Diari La Veu del País Valencià
Mestalla es queda sense la música de les bandes del País Valencià

RedactaVeu / València

La Federació de Societats Musicals valenciana (FSMCV) va assistir ahir a la vesprada, a una “reunió informativa” del València CF en la qual el club ha confirmat la seua voluntat de realitzar els “canvis organitzatius” que restarien presència i visibilitat de les bandes de música a Mestalla, segons han informat fonts de la Federació musical.

Amadeo Salvo, president del València CF, va valorar en l’entrevista la presència de la FSMCV que va constatar“que no existeix una proposta definida ni un projecte concret que traslladar dins del termini i en la forma escaient” a les bandes de música que assistirien als pròxims partits i que necessiten preparar la seua participació i les peces que han d’interpretar. No obstant açò, Salvo va assegurar que es donaran els passos per a una futura col•laboració i que pretén impulsar i donar rellevància a les societats musicals.

Per la seua banda, Pedro Rodríguez, vicepresident de la FSMCV, va manifestar després de la reunió que “un projecte que beneficie a ambdues parts no hauria d’improvisar-se i que, possiblement, aquesta decisió pot ser un“error estratègic per a la marca València CF” perquè en diferents fòrums i enquestes una àmplia majoria de la societat recolza la presència de les societats musicals a Mestalla.

Així mateix, Rodríguez va afirmar que “no cal ser un expert per a veure la importància que té per a un club o una empresa associar-se a un moviment associatiu que conformen centenars de milers de persones” i va reiterar “la disposició de la Federació a mantenir una interlocució amb el col•lectiu i a elaborar una proposta consensuada que done valor afegit a ambdues parts. No parlem de trepitjar el cesped o no”, va indicar.

La FSMCV entén que la sensibilitat que ha mostrat el València CF amb aquest projecte, fins ara, es veuria impulsat amb les sinergies necessàries i associaria la cultura musical i l’esportiva on es conciten el dur treball en equip i la lluita individual posada al servei d’un projecte col•lectiu, “un esforç que les societats musicals converteixen en cultura i en senyal d’identitat d’aquest poble des de fa més de 200 anys”.

Segons la FSMCV, una dada que ajuda a situar la importància d’aquest col•lectiu és que caldria un aforament 5 vegades superior a l’estadi de Mestalla (55.000) per a donar cabuda a les 300.000 persones que ho componen directament, encara que es podria parlar d’una “família” musical entorn del milió de persones. Un altre, és que el nombre de socis de les societats musicals és 6 vegades major que la massa social del València CF (35.000),dues vegades més que la del Reial Madrid (97.000) i superior a la del FC Barcelona (173.071).

La Unió de Quart de Poblet ha anunciat que no assistirà al partit que enfronta al València i al Màlaga aquest divendres, després de 20 anys d’actuacions de més de 300 societats musicals i el pas de 30.000 músics per l’estadi. Altres bandes de música estan a l’espera de rebre el protocol per a considerar la seua participació.

Reunió informativa”

El València CF va remetre al president de la FSMCV, Josep F. Almeria, un correu convidant-li a assistir a una “reunió informativa per a explicar a les diferents associacions musicals els canvis organitzatius en els dies de partit que els afectaran directament” a la qual no estava convidada en primera instància. Almeria no va poder assistir i va delegar en el vicepresident Pedro Rodríguez. A l’entrevista també van assistir diversos responsables de societats musicals (dues de Quart de Poblet, Benidoleig, Montcada, Almàssera, Riba-roja de Túria i Serra) que tenen, en principi, reservada la seua participació, el president de la Federació de Folklore valenciana, Manuel Camarasa, el director de relacions externes del València CF, Damià Vidagany, i el coordinador de les bandes del club, Antonio Renart.

L’entitat valencianista va manifestar, recentment, el seu desig de canviar el protocol per a la presència de les societats musicals a Mestalla els dies en els quals hi ha partit de futbol, “la qual cosa suposarà eliminar la tradicional volta al camp i la seua actuació en el descans del partit”.

A més, segons les notícies publicades entorn d’aquest assumpte, el paper de la banda de música seria rebre alsjugadors en la porta 9 de l’estadi i tocar des de la graderia les peces que desitjaren, argumentant que els músicsdesbarataven la gespa i impedien veure la publicitat.

Aquesta modificació, que pot suposar l’absència de les bandes de música de Mestalla, ha creat un profund malestar en un col•lectiu que agrupa a 544 societats musicals amb 40.000 músics, 60.000 alumnes d’escoles demúsica i més de 200.000 socis.

Comparteix

Icona de pantalla completa