com el Teatre de la Barraca o el Teatre del poble. El film cerca aprofundir en les iniciatives culturals del govern d’Allende per a socialitzar la cultura en un moment en què es posa en qüestió l’accés a ella com a dret fonamental.

El rodatge d’aquest documental es va fer durant gener i juliol de 2014 tant a Xile, com a l’Estat espanyol i Argentina, entrevistant a protagonistes del viatge a Xile en 1971, a més de repetir un tram de les entrevistes amb tren, amb part dels artistes que van viatjar fa 40 anys.

Per a dur endavant el projecte, s’ha iniciat una campanya en la plataforma Verkami i es precisa arribar als 4.000 euros abans del 21 d’octubre. Fins el moment, s’han recollit 1.220 euros. Carolina Espinoza, la realitzadora del documental, és coautora d’una altra pel•lícula, L’alegria dels altres, sobre la transició xilena. També ha dirigit L’eixida del laberint, sobre la crisi econòmica a l’Estat espanyol.

Aquest article s’ha publicat en La Marea. Traducció La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa