Diari La Veu del País Valencià
Carme Doménech i Salvador Mollà, distingits amb els XI Premis J.B. Basset
RedactaVeu / La Vall d’Albaida

Aquest dimecres 29 d’octubre, el Casal Jaume I de la Vall d’Albaida-ACPV ha fet públics els noms de les persones guardonades amb els Premis Joan Baptiste Basset, on es reconeix la tasca de persones i entitats de la comarca que treballen “per causes ben diverses vinculades a la nostra llengua i la nostra cultura, al nostre territori, les nostres serres, la nostra solidaritat, el nostre patrimoni, la nostra manera d’entendre el món”.

Es tracta, segons fonts de l’entitat organitzadora, d’unes distincions que pretenen fer un gest d’una realitat social i cultural “que mereix un gest en positiu d’encoratjament i d’agraïment per la feina feta i els projectes en ment”.

En aquesta onzena edició, les persones i l’entitat guardonades amb els XI Premis Joan Baptista Basset són Carme Doménech Bosca, Premi Joan Baptista Basset a la trajectòria en el món associatiu, Salvador Mollà, Premi Joan Baptista Basset a la trajectòria artística i Associació d’Amics i Amigues del Poble saharià de la Vall d’Albaida, que ha rebut el Premi Joan Baptista Basset a l’entitat compromesa amb l’alliberament dels pobles.

Carme Doménech i Salvador Molla

Carme Doménech és i ha sigut una “gran dinamitzadora social” en l’àmbit associatiu ja que ha participat de totes les maneres possibles en moltes associacions de la comarca -AFAB, IEVA, Covalba, Més que dones, Cardaors… És a més, “una mestra que ha apostat per la integració lingüística al centre on treballa actualment i sempre ha estat al costat de l’escola pública”, segons fonts de Casal Jaume I. Doménech també ha participat en el món polític a l’ajuntament del seu poble, Bocairent.

Per la seua banda, Salvador Mollà és un artista ontinyentí que ha apostat per un art d’avantguarda des dels seus inicis. Mollà ha fet de la seua casa i el seu espai de treball “un punt atractiu turístic al bell mig del riu Clariano”. A més a més, ha sigut el precursor de la creació de l’espai museístic de Manduca -personatge ontinyentí- i destacat per la seua col·laboració en diversos moviments socials i culturals de la comarca.

Amics dels sahrauís

En tercer lloc, l’Associació d’Amics i Amigues del Poble Saharià de la Vall d’Albaida, que celebra enguany el seu 20é aniversari, “des dels seus inicis ha portat endavant dues campanyes a la comarca que han destacat per la seua alta implicació del teixit social valldalbaidí”. Es tracta del programa de Vacances en Pau, en el qual famílies de diversos municipis acullen durant els mesos d’estiu xiquets i xiquetes provinents dels campaments de refugiats del Sàhara.

Amb la recollida d’arròs, oli i sucre, el col·lectiu ha portat a terme la campanya Caravana per la Pau, a través de la qual s’envien aliments als campaments sahrauís, alhora que sensibilitza la població de la comarca amb la causa. L’entitat té com a objectiu final la llibertat del poble saharià.

Aquests premis s’entregaran a la gala-sopar que tindrà lloc el divendres 14 de novembre a la Fundació Salvador Mollà (Carril s/n. Ontinyent).

L’associació estatal Indic15, mitjançant diverses persones voluntàries faran el sopar benèfic de la gala; el preu del qual serà de 12 € (10€ per als socis i sòcies d’ACPV i la Fundació Salvador Mollà). Després del sopar, hi haurà diverses actuacions performàtiques i musicals, així com una Jam Session (espai de participació lliure).

En aquesta edició el guardó serà una escultura de l’artista premiat Salvador Mollà, qui s’ha oferit a crear-lo.

Distinció Empar Granell

La Distinció Empar Granell 2014 enguany ha estat atorgada al CEIP Lluís Vives, d’Ontinyent. Aquesta escola va acollir l’arribada de la Flama del Correllengua i el Gegant del Rei En Jaume I el passat 8 d’octubre. El centre va preparar diverses activitats per la diada del 9 d’Octubre entre les quals s’hi trobava el Correllengua.

Aquesta distinció va nàixer amb una doble finalitat: d’una banda recordar any rere any la persona d’Empar Granell i Tormos, mestra d’infantil la qual va dedicar el seu esforç a la defensa de l’ensenyament públic en valencià. Per aquesta tasca va rebre el Premi Joan Baptista Basset el 2007 a la trajectòria en Defensa de la Llengua i la Cultura.

D’altra banda, la Distinció Empar Granell vol reconèixer la tasca d’aquelles persones, entitats i/o centres educatius que participen més activament en la celebració de la data del 9 d’Octubre i el Correllengua de cada edició, “fent-lo possible en la seua dimensió més reivindicativa i festiva”. Aquesta distinció pretén premiar la dedicació, la implicació, l’originalitat, el treball al voltant dels objectius del Correllengua, el suport a la viabilitat de l’arribada de la flama, l’ajuda per a la difusió de l’activitat i la participació activa.

El Casal Jaume I , amb la col·laboració d’Anmorsígol, ha enregistrat uns vídeos amb unes entrevistes per tal de difondre la tasca de l’entitat i les persones premiades, que en breu es podran veure al blog del Casal: www.casalvalldalbaida.blogspot.com

Per últim, apuntar que totes les persones interessades en assistir a la gala-sopar hauran de comprar els seus tiquets al Casal Jaume I de la Vall d’Albaida o realitzar les seus reserves als telèfons 664681591 o 962383751, o a [email protected]. La data límit per confirmar l’assistència és el dimarts 11 de novembre.

Comparteix

Icona de pantalla completa