Diari La Veu del País Valencià
4a edició de la bicifestació ‘A la Mar en Bici’

Gemma Sanginès / Massalfassar.

Per quart any consecutiu, ahir diumenge 21 de setembre es va celebrar la ‘bicifestació’ A la Mar en Bici. El col·lectiu Compromís de Massalfassar, amb la col·laboració dels altres col·lectius de l’Horta Nord, va organitzar la IV Marxa A la Mar en Bici, per tal de reivindicar un accés segur i sostenible a la mar des de Massalfassar (Horta Nord) i els pobles veïns: Albuixech, Museros i Massamagrell (Horta Nord). Uns 300 ciclistes de totes les edats, i provinents de diversos indrets, es van manifestar de forma lúdica, i feren el recorregut de 3 kms des de la plaça de l’Església de Massalfassar fins a la mar. En arribar a la platja es va fer un esmorzar amb productes del comerç local. Abans d’emprendre la tornada, Carles Fontestad, l’anterior cap de llista de Compromís a l’ajuntament de Massalfassar, va llegir un manifest, i el diputat Juan Ponce va adreçar unes paraules als assistents.

Entre els assistents, Juan Ponce diputat de Compromís

L’anècdota del dia va ocórrer en el moment de fer l’anunciada rifa d’una bicicleta (la venda de les paperetes serveix per a finançar l’acte), ja que a la persona agraciada amb la butlleta guanyadora se li havia trencat la bicicleta en el transcurs de la marxa.

La primera marxa reivindicativa A la mar en Bici, l’any 2011, va sorgir a partir de la negativa de l’equip de govern municipal de Massalfassar (PP) a estudiar un projecte d’accessibilitat. L’argument utilitzat fou la “impossibilitat de fer l’accés”, per a la qual adduïen raons d’incompatibilitat amb l’administració espanyola (en aquella època, en mans del PSOE). Com per desmentir obertament l’excusa, d’aleshores ençà ja s’han construït dos accessos a la mar, al Puig i Puçol, que tenen les mateixes condicions que Massalfassar, tant geogràfiques com polítiques.

Des dels anys 70, els pobles de la comarca de l’Horta Nord han quedat aïllats de l’accés a la mar per la construcció de l’autovia de Barcelona (V-21) i dels polígons industrials d’Albuixech i Massalfassar, que els varen privar de l’estreta convivència que històricament havien tingut amb la mar. És evident que un corredor natural entre els nuclis urbans i la costa milloraria la qualitat de vida dels habitants, i augmentaria molt l’atractiu turístics de tots aquests pobles. Els successius governs locals no han tingut ni la sensibilitat ni l’interés per retornar als pobles allò que els correspon, i seria un gran benefici que finalment aquestes localitats es pogueren reconciliar amb una part important de la seua geografia i facilitar un accés senzill, sostenible i útil per a tothom a les platges situades dins dels seus termes municipals.

Comparteix

Icona de pantalla completa