Diari La Veu del País Valencià
Els canvis en l’altura de la capa de gel influeixen en el clima global
RedactaVeu / Bristol (Regne Unit)

Un estudi revela que els canvis en l’altura de les capes de gel podrien influir en el clima mundial. Així, un equip de científics de l’Escola de Ciències Geogràfiques de la Universitat de Bristol, al Regne Unit, va utilitzar models informàtics per a simular un esdeveniment Heinrich (episodis que van succeir durant l’última glaciació amb despreniments d’icebergs de les glaceres travessant l’Atlàntic Nord) a la badia de Hudson, Canadà.

Els autors d’aquesta recerca van ajustar els models per a tenir en compte l’afluència d’aigua dolça solament, el canvi d’altura de la capa de gel sol o tots dos factors junts. El líder del treball, el doctor William Roberts, de Bristol, explica: “Hi ha un munt de proves que suggereixen que el canvi de l’altura de les capes de gel podria alterar la circulació atmosfèrica o fins i tot la circulació oceànica, però s’ha passat per alt el paper que aquesta força podria jugar durant els esdeveniments Heinrich en general”.

Simulacions

Els investigadors van descobrir que els efectes del clima en les simulacions que consideren tant l’afluència d’aigua dolça com el canvi de la topografia no eren simplement la suma dels efectes climàtics de cada component considerat per separat.

En una simulació del canvi de l’altura de la capa de gel sol, es va detectar una superfície marítima calenta en el centre de l’Atlàntic Nord i Florida es va tornar més càlida i humida. Tots dos efectes s’han observat en el registre paleoclimàtic, però no es pot explicar amb els models d’afluència d’aigua dolça solament. En altres regions, per exemple l’Atlàntic tropical, tant els canvis en l’altura de la capa de gel com l’afluència d’aigua dolça van semblar afectar la resposta del clima.

Aquests resultats indiquen que encara que la circulació atmosfèrica alterada pels canvis en l’altura de la capa de gel no és l’únic motor del canvi climàtic en els esdeveniments Heinrich, la seua influència en el clima global, no reconeguda prèviament, pot merèixer ser tinguda en compte.

Comparteix

Icona de pantalla completa