Diari La Veu del País Valencià
[Vídeo] La banquisa àrtica cau a mínims al final de l’estiu

Madrid / Europa Press

Segons el Centre de Dades de Neu i Gel de la Universitat de Colorado (NSIDC), amb el suport de la NASA, aquest estiu el gel marí àrtic es va fondre després del seu punt màxim aconseguit al març fins a un àrea de cobertura mínima de 5,02 milions de quilòmetres quadrats, informa la NASA.

L’extensió mínima d’enguany és similar a la de l’any passat i per sota de la mitjana de 1981-2010, de 6.220.000 quilòmetres quadrats. La cobertura de gel del mar Àrtic en 2014 és la sisena més baixa registrada des de 1978.

L’estiu va començar relativament fresc, i en absència de grans tempestes o vents persistents que poden trencar el gel i augmentar la fusió”, ha dit Walter Meier, científic investigador en el Centre Goddard del Space Flight Center de la NASA en Greenbelt, Maryland.

“Fins i tot amb un any relativament fred, el gel és molt més prim del que solia ser”, ha dit Meier. “És més susceptible a la fusió” aquest estiu, el Pas del Nord-oest per sobre de Canadà i Alaska es va mantenir tancat amb gel. No obstant açò, una franja d’aigües obertes que s’estenia al nord de Sibèria en el mar de Laptev, arribant més enllà dels 85 graus nord, ha sigut la irrupció més al nord d’aigües obertes aconseguida des de finals dels anys 70, segons Meier.

Encara que el gel marí de l’estiu ha cobert més territori de l’Àrtic en els últims dos anys que el mínim rècord de l’estiu de 2012, açò no és una indicació que l’Àrtic estiga tornant a les condicions mitjanes, ha dit Meier. L’extensió mínima d’enguany es manté en línia amb una tendència a la baixa; l’Oceà Àrtic està perdent al voltant del 13% del seu gel marí per dècada.

Per a mesurar l’extensió del gel marí, els científics inclouen àrees que estan en almenys un 15% cobertes de gel.

Comparteix

Icona de pantalla completa