Diari La Veu del País Valencià
[Vídeo] Voluntaris valencians en el rescat de l’espeleòleg atrapat 12 dies

RedactaVeu / València – Lima (Perú)

Per fi, a les 20:48 -hora espanyola- d’ahir, l’espeleòleg madrileny Cecilio López-Tercero va ser rescatat i va poder vore el sol després de poc més de 12 dies (12 dies, 3 hores i 33 minuts exactament) atrapat a 400 metres de profunditat a l’interior de la cova Inti Machay, situada a districte de Leymabamba, regió de l’Amazones peruà.

Durant tot el dia d’ahir, ‘Ceci’ va ser progressat des dels 150 m fins a la superfície. L’equip 2 compost per 10 espeleo-socorristes que el passat dia 22 va eixir de Madrid, ja ha emprès el camí de tornada i anit van dormir a la ciutat de Leymebamba, des d’on partiran cap a Chachapoyas i Lima.

Per la seua banda, ‘Ceci’, després d’arribar a la superfície, va ser traslladat a una tenda de campanya, on va haver d’esperar una milloria del temps per poder ser traslladat a un centre sanitari de la ciutat de Chachapoyas, la qual cosa es va produir a les 23:14 hores d’ahir dimarts. En total ha estat ferit de vàries vertebres i immobilitzat durant més de 12 dies sense veure la llum del sol i en condicions d’humitat de vora el 100%.

Carta des de les profunditats de la terra”

Hores abans de ser rescatat, Cecilio López-Tercero va escriure una emotiva carta amb el següent contingut: “Hola a tots des de les profunditats de la terra: Primer tranquil·litzar la meua mamà (que ja sabeu com són). Una besada a Natalia i dir-li que la vull molt, encara que ella ja ho sap. Agrair-li a Javier tot el que està fent i demanar-li perdó per haver ocasionat tot açò, Donar-vos les gràcies a tots els que esteu col·laborant en l’extracció i que heu vingut a salvar aquest pobre….. (il·legible).

Un record molt gran a Mónica, Kapi, Geraldine, Melissa, Norma, Jorge, Gustavo, Eire i Umberto per tot el que estan fent. També a tots els peruans que estan donant suport amb la logística i als sanitaris que m’ajuden a passar els dolors amb aquestes ‘droguetes’ que em fiquen per les venes. En aquest accident he après dues coses: 1.- La qualitat i la quantitat d’amics que tinc. 2.-……. (il·legible pel fang)”.

Immòbil a 400 metres baix terra

La nit del passat 16 de setembre, l’expert espeleòleg madrileny, Cecilio López-Tercero, va caure des d’uns cinc metres d’altura, es va colpejar l’esquena i va quedar atrapat i ferit en aquesta cova dels Andes peruans a 400 metres de profunditat durant una expedició formada per nou espeleòlegs, entre els quals hi havia mexicans, francesos i italians, a més de dos espanyols, entre ells l’afectat, que era l’únic socorrista.

Voluntaris d’IAE, entre ells dos valencians.
En un primer moment i davant la insuficient proposta de recursos tècnics, humans i econòmics oferida per organismes oficials de Perú i l’Estat espanyol, un company de l’espeleòleg madrileny ferit va aconseguir contactar amb Intervenció, Ajuda i Emergències (IAE), que es va mobilitzar ràpidament per a enviar un equip d’experts per intentar salvar la seua vida. Dies després s’uniren a ells voluntaris membres de la Federació Madrilenya d’Espeleologia i altres fins reunir un operatiu de més d’un centenar de persones de distints països. També es va iniciar una campanya de micro-mecenatge per aconseguir fons per sufragar les operacions de rescat.
A mesura que ha anat avançant l’operació de rescat, les mostres de solidaritat amb ‘Ceci’ anaren en augment fins a l’exitosa conclusió del dispositiu del rescat, en el qual han participat també membres de l’exercit peruà.

Els voluntaris d’Intervenció, Ajuda i Emergències (IAE) han expressat la seua satisfacció pel rescat mitjançant les xarxes socials on han escrit: “No tinc paraules per celebrar l’èxit de l’equip i de la nostra ONG”.

>

Vídeo dels moments previs del rescat, en aquest i aquest altre enllaç.

>

>

Comparteix

Icona de pantalla completa