Diari La Veu del País Valencià
Escolta en La Veu el programa ‘El Mural’ sobre l’accident del Metro
RedactaVeu / València.

Sumari

– Les primeres veus de Ràdio Nou, Esperança Camps i Francesc Bayarri, diuen la seua 25 anys després.

– PRÒXIMA PARADA: JUSTÍCIA. Pau Vendrell ens ofereix un reportatge cronològic dels fets ocorreguts des del 3 de juliol de 2006 fins al dia de hui amb testimonis de familiars, les veus del músic Pau Alabajos i del periodista Àlex Badia, de la productora audiovisual Barret.

– LLUITANT CONTRA L’OBLIT. El micròfon del Mural ha estat sota terra, en la línia 1 del tren subterrani a les estacions de Jesús i de Plaça Espanya per fer un monogràfic emotiu i colpidor de l’accident de metro a València. La força del so mostra com s’ha bastit l’estratègia del silenci polític, mediàtic i administratiu; dóna veu al patiment i al via crucis judicial dels familiars de les víctimes; compta amb els testimonis de Laura Ballester (autora de l’obra d’investigació periodística) i de Joan Carles Girbés (editor de Sembra Llibres). Cal parar especial atenció a la lucidesa de Beatriz Garrote (presidenta de l’AVM3J). Fem lectures dramatitzades d’alguns fragments del llibre; reflexionem sobre la por i l’esperança; recordem alguns dels durs moments del programa “Salvados” de Jordi Èvole i apel·lem a la consciència col·lectiva de l’aborronador exemple dels familiars en la lluita per assolir justícia fins al final d’este llarg trajecte de vuit anys.

Edició i realització sonora a càrrec de Pepe Moreno i Iñaki Mazkiaran.

>

El Mural rememora les veus que van estrenar les emissions regulars d’aquell Canal Nou Ràdio primerenc i il·lusionant amb la periodista Esperança Camps i el cap d’informatius d’aleshores, Francesc Bayarri. El rellotge marcava les 00:00h del 2 d’octubre de l’any 1989.

“El Mural d’Escola Valenciana deixa en evidència l’orfandat comunicativa que patim al dial i reivindica la ràdio com un mitjà necessari que comunique i divulgue valors, idees, pensaments, política, cultura, ciència i actualitat en clau valenciana i en valencià” ha explicat Amàlia Garrigós.

El programa d’octubre s’ha convertit a més en un monogràfic que reconstrueix els fets de l’accident de metro a València des de diferents perspectives.

Lluitant contra l’oblit. El llarg trajecte de les víctimes del metro és la narració, pam a pam, del calvari viscut pels familiars vuit anys després de la tragèdia. Una obra escrita per Laura Ballester Beneyto que ha investigat, ha condensat i ha estructurat el treball realitzat des del minut 1 de l’accident de la línia 1 del metro de València l’any 2006. L’obra l’edita Sembra Llibres, una editorial compromesa amb allò que passa ara i ací.

“Els familiars de les víctimes del metro de València són l’exemple de la dignitat i de la constància davant de la vergonyosa i fastigosa estratègia del silenci. Veure tota la cronologia dels successos junta en un sol cos ens obliga a prendre consciència de la baixesa moral, ètica i humana d’aquells que ens governen. No ens creiem la versió oficial. No. L’accident no va ser ni inevitable ni imprevisible. Lluitant contra l’oblit ha de ser un llibre de capçalera obligatori a totes les llars valencianes. Que les llàgrimes de Beatriz Garrote i de tots els familiars siguen pel dolor de la pèrdua i no per la indignació que provoquen, encara hui, els estrategs de l’oblit. Justícia és la paraula clau. I és de justícia que la ràdio faça un monogràfic dedicat a la memòria de les 43 persones mortes i dels 47 ferits en l’accident de metro més greu mai ocorregut a l’estat espanyol”, ha comentat la directora de El Mural.

A més, aquest especial compta amb un reportatge del periodista Pau Vendrell que relata els fets ocorreguts des del 3 de juliol de 2006 fins al dia de hui amb testimonis de familiars, les veus del músic Pau Alabajos i del periodista Àlex Badia, de la productora audiovisual Barret.

Comparteix

Icona de pantalla completa