Diari La Veu del País Valencià
Jornades del Maestrat: Reforçant la identitat comarcal
Laura Villaplana / Les Coves de Vinromà

Vora un centenar de persones han participat al llarg del cap de setmana de la trobada, que ha girat al voltant de la història, l’art, les tradicions i la natura dels pobles del Maestrat. “Crear consciència comarcal i revalorar la identitat del Maestrat” són uns dels principals objectius que persegueixen les jornades organitzades bianualment pel Centre d’Estudis del Maestrat, tal i com explica l’organització.

Les aportacions fetes a través de les vint comunicacions presentades han permès aprofundir en temes tan diversos com els usos i l’arquitectura del castell de Peníscola, els carlistes de Les Coves de Vinromà, la biografia de Pere-Enric Barreda, el repartiment de la Tinença de Banifassà, les neveres de Catí, els mapes cartogràfics del territori, els goigs valencians al Maestrat o les barraques de pedra en sec de Tírig.

Així mateix, els Ajuntaments dels municipis de Les Coves i de Tírig han concedit dos premis d’investigació, un d’ells a Javier Hernández Ruano per la seua obra “La jurisdicció en la comanda major de Les Coves de Vinromà (segles XVI i XVII)” i l’altre a Ximo Sorlí i Moliner, per “Tírig: de la Valltorta a la guerra civil”.

Rafa Martínez Valle en una de les ponències sobre l’art rupestre de la Valltorta

La visita guiada a les pintures rupestres de la Cova dels Cavalls, oferta pel Museu de la Valltorta, juntament amb les ponències de Rafael Martínez i Pere Guillem de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals, i el professor de la UJI Artur Aparici, han permès aprofundir d’una manera didàctica i vivencial en el valor patrimonial de l’art rupestre llevantí i les seues possibilitats de dinamització turística.

La cloenda de les jornades ha servit per posar en comú els beneficis que la trobada aporta a la construcció i el reforç del sentiment identitari del Maestrat. A la vegada, el president de l’entitat, Joaquín Roca Albalat, ha encoratjat les persones assistents a seguir col·laborant amb la tasca duta a terme pel CEM durant l’any, alhora que ha animat a participar en la propera trobada que tindrà lloc l’any 2016.

Comparteix

Icona de pantalla completa