Diari La Veu del País Valencià
ExLL anima a seguir lluitant contra el TIL i el model lingüístic del govern
RedactaVeu / València.

La plataforma d’entitats Enllaçats per la Llengua (ExLL) celebra l’anul·lació per part del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears(TSJIB) del Decret del Govern que regula el Tractament Integrat de Llengües (TIL) aplicat des del curs passat a les escoles de les Illes. Aquesta nul·litat s’ha pogut dur a terme gràcies als recursos presentats pels sindicats d’ensenyament STEI-i, FETE UGT i CCOO.

ExLL recorda que aquest decret fou imposat pel govern Bauzá sense cap acord amb la comunitat educativa de les Illes Balears, trencant el consens lingüístic, reduint la presència del català a l’escola i posant en perill la cohesió social.

Així mateix, el govern balear passà per alt l’opinió de la institució acadèmica que regula tot el referent a la llengua catalana en l’àmbit autonòmic, la Universitat de les Illes Balears (UIB), no respectant el paper que li atorga l’estatut d’autonomia vigent com a òrgan consultiu.

Amb aquestes sentències es palesen els defectes, de forma i de contingut, que afecten el Decret del TIL, elaborat per un govern d’esquenes a la seua ciutadania, que majoritàriament defensava el model d’escola amb la llengua catalana com a vehicular, com es va comprovar davant la insistència del Govern perquè els pares/mares triaren la Lliure Elecció de Llengua a l’ensenyament, i va eixir el català com a l’opció preferida per les famílies balears.

Les entitats que formen ExLL animen a seguir lluitant per revertir la situació creada quant a la llengua pròpia per l’actual govern balear, tant a l’ensenyament com als mitjans (dialectalització extrema d’IB3) o a la funció pública. En aquest sentit insten a la unitat d’acció de la comunitat educativa i les entitats cíviques en defensa de la llengua catalana.

Comparteix

Icona de pantalla completa