Diari La Veu del País Valencià
Dones que trenquen barreres, al Palau de Cerveró de València
RedactaVeu / València.

L’exposició, que presenta una instal·lació artística agosarada amb un túnel de tòpics sexistes procedents de dites populars i de frases pronunciades per personatges il·lustrats (filòsofs, escriptors, polítics…), acosta el visitant, mitjançant una selecció de fotografies i panells, a la trajectòria professional de 42 científiques de diferents èpoques.

A més, el públic té ocasió de conèixer, de primera mà, més d’una desena d’objectes d’ús quotidià creats per dones. El principal objectiu del projecte, segons expliquen les comissàries, és proporcionar al públic elements de judici que els permeten desprendre’s d’aquesta “bena social” que, encara hui, pesa sobre els seus ulls, i demostrar que les dones, al llarg de la història, han anat molt més enllà del que es coneix de manera general.

Entre els avanços que es poden veure en la mostra destaquen invents de la vida quotidiana ideats per dones, com el corrector líquid opac (‘Liquid Paper’) per rectificar sobre el paper, registrat per Bette Nesmith Graham als anys 50, l’eixugaparabrises inventat per Mary Anderson a principi del segle XX, els bolquers d’un sol ús que el 1951 va patentar Marion Donovan o el sostenidor modern registrat per Mary Phelps Jacobs el 1914.

Taller didàctic i visites guiades

Entre les activitats que complementen el projecte expositiu destaquen els tallers didàctics i les visites guiades. La primera activitat, que té lloc a la sala Manuela Solís, consta de tres apartats amb recursos didàctics com ara jocs de dòmino, en què la protagonista és la dona, i panells imantats mitjançant els quals es poden esbrinar les zones del món on hi ha una major igualtat entre gèneres. Les sessions són conduïdes per professionals en educació artística de l’Associació Valenciana d’Educadors de Museus (AVALEM).

Per la seua banda, les visites guiades són a càrrec del grup de voluntaris de la Universitat de València, formats específicament per al projecte. Tant les visites guiades com els tallers didàctics requereixen concertar cita prèvia al telèfon 963864922, o bé posar-se en contacte a través de l’adreça: [email protected]

Cicle de cinema

Durant el mes de novembre, i en col·laboració amb l’Aula de Cinema de la Universitat de València, tindrà lloc el cicle de cinema ‘Dones que trenquen barreres’. Les projeccions comptaran amb una presentació prèvia i un col·loqui posterior a càrrec de membres de l’Aula, i durant la tertúlia podrà participar el públic assistent que ho desitge.

La primera sessió serà dijous 6 de novembre, a les 18 hores, i es projectarà la pel·lícula ‘Amelia’ (Mira Nair, 2009, 111 min.). La setmana següent, dijous 13, a la mateixa hora, es podrà veure el film ‘Los méritos de Madame Curie’ (Les palmes de M. Schutz, Claude Pinoteau, 1997, 106 min.). I dijous 27 de novembre, el cicle es tanca amb el llargmetratge ‘Visión. La historia de Hildegard von Bingen’ (Margarethe von Trotta, 2009, 110 min.).

Comparteix

Icona de pantalla completa