Diari La Veu del País Valencià
Milers de persones clamen contra la LOMCE al País Valencià
Europa Press / València

La marxa, que ha partit de la plaça de Sant Agustí, ha congregat organitzacions com FAPA-València, Intersindical Valenciana STEPV, Escola Valenciana, FE CCOOPV i el Sindicat d’Estudiants PV, així com representants de partits com el PSPV, Compromís i Esquerra Unida.

A Castelló, la manifestació d’estudiants i professorat en contra de la llei educativa i les retallades en aquest àmbit ha reunit 400 persones, segons l’estimació de la Policia Local, i a Alacant, fonts policials situen la participació en 750 persones.

Amb el lema ‘L’escola pública, cosa de tots i de totes’, la manifestació de València ha recorregut els principals carrers de València, fins arribar a la plaça de la Mare de Déu, on s’ha llegit un manifest unitari contra la LOMCE en què han criticat que hi ha 5.000 professors menys que fa quatre anys per a “atendre més alumnes”.

A més, les organitzacions convocants han reprovat que hi ha alumnes que tenen dificultats per accedir als menjadors i als llibres de text i que s’han retallat línies en els centres públics, “la majoria en valencià”, mentre “cedeixen terreny públic per a construir centres privats i concertats”.

En el manifest, han criticat que la LOMCE “margina” les llengües pròpies com el valencià perquè “espanyolitza” i “adoctrina” i han acusat Català i el Consell d'”atacar l’ensenyament en valencià perquè prohibeix noves línies mentre autoritza línies en castellà”, així com de tancar RTVV i “prohibir veure” TV3 al País Valencià.

Pública, de qualitat, inclusiva, laica i en valencià

Els seus signants han recalcat que la comunitat educativa continuarà treballant per un altre model educatiu i per “una educació pública, de qualitat, inclusiva, laica, democràtica, participativa i en valencià”.

En declaracions als periodistes a l’inici de la protesta, el secretari general de la FE CCOO PV, Miguel Ángel Vera, ha denunciat que, un any després de l’anterior vaga general, “l’administració segueix retallant unitats i ensenyament lingüístic en valencià” i que, davant aquesta situació, la mobilització “era necessària des d’un punt de vista unitari per a defensar l’educació pública”.

Per la seua banda, el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha sostingut que la LOMCE és una llei que “no està consensuada de cap de les maneres” i que, des de la comunitat educativa, han reiterat que és “retrògrada, no aplica la qualitat i restringeix l’ús del valencià dins de les aules”.

Comparteix

Icona de pantalla completa