Diari La Veu del País Valencià
[Vídeo] Missió Rosetta: Tot a punt per a la primera visita a un cometa
RedactaVeu / EP / Madrid

Des del dimarts a la vesprada està prevista l’activació de l’aterrador, i l’inici de la maniobra de desplegament s’ha fixat per a l’interval entre les 7.35-8.35 hora centreeuropea del dimecres. La decisió es prendrà amb sols 30 minuts d’antelació. El descens es perllongarà durant 7 hores.

Matt Taylor, científic del projecte, ha explicat que les últimes anàlisis de la zona d’aterratge indiquen que és una mica més calent del que es pensava inicialment. “Estem analitzant les dades de diversos instruments; es tracta d’un material de superfície més polsosa a mig camí entre la neu dura i la cendra de cigarret; hi ha variacions, però estem veient açò a través del lloc d’aterratge previst”, explica.

L’aterratge serà confirmat amb la recepció de senyals de telemetria que indicaran que s’ha tocat la superfície i que els arpons d’ancoratge han sigut llançats. Agrega que prendrà diversos minuts analitzar la telemetria mòdul d’aterratge per a confirmar l’aterratge. Un possible problema podria ser que Philae haja aterrat, però que els arpons no hagen ancorat.

Durada en funció de la recàrrega de la bateria amb energia solar

L’equip d’operacions no ha detectat activitat en la zona del cometa designada per a l’aterratge que puga amenaçar la missió, encara que si es produïra caldria decidir un ajornament, informa l’ESA en el blog de la missió.

>

La primera seqüència de la ciència durarà al voltant de 2,5 dies -depenent de la durada de la bateria-. Si l’energia solar recarrega les bateries, es podrà prosseguir amb les activitats científiques de superfícies a llarg termini.

Comparteix

Icona de pantalla completa