Diari La Veu del País Valencià
Guanyem-València s’obri als barris per a transformar la ciutat
Enric Llopis

La declaració de la segona assemblea tractava d’insuflar ànims a ciutadans i activistes (“hui pot ser un gran dia”) i recordava l’essència del moviment: “Guanyem-València aspira a ser la plataforma ciutadana des de la qual construir una candidatura de confluència per a les eleccions municipals de 2015; però si vol tenir èxit, no haurà de confondre’s ni amb una coalició ni amb una sopa de sigles. Hem d’escapar de les velles lògiques de partit, de les quotes de representació, del repartiment de poder, dels despatxos tancats i els canvis de croms (…); on el polític siga, d’una vegada per sempre, el cresol d’autories, somnis i il·lusions compartides”.

El programa es revela ambiciós i apel·la a la democràcia sense titubejos: “Volem conquistar el dret a la ciutat, a una ciutat viva i inclusiva, a una ciutat que siga per a la majoria social que l’habita i no per als especuladors que trafiquen amb ella. Ens fa falta una ciutat a escala humana i que desafie obertament les desigualtats que la travessen (…). Una ciutat que faça inqüestionable el dret a la sanitat, l’educació i l’habitatge digne de tots els seus habitants”.

L’ordre del dia establia com a primer punt la rendició de comptes per part dels grups de treball, sense que es produïra demora ni major dilació de la necessària en les explicacions. Guanyem-València ha impulsat una pàgina Web (www.guanyemvlc.org), de la qual s’encarrega un equip tècnic integrat en la comissió de comunicació. S’han constituït, a més, altres grups responsables de l’àrea multimèdia (vídeo, fotografia i disseny gràfic), de les xarxes socials (que han creat els perfils de Facebook i Twitter), les relacions públiques i amb els mitjans de comunicació, i la recollida de signatures en els barris. Des d’ahir fins al pròxim 20 de novembre s’ha obert així mateix la participació per a decidir el logo de la plataforma.

(…) Després de les qüestions tècniques, han començat les intervencions, en primer lloc, les d’activistes que van anunciar pròximes convocatòries. El 12 de novembre partiran de Bunyol les Marxes de la Dignitat 22-M de València, que arribaran a la plaça de Patraix, en la capital, tres dies després. En aqueix punt confluiran les marxes procedents de València, Castelló i Alacant. El dia 15, a les 17,00 hores, el programa assenyala una manifestació unitària fins a les Corts Valencianes. A açò s’agrega la setmana de lluita impulsada per les Marxes que tindrà lloc entre el 24 i el 29 de novembre. El dia 24 se sumaran a la convocatòria de “cadires de la fam”; l’endemà, es donarà suport a la manifestació contra la violència de gènere; el dia 26 està prevista, a més, una concentració pels serveis públics entre la Conselleria d’Educació i l’antic hospital de la Fe. La setmana d’accions conclourà amb una jornada -el dia 27- contra el frau fiscal i una manifestació -el 29 de novembre, a les 18,00 hores- en la plaça de Sant Agustí de València.

A continuació, un portaveu de la plataforma ‘El litoral per al poble’ va fer referència al manifest presentat als partits polítics, en un acte al qual van assistir totes les formacions amb excepció del PP i UPyD. L’objectiu de la plataforma veïnal és preservar la façana marítima de València de les “fantasies especulatives de l’urbanisme al servei de l’1% i dels costosos capritxos de polítics incompetents i corruptes”. Exemples de les pràctiques depredadores són la prolongació de l’avinguda de Blasco Ibáñez fins al mar; el Pla Especial de la Marina; el PAI del Grau; la ZAL del port; la Delimitació d’Espais i Usos del Port (DEUP) de l’Autoritat Portuària i, sobretot, la Copa Amèrica i el circuit urbà de la Fórmula 1.

