Diari La Veu del País Valencià
Compromís, EUPV i Podem advoquen per acabar amb el bipartidisme
RedactaVeu / EP / València

Compromís, Esquerra Unida (EUPV) i Podem han advocat per un camí de confluència per a acabar amb el bipartidisme i “regenerar” les institucions, perquè el canvi a l’Estat espanyol ja “és imparable”.

Així ho han destacat la portaveu adjunta de Compromís en les Corts, Mònica Oltra; la coordinadora d’àrea d’IU, Marga Ferré; la responsable de la unitat d’anàlisi de Podem, Carolina Bescansa i el catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de València, Joan Romero, durant la sessió inaugural de la quarta edició del seminari crític de ciències socials ‘Estratègies i confluències per a guanyar les institucions: les eleccions 2015’ organitzada per la UV.

Compromís. “El canvi és imparable”

Durant la seua intervenció, Mònica Oltra ha subratllat que el canvi és “imparable” i ha ressaltat que la correlació de forces farà “impossible que el PP governe”. No obstant açò, ha precisat que la forma que prendrà aquest canvi és “una incertesa” per la qual cosa, al seu judici, el que cal dissenyar és com es vol construir l’escenari de canvi “positiu i emancipat”.

“Estem en un moment de saturació perquè el que els mitjans de comunicació informen sobre el bipartidisme és repugnant”, ha assenyalat Oltra, qui ha recalcat que una de les grans banderes del neoliberalisme és l’individualisme que és, al seu entendre, “el major enemic de la individualitat” perquè “l’individu existeix en el col•lectiu perquè sinó no tindria amb què comparar-se”, ha indicat.

En aquest sentit, ha assenyalat que ser ciutadà significa identificar-se amb un discurs que no solament solucione “els meus problemes, sinó també els del meu veí” per a construir la dialèctica del canvi. A més, ha indicat que cal trencar amb la idea de “guanyar o perdre” les eleccions perquè “açò no és un partit de futbol” i, al seu judici, “es tracta que diferents opcions dialoguen” però, en aquest punt, ha lamentat que actualment “no s’escolten els partits entre ells”.

“Cal apoderar la gent a participar en les decisions, no solament en les eleccions, que la societat siga visible”, ha indicat Oltra, qui ha destacat que és necessària una “emergència política i social” amb un “bon govern que siga “transparent” i amb una ciutadania que no permeta que els seus veïns no tinguen per a menjar, perquè sinó serà “una societat fracassada”.

EUPV: “Ni PP ni PSOE ens trauran d’aquesta situació”

Per la seua banda, la coordinadora d’IU ha indicat que hi ha “necessitat” en una intenció política de confluència perquè el bipartidisme “ja no ofereix un camí a la ciutadania”.

Així, ha indicat que la crisi de la representació política a l’Estat espanyol no és una causa, sinó una conseqüència de la crisi que ha existit en els partits. A més, ha precisat que a l’Estat espanyol ha caigut un 40 per cent la capacitat adquisitiva i un 30 per cent dels treballadors cobren per davall del salari mínim. “Espanya està a la venda, estan privatitzant-ho tot i s’estan apropiant dels sectors públics”, ha reprovat Ferré.

Davant aquesta situació, ha ressaltat la necessitat de “sumar-nos” i convergir per a “canviar el rumb” i amb “urgència” per a parlar “d’unitat i reconstrucció d’un espai d’esquerres que genere oportunitats” perquè, al seu judici, “ni PP ni PSOE ens trauran d’aquesta situació”.

“Existeix una necessitat d’aliances i convergències de propostes similars; és un imperatiu històric o fallarem a una ciutadania que pateix. Cal canviar unes institucions que estaven dissenyades per al poder”, ha precisat.

Podem: “Hem d’arribar a acords procedimentals”

Així mateix, Bescansa ha apuntat que el canvi polític “ja s’ha produït”. No obstant açò, ha matisat que fa falta la construcció d’un subjecte polític “nou” i un canvi polític “real”. En aquest sentit, ha indicat que el més positiu per a canviar les coses “de veres” és “entendre que hem d’arribar a acords de tipus procedimental”. “La democràcia representativa està en crisi i fa aigües, però pel principi de representació”, ha explicat la responsable d’anàlisi de Podem, qui ha assegurat que s’està en un moment d’acceleració que “fa més difícil els càlculs tàctics dels escenaris, per la qual cosa ningú sap què és el que passarà”.

Així, ha destacat que el camí està en “les formes” en què es fan les coses i ha advocat per aconseguir que el canvi es traduïsca en l’àmbit de les institucions. “Cercar la via procedimental com a camí per a entendre la democràcia és l’eixida i la conclusió”, ha subratllat Bescansa.

Finalment, Romero ha agregat que les estratègies per al canvi polític en les institucions és que hi haja “un bon govern” i que es faça una “regeneració democràtica” perquè “és el que la gent vol i no costen diners” i, al seu judici, significa que existeix voluntat política i decència. En aquest context, ha incidit que tant la ciutat de Madrid com la de València són “bons laboratoris” per a aquest canvi i per a restaurar la confiança en les institucions i crear polítiques per a la ciutat.

Comparteix

Icona de pantalla completa