Diari La Veu del País Valencià
Comediants convida el públic del MIM a bufar el pastís del seu 25é aniversari

RedactaVeu / Sueca

Després de la seua reeixida gira per Centreamèrica, la companyia Maduixa Teatre aterra en la seua ciutat d’origen i dins del marc del MIM amb Ras!. Un espectacle que va triomfar a la 20a edició del festival (2009) al mateix escenari, el Casal Multi usos, al que torna demà amb dues funcions (18.00h i 19.30h). Una proposta interdisciplinària on les noves tecnologies es posen al servei d’un joc escènic estimulant i màgic per als més xicotets. Una aventura sensorial guardonada amb el Premi FETEN a les Noves Propostes Teatrals; els Premis Abril dels Arts Escèniques Valencianes al Millor Espectacle Infantil, Millor Espai Escènic, Millor Direcció Coreogràfica, Millor Vestuari i Millor empresa productora; i el Premi Teatres de la Generalitat Valenciana al Millor Espectacle Infantil i Millor Il·luminació.

Maduixa Teatre inicia la seua trajectòria artística a Sueca al 2004 amb creacions teatrals de carrer i de sala per a tots els públics. Al 2006 es professionalitza amb l’espectacle Maniàtics, al qual seguiran altres produccions com Ras!, Carambola, Megànimals, Consonant i Dot, en les quals es conjuga el teatre, la dansa, les arts plàstiques i les projeccions audiovisuals amb una cuidada posada en escena i una sòlida interpretació.

Maduixa Teatre

El carrer com a espai escènic

Els carrers i places de Sueca es convertiran demà en un gran teatre urbà amb diversos espectacles d’accés lliure i gratuït. L’escenari de la Plaça de l’Ajuntament acollirà a les 19.00h la representació De passeig, Premi Especial de la Fira d’Artistes De carrer de l’Humor de Leioa-Umore Azoka 2004, que interpretarà la ballarina i clown francesa Claire Ducreux. Una peça que va triomfar a la 16a MIM (2005) al mateix espai on ho farà demà, i on assistirem a la trobada entre un banc públic que no para quiet i una ballarina que tractarà d’asseure’s en ell. A la mateixa plaça actuarà també, a les 20.15h, la companyia gallega La Bella Tour amb l’espectacle que porta el seu mateix nom i que ha sigut reconegut el 2014 amb el Premi del Jurat al Festival Artescena. La Bella Tour va estar i va triomfar a la 23a MIM (2012) dins de la presentació Combinat de circ que va realitzar l’APCCV. Demà torna de nou a Sueca per tal de mostrar-nos la vida de dos pallassos molt experimentats que en el seu dia varen ser els reis de la pista d’un dels millors circs del moment. Eren el número principal de l’espectacle i ara són ells l’espectacle tot realitzant tots els papers: des del d’acròbates, mossos de pista o equilibristes fins al d’acomodadors.

En una altra plaça cèntrica, aquesta vegada la Plaça de Sant Pere, Els Tornejants de Sueca executaran a les 19.30h els seus balls teatrals medievals —El patge, Mags, Florets i La fuga. Fa 3.000 anys el rei David era el cavaller de l’arca de l’Aliança. En l’actualitat, els Tornejants de Sueca són, cada 8 de setembre i 14 de febrer, els cavallers de l’arca de la Nova Aliança: la Mare de Déu de Sales. La dansa dels Tornejants, de reminiscències medievals, està documentada a la processó de Sueca des del 1771 i va ser prohibida i suprimida al 1913. Al 1948 es va tornar a fer un grup per a una interpretació a València i al 2006 es va recuperar definitivament. Mags, Tres a l’esquerra fuitat o La fuga són els noms que reben algunes de les justes que executen, a ritme de redoblant, amb una vara vibràtil denominada torneig. A la 15a MIM (2004) es van presentar els balls dels Tornejants d’Algemesí, els més característics i més teatrals —juntament amb la Muixeranga— de la processó de la Mare de Déu de la Salut. Poc després renaix a Sueca, de la mà de Daniel Vera i Abdó García, el grup dels Tornejants de Sueca, que recupera les danses representades també a Sueca durant segles fins principis del segle XX. Han eixit en la processó de la Mare de Déu de Sales des del 2006. A més, han mostrat les seues danses a Carcaixent, Corbera i a l’homenatge a Joan Fuster pel 50é aniversari de Nosaltres els Valencians.

Posarà la cirereta escènica a la nit del dissabte la companyia catalana Comediants amb la seua actuació 25 anys de MIM, vine a bufar el pastís, que tindrà lloc a la Plaça Jaume I a les 00.45h. Paral·lelament en el temps, el MIM i Comediants han coincidit en diferents moments de les seues respectives trajectòries. El seu director, Joan Font, va impartir la classe magistral de la 9a MIM al 1998; l’etern Comediant Joan Montanyés, “Monti”, va presentar el mateix any al festival la seua companyia, Monti & Cia; i, entre d’altres coincidències, a la 22a MIM (2011), es va representar Persèfone. Variacions mortals, un dels recents grans muntatges de sala de Comediants. Ara, als 25 anys del MIM, és moment de celebració. Així, barrejats entre el públic del festival, la companyia omplirà la matinada del dissabte amb una acció de carrer, curta però intensa, on s’hi inclourà una compilació d’escenes dels seus espectacles més emblemàtics, amb música en directe composta pel jove músic Borja Granell i interpretada per la banda del MIMt-i-cinc, per a deixar a la retina dels assistents un grat record, un bon gust de boca i unes gotes de màgia.

Des dels seus orígens al 1971, les creacions de Comediants s’han bolcat en l’esperit festiu de l’existència humana amb un mètode de treball on no existeix cap limitació. La mítica companyia, la producció de la qual també abasta el disseny, llibres, pel·lícules, vestuari, etc., és un dels cinc grups teatrals del nostre país amb major projecció internacional. Ha actuat als cinc continents, ha rebut més d’una vintena de premis i ha marcat un estil únic i inconfusible.

Comparteix

Icona de pantalla completa