Una vintena d’intervencions, de dos minuts llargs, van coronar la part final de l’assemblea. Ciutadans, membres de partits i organitzacions socials (molts d’ells, amb múltiple militància) van prendre la paraula per a proposar, debatre i qüestionar. “Vull fer una crida al realisme; té molt valor una candidatura municipal, rupturista i unitària, contra el bipartidisme, però cal tenir clar que sense EUPV-IU, Compromís i Podemos, tot açò és un brindis al sol. S’ha iniciat algun contacte amb ells? En cas contrari, no guanyarem les eleccions municipals”. L’interrogant va quedar obert, però immediatament el va respondre una jove membre d’una de les comissions: “Hi ha constituït un grup de Confluència; a més, persones d’aquestes organitzacions estan participant a títol individual”.

Després de demanar un major ús de la llengua valenciana, i compromís amb la identitat autòctona, una altra de les intervencions va prevenir contra els “intents de control per part dels partits polítics”. “És imprescindible centrar els esforços en aspectes com el codi ètic, sobretot per a la gent que està d’acord amb la sopa de sigles; caldria constituir un cordó sanitari enfront de les pretensions de manipulació”. A més, “hui ací som gent, però no la suficient”. El quart activista a demanar la paraula va subratllar el “moment històric en el qual vivim”, en el qual es visibilitza un “xoc de models”: el jeràrquic i verticalista, caracteritzat per la subordinació a la “cadena de comandament”, i l’horitzontal, “on s’escolta la veu de tots”.

Un membre de la plataforma ‘Litoral Per al Poble’ i de les comissions de Guanyem va sostenir que en una ciutat com València, amb 19 districtes i 87 barris, “les juntes municipals de districte són decisives, haurien de ser juntes de govern on els regidors electes rendiren comptes; però estan segrestades pel PP, encara que el 15-M va lluitar per vivificar-les”. Un altre militant dels moviments socials, veí de Meliana (València), va preguntar si la plataforma s’obriria als municipis de la demarcació de València (a Torrent s’ha constituït un altre Guanyem), si el moviment es perllongarà després de les eleccions (a la qual cosa es va respondre afirmativament) i si s’advoca per una “construcció dels drets i llibertats de forma autònoma”. Una altra de les intervencions va defensar, en lloc de la “convergència”, la “cooperació” amb partits i sindicats en lluita, a més d’una comissió de control ciutadana enfront de la corrupció.

Un veterà sindicalista -actualment membre de Iaioflautes, entre altres organitzacions- va recordar que falten set mesos per a les eleccions municipals i autonòmiques, “però hi ha gent que -hui- no té per a menjar; l’obligació d’aquesta assemblea és deixar clar que no solament depenem de la campanya electoral. Cal mobilitzar-se en el carrer”. Va continuar parlant un activista nouvingut de la Marxa pel Tancament dels CIE, que se celebra l’últim dimarts de cada mes a València. Va suggerir que l’assemblea podria haver-se celebrat en la porta del CIE de Sapadors. A més, “ací no estem per a lluitar pels càrrecs, i el que pense així, que faça un pas arrere”. “No es tracta ací que cadascú defense el seu quiosquet”. Al contrari, “ha de cercar-se l’empatia entre la gent que treballa en el camp social i els qui estan en la política”. Un afiliat a un sindicat “alternatiu” va recordar, d’altra banda, que la batalla “continua estant en els barris obrers i a teixir xarxes socials, no en les marques electorals; l’aposta no hauria de ser votar”.

Un periòdic per a finançar la plataforma i per a donar suport a la gent que més ho necessite. Unes “línies roges” molt clares, marcades per la Comissió de Programa, i a partir d’ací, “que se sume a Guanyem-València el partit que vulga”… Un formiguer d’idees que suma i contribueix a l’avanç del moviment. I fins i tot una proposta de resolució, que es difondrà per les xarxes. La que condemna l’agressió de tres feixistes perpetrada a Màlaga l’1 d’octubre contra el portaveu de Sindicat d’Estudiants i membre de Podem, Rubén Fernández, quan eixia de la reunió del Cercle en el barri de Miraflores. “La resposta per part de les autoritats polítiques i policials ha sigut igual a zero”. “És escandalosa la impunitat amb la qual actuen les bandes feixistes”, va rematar una jove activista.

Aquesta informació ha sigut publicada en Rebelión. Traducció: La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa