Diari La Veu del País Valencià
Collidor becari, la nova fórmula de precarització
RedactaVeu / València

El secretari general de Feagra PV, Josep Tomás, afirma que l’adquisició de competències professionals ha de portar aparellat un projecte personal d’orientació laboral.

El sindicat considera prioritària la inversió de les empreses citrícoles en recerca i desenvolupament, així com en innovació tecnològica “augmenten la precarietat en un sector molt castigat en el qual alguns segueixen fent negoci a costa dels drets dels treballadors”. El responsable sindical qualifica de “simulacre” el curs, al que considera “un altre dels fruits enverinats de l’última reforma laboral” que deteriora les ja fràgils condicions laborals i salarials en el sector citrícola.

Josep Tomás explica que en el transcurs dels últims tres anys el sector ha experimentat “un augment de despenges salarials injustificats per equilibrar marges de beneficis empresarial i un abús de les contractacions a través de les ETT”.

Segons el secretari general “mentre pretenen convertir el sector en aularis de recol•lecció o manipulat de taronges CCOO PV estarà alerta perquè cap d’aquests experiments supose un empitjorament de les condicions de treball en un sector tan vulnerable”.

La formació que el sector precisa segueix pendent

Segons la Federació Agroalimentària del sindicat CCOO PV, el citrícola és un àmbit productiu “obsolet” quant a adaptació tecnològica i actualització de l’organització del treball. A més, sosté que una “aposta inversora i una formació rigorosa” evitaria als professionals múltiples afeccions músculesquelètiques que minen la salut laboral i danyen la productivitat citrícola.

“Una tecnificació intel•ligent dels llocs de treball implica formació en el maneig de la maquinària, però resulta del tot incompleta sense adaptació dels processos a les característiques de les persones que els ocupen”, sosté CCOO PV.

Triadores “invisibles”

Segons les mateixes fonts sindicals, el sector incorre en múltiples errors comuns en l’avaluació de riscos sense perspectiva de gènere, “com avaluar només alguns riscos o aquells llocs de treball amb més accidents”.

Per aquesta raó, FEAGRA PV reclama una “aposta real” per la capacitació de les professionals del sector “que assegure una prevenció de riscos exigent”. “La frivolització de la formació com a excusa per a optar a subvencions o contractar més barat danya greument els professionals del sector i en major mesura les dones – denuncia FEAGRA PV-, i l’absència de perspectiva de gènere en la formació i en l’avaluació de riscos invisibilitza el greu impacte en la salut de les encaixadores, netejadores de fruita, operàries de selecció i envasament, que segueixen suplint les diferències d’altura amb calaixos i desenvolupant malalties professionals per repetició i càrrega inadequada”.

Comparteix

Icona de pantalla completa