Diari La Veu del País Valencià
25.000 crits dels veïns contra la destrucció del Cabanyal
RedactaVeu / València

Representants d’aquestes entitats –Salvem El Cabanyal, l’Associació de Veïns i Veïnes Cabanyal-Canyamelar i l’Associació de Veïns Pavimar– han presentat aquest divendres en el Registre de l’Ajuntament de València part d’aquestes al·legacions. El període de 45 dies d’exposició pública de la modificació del Pepri, aprovada en ple per l’equip municipal de govern, finalitza dilluns que ve.

Des que es va obrir aquest termini, els tres col·lectius han presentat al·legacions en contra de la reforma del pla en la Junta Municipal de Districte i en el Registre de l’Ajuntament, com han fet aquesta jornada. El dilluns presentaran nous escrits que se sumen als plantejats per altres entitats veïnals i ciutadanes de València i d’altres punts d’Espanya, per arquitectes, urbanistes i advocats, i pels tres grups polítics de l’oposició en el consistori –PSPV, Compromís i EU–.

Així ho ha explicat durant la presentació d’al·legacions aquest divendres la portaveu de Salvem El Cabanyal, Maribel Doménech, que ha mostrat la seua satisfacció pel nombre d’adhesions que ha tingut la campanya d’al·legacions llançada contra els canvis en el Pepri i ha assegurat que els qui s’oposen a aquesta actuació se senten “molt acompanyats” perquè “tothom pensa que ja està bé”.

Doménech, que ha criticat que el període de presentació d’al·legacions contra la modificació del pla haja coincidit amb el mes d’agost, ha comentat que encara que no es tracta de fer “una marató per a arreplegar al·legacions, quantes més es tinguen millor perquè tota acció que es fa davant aquest espoli del patrimoni històric” en el Cabanyal “ha de ser solidari i multitudinari”.

La representant de Salvem El Cabanyal ha valorat la lluita d’aquest i altres col·lectius contra el Pepri durant 16 anys i ha ressaltat, citant decisions del Tribunal Suprem, que es tracta d’un document “il·legal”. En aquest sentit, ha preguntat “què estem fent encara a València i què fa la seua alcaldessa –Rita Barberá–, que segueix tretze són tretze desoint sentències judicials que tot ciutadà ha d’acatar”.

Després d’açò, ha demanat que Barberá que faça l’adaptació del Pepri que exigeix l’ordre del Ministeri de Cultura “amb participació ciutadana” perquè “ha d’escoltar el que pensen els veïns, tots els col·lectius i els partits de l’oposició”. “S’ha d’abandonar d’una vegada la majoria absoluta que copa l’Ajuntament” i que porta a acords “unilaterals”, ha plantejat Maribel Doménech, que ha instat a “comptar amb tots” i a donar pas al “diàleg” i al “consens”.

En aquesta línia, ha agregat que Salvem El Cabanyal “sempre” ha demanat “diàleg i consens”. “Cal dialogar. La participació ciutadana hauria de contemplar-se en tots els processos democràtics que s’hagen de decidir”, ha argumentat la portaveu, que ha precisat que en les al·legacions del col·lectiu es contemplen “tots aquests arguments”. Així mateix, ha avançat que seguirà avance “fins a aconseguir una ciutat de València democràtica que compte amb la ciutadania per a projectes que afecten a punts veïns i que trenquen conjunts històrics”.

D’altra banda, el vicepresident de la Associació de Veïns i Veïnes Cabanyal-Canyamelar, Vicente Gallart, ha indicat que les al·legacions d’aquesta entitat destaquen que la prolongació de l’avinguda Blasco Ibáñez fins al mar que contempla el Pepri és “incompatible” amb la “regeneració i revitalització del barri” que també cerca. Ha advertit del “espoli” que suposa la prolongació i ha assenyalat que “l’Ajuntament ha de canviar aqueix objectiu i no solament minorar el seu impacte” per a garantir “la protecció del barri que no s’està fent”.

“La arrasadora voluntat política amb la qual l’alcaldessa ha portat aquest procés li fa impossible rectificar mínimament” sobre la prolongació perquè “qualsevol rectificació l’entén com una derrota política”, ha argumentat Gallart, que ha mostrat la seua “plena confiança” en els tècnics per a no donar per bé el pla i el “espoli”. “Estem convençuts que no van a arriscar-se a cometre delicte de prevaricació”, ha dit, al mateix temps que ha defensat les propostes que compaginen “la protecció del barri i la seua regeneració”.

Salvem El Botànic i Natzaret

Entre els col·lectius que han presentat al·legacions contra la modificació del Pepri, està Salvem El Botànic, que rebutja “totalment” aquest document i la reforma plantejada pel govern local per considerar “que manté l’espoli” sobre el Cabanyal. Aquesta plataforma estima “fonamental” la participació ciutadana “en decidir el futur disseny de la ciutat” i ha apel·lat així al “diàleg i consens entre tots els agents implicats en la presa de decisions” i a la “unió entre l’acció de govern i les necessitats de la ciutadania”.

Així mateix, l’Associació de Veïns de Natzaret ha mostrat el seu respatler a les al·legacions dels col·lectius del Cabanyal i ha demanat al consistori que prenga en consideració l’alternativa plantejada per a vertebrar la ciutat amb el front marítim consistent a perllongar el Jardí del Turia fins al seu retrobament amb el mar.

“Creiem que no hi ha cap necessitat de trencar l’equilibri urbà de la trama històrica del Cabanyal quan la legítima aspiració de connectar la ciutat amb el front marítim del vell i històric llit del riu Turia”, ha apuntat l’entitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa