Diari La Veu del País Valencià
La valenciana Mayuba fuig del Sàhara
RedactaVeu / ACN / València

La jove valenciana Mayuba, retinguda pels seus pares biològics al Sàhara en contra de la seua voluntat, ha aconseguit fugir, segons que han confirmat a l’ACN fonts de la Diputació de València i del Ministeri d’Afers Exteriors.

Mayuba es trobava retinguda a Tinduf (Sàhara Occidental) després de visitar la seua família biològica i que aquesta no la deixara tornar al País Valencià, on resideix al municipi de Genovès (Costera) des de 2002. La jove, de 24 anys d’edat, va obtenir la nacionalitat espanyola el 2012.

Fonts de la Diputació de València han confirmat que la jove ha pogut contactar amb la família d’acollida i els ha informat que es troba a Alger, des d’on prepara la seua tornada.

Al País Valencià des de 1999

Mahdjouba Mohamed, jove sahrauí de 23 anys i amb nacionalitat espanyola, va visitar la localitat del Genovés, l’estiu de 1999, acollida per la família de Batiste Llopis i Amparo Viñes. Aquest acolliment familiar es va convertir en acolliment permanent que va ser aprovat per la Conselleria de Benestar Social el 29 de setembre de 2003 i el 30 de desembre el Tribunal d’Apel•lacions de la República Àrab Sahrauí Democràtica de Rabuni va ratificar l’acolliment a petició dels pares biològics.

Mayuba té la nacionalitat espanyola, i tant el seu DNI com el seu passaport, la identifiquen com a ciutadana espanyola (va jurar la Constitució espanyola en el Registre Civil de Xàtiva el 14 de gener de 2012).

La seua família valenciana va presentar denúncia per segrest i amenaces de mort davant la Fiscalia General d’Alger i davant el Consolat d’Espanya a l’Alger, que alhora ho va trametre a Tinduf i a la Comissió Permanent Espanyola davant de Nacions Unides. La policia algeriana, a petició del Consolat Espanyol a l’Alger, va intentar sense èxit trobar Mayuba, i la seua família valenciana temia per la seua vida.

Batiste Llopis.

Fins ara, aquesta jove es trobava retinguda contra la seua voluntat per la seua família biològica en territori algerià, concretament en els campaments sahrauís.

Declaració per a l’alliberament

El Ple de les Corts va realitzar una declaració institucional el passat dia 2 d’octubre, signada per tots els grups parlamentaris, per a l’alliberament de la valenciana Mahdjouba Mohamed Hamdidaf (Mayuba), qui va fer una crida als organismes tant estatals com internacionals “perquè es realitzen tots els tràmits necessaris amb les administracions i òrgans competents en matèria diplomàtica i governamental perquè Mayuba siga alliberada” i puga tornar a l’Estat espanyol.

Comparteix

Icona de pantalla completa