Diari La Veu del País Valencià
Dansa valenciana denuncia irregularitats en la selecció de docents per al Conservatori Superior
RedactaVeu / València

Després de la resolució de la Convocatòria de la borsa de treball per al cos de catedràtics de música i arts escèniques en l’especialitat de Dansa Contemporània realitzada per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, l’Associació de Professionals de la Dansa del País Valencià (APDCV) vol posar de manifest el seu malestar i denunciar “la falta d’homogeneïtat i transparència de les seues bases així com del seu procés de selecció”. Aquest procés que ja ha sigut impugnat per diversos participants de la mateixa, molts dels quals ja han emprès, a títol personal, accions legals.

L’APDCV, com a portaveu del sector de la dansa valenciana, considera que aquesta convocatòria “no s’adapta” a les necessitats dels Ensenyaments Artístics ni a les de la dansa en particular. No obstant açò, agraeix que, per primera vegada al País Valencià, s’haja realitzat una convocatòria d’aquest tipus, “específica per a aquesta disciplina”. Al costat d’açò, vol deixar clar el seu reconeixement a l’acreditada professionalitat dels aspirants que han optat a ella i han sigut admesos en la mateixa.

Respecte al contingut de la Convocatòria, l’APDCV estima que “la seua redacció era ambigua, poc transparent i freturosa del desenvolupament necessari, i que una convocatòria d’aquesta índole haguera d’haver atès a la realitat i necessitats de la docència -pràctica i teòrica- de la Dansa”.

Absència de criteris de valoració en les proves

Segons fonts d’APDCV, si bé la primera prova selectiva i eliminatòria descrita en la Convocatòria com a “Prova d’aptitud” deixava clar que aquesta consistia en la interpretació d’una coreografia i la impartició d’una classe, proves ambdues que havien de ser superades per a poder entrar a formar part del procés i passar a la fase de valoració de mèrits, “no concretava no obstant açò els criteris d’avaluació de les mateixes per part de la Comissió de selecció, encarregada de qualificar-les amb un Apte o No apte. Criteris que no varen ser ni publicats ni fonamentats”.

L’APDCV considera a més que aquesta prova d’aptitud “no hauria d’haver-se qualificat d’aquesta manera, sense facilitar major informació sobre aquest tema i sense valorar d’una manera conjunyeix les capacitats tant pràctiques com teòriques, ambdues necessàries per a avaluar la capacitat docent de l’aspirant”.

Així mateix, desaprova que “s’haja prioritzat la prova de caràcter pràctic, coreogràfic i interpretatiu, enfront de la de capacitat pedagògica“. I en aquest context, mostra la seua “sorpresa i desconcert” davant el fet que dels 63 aspirants a aquesta prova pràctica, tots ells amb una acreditada i dilatada trajectòria professional i la major part d’ells professors en actiu, només 18 anaren qualificats com a Aptes, eliminant així als 45 restants de tot el procés de selecció.

Respecte a la segona prova pràctica, la impartició d’una classe, la APDCV denuncia que la Comissió de selecció va realitzar als aspirants, “sense que açò estiguera determinat en les bases, i d’una manera capritxosa i arbitrària”, una sèrie de preguntes relacionades amb el Pla Bolonya, reglamentació, etc., “coneixements específics que no apareixien reflectits en la Convocatòria com un requisit més que havien de superar”.

Per tot açò, l’APDCV conclou que, dins de l’àmbit legal, es podria considerar que “no s’han respectat les normes aplicables a aquesta convocatòria en desconèixer els aspirants els criteris de valoració de la prova d’aptitud, així com les raons per les quals han sigut declarats aptes o no aptes, la qual cosa ha generat indefensió en els candidats”. Qualificacions que un Jutjat del Contenciós-Administratiu “podria considerar nul•les i exigir que la prova es tornara a realitzar, sense perjudici per als ja declarats aptes, protegits per la jurisprudència més recent que, en casos similars, ha mantingut i respectat la seua declaració com a aptes en entendre que varen actuar de bona fe”.

Al costat dels punts exposats, el sector de la dansa valenciana mostra també la seua disconformitat amb la Baremació de mèrits d’aquesta Convocatòria i les instruccions donades per a la presentació de la documentació de la mateixa, ambdues “confuses i poc concises ja que la convocatòria no reflectia de manera clara quins mèrits es podien presentar, per la qual cosa pel que sembla va haver-hi errors en les baremacions”.

Arran dels “possibles errors detectats” en la Convocatòria i en la resolució de la mateixa, l’APDCV anuncia que emprendrà una sèrie d’accions. D’una banda, sol•licitarà una reunió amb la Conselleria d’Educació i amb l’Institut Superior d’Ensenyaments Artístics valencià (ISEACV) per a demandar informació sobre tot el procés, desenvolupament i resolució de la Convocatòria.

I, per una altra, presentarà, en col•laboració amb el Sindicat de Treballadors i Treballadores de L’ensenyament del País Valencià (STEPV), una proposta de convocatòria que s’adapte a la realitat i ensenyament de la Dansa i que oferisca la garantia que es respectaran els principis d’igualtat, mèrit i capacitat en tots els aspirants.

Comparteix

Icona de pantalla completa