Diari La Veu del País Valencià
‘Que Jaraba es gaste 100.000€ en menjars és robar als valencians’

RedactaVeu / València

S’estima que només entre els anys 2010 i 2012 l’exdirector general de RTVV, López Jaraba, va gastar més de 100.000 euros en menjars i sopars regats amb vins i licors exclusius, segons evidencien les factures publicades aquest diumenge per El Mundo. Aquestes despeses són legals i estan previstes en els departaments comptables de les empreses públiques, pero l’ús que va fer Jaraba sembla que respon més a un presumpte enriquiment personal que a despeses derivades de l’exercici del seu càrrec.

Bastants del menjars pagats amb els fons assignats a la televisió, en teoria de treball, superen els 200 euros i en l’expedient no s’especifica el motiu de la trobada o la identitat de la resta de comensals. Només feia falta que López Jaraba guardara el rebut i el justificant de la seua Visa perquè el servei econòmic de RTVV ordenara la transferència al seu compte.

Barcelona, València, Sevilla i Madrid, figuren entre les ciutats on Jaraba va realitzar aquests menjars pagats amb diners públics i sense aparent justificació. Així, a la ciutat comtal, López Jaraba va gastar més de 500 euros en menjars i sopars en restaurants com el ‘Merendero de la Mari’, situat en el Port Vell, o la marisqueria ‘Semproniana’. A Madrid va sopar en el restaurant ‘Virú’, d’alta cuina peruana, on va degustar vins de fins a 38€-, polp a la parrillada i atres per valor de 136,50€.

Dues setmanes després, Jaraba es va desplaçar fins a Sevilla -el cap de setmana del 29 de gener,moment en quèels mitjans de comunicació publicaven que l’atur fregava els 5 milions de persones-, on va sopar aqueixa nit en ‘Casa Román’, va prendre diverses copes de vi (8,90 euros), a més d’una botella de Ribera del Duero (15€). Per a picar, pernil (17,70€) i amanida de tonyina (11€), mentre que a una cafeteria de l’aeroport va menjar un entrepà de salsitxó (5,75) i sucs de taronja (2,50 cadascun) que també varen pagar tots els valencians.

L’exdirector general ja va declarar com a imputat pel caos comptable del grup audiovisual on, durant la seua etapa al capdavant de l’ens, segons la documentació aportada pel sindicat CGT a Anticorrupció, es van gastar fins a 80 milions fora de pressupost.

López Jaraba va arribar a la direcció general després de la dimissió de Pedro García per la seua implicació en la trama Gürtel -aquest últim hauria rebut 500.000 euros en comissions a canvi de falsejar el concurs de les pantalles que es van instal•lar en la visita del Papa a València, en 2006-. La Fiscalia investiga també si Jaraba va unflar el preu de tres programes que va comprar Canal 9 a una productora a la qual hauria assessorat.

El diari madrileny ha tingut accés a les factures del compte 6271 de Radiotelevisió Valenciana (RTVV), al qual es carregaven totes les despeses de representació dels directors generals que han passat per l’extinta Canal 9. Es tracta d’unes despeses similars a les de les targetes black de Caja Madrid o els de la caixa fixa de la Generalitat perquè no es fiscalitzen malgrat que l’ens s’ha alimentat de fons públics des de la seua fundació.

Aquestes factures, en poder d’El Mundo, es van pagar entre els anys 2010 i 2011, quan el càrrec de director general l’ocupava el periodista José López Jaraba, imputat per la titular del jutjat Instrucció sis de Paterna en relació a la causa oberta pel forat comptable de més de 1.200 milions.

Blanco (EUPV): “Això és robar a mans plenes gastant-se els diners de tots”

El diputat d’EUPV Ignacio Blanco,ha assegurat aquest diumenge: “Comportaments com el de Jaraba i tants altres alts càrrecs i directius del Partit Popular són absolutament indecents, completament escandalosos, no sabem si per al Codi Penal o per a les normes de contractació de RTVV, però per a la gent això és robar. Robar-nos a mans plenes, gastant-se diners de tots els valencians en soparots i en dinarots fora del lloc de treball. Esquerra Unida ha demanat moltes vegades en aquesta legsilatura que es cree una comissió d’investigació parlamentària sobre el saqueig i la ruïna de RTVV, perquè volem, perquè necessitem, saber qui són els culpables i exigir-los responsabilitats polítiques a més de les penals”.

I ha afegit: “Però el Partit Popular s’ha oposat sempre i amb la seua majoria absoluta ho ha fet impossible. Per tant, serà a partir de maig de 2015, quan el PP perga les eleccions, quan es puga generar una Comissió de la Veritat, es puguen obrir els calaixos, es puguen obrir tots els expedients i puga’m saber què han fet amb els nostres diners”.

Comparteix

Icona de pantalla completa